materie
Biobased circulair

Interview met WOONPioniers
Excursie kantoor Deltawind en vogelobservatorium TIJ op 16 mei 2025
Interview met Annemieke Vermeulen
Excursie: Excursie ECO-paviljoen , vrijdag 11 april 2025
Interview met Crisow von Schulz
VIBA Praktijkcafé op 21 mei 2025
VIBA Praktijkcafé op 19 maart 2025
VIBA Praktijkcafé op 19 februari 2025
Interview met Ingrid Hendrickx
Interview met Wouter Valkenier
VIBA Praktijkcafé op 20 november 2024
VIBA Praktijkcafé op 16 oktober 2024
VIBA Praktijkcafé op 21 mei 2024
VIBA Praktijkcafé op 14 mei 2024
VIBA Praktijkcafé op 19 maart 2024
VIBA Praktijkcafé op 20 februari 2024
Verslag VIBA Café 1 juni 2023: Hans Stofberg
Verslag VIBA Praktijkcafé op 10 oktober 2023
VIBA Praktijkcafé op 21 november 2023
VIBA Café 5 oktober 2023, Eldin Fajkovic – Respace
Verslag VIBA Café 11 mei 2023: Dolf Bakker
Verslag VIBA Praktijkcafé op 21 februari 2023
LIVE Talkshow VIBA Café, 5 april 2023
Talkshow VIBA Café, Gezond en Biobased Bouwen
BIOBASED CIRCULAIR
kringlopen en hergebruik
Technische kringloop
natuurlijke kringloop
Naast de technische kringloop is er ook een natuurlijke kringloop. De materialen die in deze kringloop zitten, zijn onderdeel van de bestaande kringlopen in de natuur of van nieuwe kringlopen die daaraan verwant zijn. Deze materialen noemen we biobased. Zoals de naam zegt hebben ze een natuurlijke oorsprong. Maar om in een natuurlijke kringloop te blijven moeten ze ook op een natuurlijke manier ofwel biologisch afbreekbaar zijn. Een derde belangrijke voorwaarde is dat deze materialen in een redelijk tempo weer herwinbaar zijn doordat ze weer aangroeien. Hout is een goed voorbeeld van een biobased materiaal. Hout is van natuurlijke oorsprong, biologisch afbreekbaar en herwinbaar, omdat er weer nieuwe bomen groeien. IJzer komt van oorsprong ook uit de natuur, maar is niet biologisch afbreekbaar. Bovendien voldoet het niet aan de eis dat het herwinbaar is, omdat we het sneller opmaken dan dat het opnieuw wordt aangemaakt.
Als hout bewerkt wordt met materialen die niet biologisch afbreekbaar zijn, dan is het materiaal zelf niet meer volledig biologisch afbreekbaar en past het niet meer in de natuurlijke kringloop.
Naast hout zijn er veel biobased materialen en producten die steeds meer de weg vinden naar de bouw. Daarbij valt te denken aan leem, hennep, vlas, riet, stro, houtvezel, cellulose en nieuwe biobased producten op basis van bijvoorbeeld zetmeel.
circulair bouwen
voordelen van biobased bouwen
biobased bouwen is al eeuwen oude
Het mooie is de mensheid eeuwen lang gebouwd heeft met biobased materialen, die vaak lokaal gevonden en gewonnen werden. Hoewel de huizen van onze voorouders misschien primitief waren, bouwden onze voorouders huizen die geheel aangepast waren op de beschikbare materialen en de klimatologische omstandigheden. Daarvan zijn prachtige voorbeelden te zien, zoals de houten huizen in de noordelijke zones en de lemen huizen in woestijn gebieden.
VIBA en biobased - circulair bouwen
Circulair bouwen beperkt zich overigens niet alleen tot het toepassen van herwinbare en circulaire materialen. Bij circulair bouwen worden gebouwen en huizen zo ontworpen dat ook het energiegebruik geheel circulair is. Door het toepassen van de juiste materialen en technieken wordt alleen herwinbare energie van zon, wind en biomassa gebruikt.
De VIBA is al meer dan 40 jaar actief op het gebied van biobased en circulair bouwen. Toen de VIBA in 1976 werd opgericht werden de termen biobased en circulair nog niet gebruikt in relatie tot de bouw. Maar van het allereerste begin heeft de VIBA zich bezig gehouden met het gebruik van milieuvriendelijke materialen en het toepassen van energiebesparende maatregelen zodat er niet of nauwelijks meer gebruik gemaakt hoeft te worden van de fossiele brandstoffen. De keuze voor natuurlijke materialen werd vooral ingegeven door het streven om ook gezonde gebouwen en woningen te realiseren. Er is in de loop der jaren bij de VIBA een schat aan kennis opgebouwd.
Bijna alle bij de VIBA aangesloten architecten, adviseurs en bouwers werk volgens de principes van het biobased en circulair bouwen. Op sommige onderdelen is dat nog lastig, maar de ontwikkelingen gaan hard. In Nederland zijn veel goede voorbeelden te zien van woningen en kleinschalige utiliteitbouw die met biobased materialen zijn gebouw. Zo zijn er compleet houten huizen in verschillende soorten uitvoeringen met natuurlijke isolatiematerialen, strobouw huizen en huizen van kalkhennep.
