VIBA Café 5 oktober 2023, Eldin Fajkovic – Respace

VIBA Café:   Eldin Fajkovic
Onderwerp: Een nieuw (biobased) leven voor leegstaand vastgoed
Datum:          Donderdag 5 oktober 2023
Locatie:         Landgoed Kraaybeekerhof, Diederichslaan 25, 3971 PA  Driebergen-Rijsenburg

Graag delen we de presentatie van Eldin op deze avond met u. Hiermee kunt u kennis nemen van de informatie die op het VIBA café is gedeeld. U vindt het bestand onderaan dit bericht.

Inleiding tot de presentatie:
Een nieuw (biobased) leven voor leegstaand vastgoed

Respace is een gedigitaliseerd inbouwsysteem waarmee gebouwen, van industriële hallen tot kerken tot kantoorgebouwen, duurzaam en circulair getransformeerd worden naar een nieuwe functie. Er staat bijna 40 miljoen m² leegstaand vastgoed in Nederland en tegelijkertijd schreeuwt de bouwsector om alternatieven om degelijke en verantwoorde woon- en werkruimten te realiseren. Tijd voor een oplossing.

‘Massa maatwerk’ is de term die Respace zelf gebruikt om haar aanpak onder woorden te brengen. Door de innovatieve digitale oplossingen kunnen gebouwen zo volledig op maat ingevuld worden en worden transformatieprojecten schaalbaar, betaalbaar en snel realiseerbaar. Want de zelfontwikkelde software van Respace zorgt ervoor dat er veel minder tijd nodig is voor het ontwerpen, produceren en realiseren van projecten. En in tegenstelling tot de ruimtelijke beperkingen van modulaire bouwsystemen, is het Respace systeem parametrisch ingericht en kunnen gebouwen daardoor met ontwerpvrijheid, efficiënt en volledig naar behoefte van de eindgebruiker ingevuld worden.

Het Respace systeem bestaat volledig uit FSC gecertificeerd hout uit Scandinavië en wordt met minimaal materiaalverlies tot houten bouwelementen gefreesd. Geen dure specialisten meer nodig voor de assemblage, Respace is een soort grote IKEA kast die vrijwel iedereen in elkaar kan zetten.

En net als een IKEA kast wordt Respace gekenmerkt door losmaakbaarheid. De droge assemblage zorgt ervoor dat er woon- en werkruimtes gerealiseerd worden die tijdens gebruik aanpasbaar zijn en meebewegen met de behoeften van de eindgebruikers. Zo kunnen ruimtes opnieuw ingericht worden of worden projecten uitbreidbaar, als er vanuit de eindgebruiker behoefte is aan meer ruimte.

Respace is onder meer toegepast door Kondor Wessels Vastgoed bij de herbestemming van het Kabeldistrict in Delft en bij de Werkspoorfabriek in Utrecht, die in 2020 door de BNA genomineerd werd voor gebouw van het jaar.

 

VIBA

VIBA

Scroll naar boven

VIBA nieuwsbrief

Schrijf u in op onze nieuwsbrief

Managed by Kjenmarks - Wordpress & SEO specialisten