Verslag VIBA Café 10 maart over Houtbouw in Kerckebosch te Zeist

Houtbouw in Kerckebosch te Zeist

 

Architect Silvester Klomp neemt ons mee in een boeiend verhaal over de ontwikkeling van bureau ‘MIX architectuur’. Een zoektocht naar bouwen in interactie met de natuur met betrokkenheid en participatie van bewoners.

De prikkel tot interactie met de natuur ontstaat bij ‘Mix architectuur’ vanuit liefde voor het landschap. Bij verschillende projecten in onder andere Breda, Eindhoven en Ede wordt het landschap naar binnen gehaald in de vorm van een  parkachtige omgeving tussen de bebouwing en grote balkons met groen, waarbij ook gekeken wordt  naar diervriendelijkheid van beplantingen. Daarnaast start het bureau bij een aantal projecten met het toepassen van houtbouw in de vorm van een constructie met CLT.

Het landgoed Kerckebosch is begin twintigste eeuw  aangekocht door de gemeente Zeist. Tijdens de woningnood die na de tweede wereld oorlog ontstond is het landgoed ‘omzoomd’ met galerijflats, om het bos zoveel mogelijk te sparen. Na de eeuwwisseling  is de gemeente begonnen met herinrichting van de wijk.  De Wijk Ontwikkelings Maatschappij (WOM) werd in 2006 opgericht als samenwerkingsverband van de gemeente Zeist, Seyster Veste (nu Woongoed) en landschapsarchitectenbureau wurck.

Er wordt een plan ontwikkeld met stroken van bebouwing omringd door groene aders. Inmiddels heeft de wijk al twee keer een prijs in ontvangst mogen nemen; een voor beste openbare ruimte en een voor het duurzaam en natuur inclusieve bouwen.

Silvester presenteert ons de 5 verschillende projecten die ‘ MIX architectuur’  in de wijk heeft mogen realiseren.  De ontwikkeling van ‘ buurtschappen’  voor verschillende doelgroepen in de samenleving met gevleugelde namen als ‘ Fier op de hei’ , ‘ Life in the woods’  en ‘ Hei en jij’ .  Terugkerende thema’s zijn verbinding met het landschap (heide en bos) met harmonische overgangen tussen privé, collectief en openbaar, behoud van bestaande bomen en (semi-)gemeenschappelijke ‘landschapstuinen’ als collectief verbindend element.  Daarnaast wordt gestreefd naar het toepassen van circulair bouwen en  duurzame ‘low tech’  energievoorzieningen als elektrische geisers en radiatoren.

Bij het laatst ontwikkelde plan, Elix,  probeert ‘ MIX’  een stap verder te zetten. Samen met ECO+BOUW uit Nijmegen wordt een schetsontwerp uitgewerkt tot getrapte modulaire volumes, geconstrueerd uit CLT, die in samenspraak met bewoners op individuele basis ingedeeld worden.  Er worden ook gemeenschappelijke thema’s neergezet zoals beperking van het autobezit (parkeerplekken) en de aankoop en inrichting van gemeenschappelijke grond. Naast de trapsgewijze opbouw vormen

‘groene balkons’  (beplanting van verdiepings-terrassen op turf ) en een afbouw met palmhouten delen buiten een visueel verbindend karakter.Tot slot laat Silvester ons met gepaste trots het ontwerp van het nieuwe kantoor van MIX zien. Gelegen op de rand van de Veluwe, uit hout opgetrokken, licht en ruim tussen de bomen, een inspirerende werkplek!

VIBA

VIBA

Scroll naar boven

VIBA nieuwsbrief

Schrijf u in op onze nieuwsbrief

Managed by Kjenmarks - Wordpress & SEO specialisten