do
VIBA-café: Houtstook en houtrook
okt 4 @ 19:30 – 22:30

Houtstook en houtrook: de voor en tegenstanders van houtstook gaan met elkaar in gesprek. De houtkachel voorgoed in de ban of zijn er veilige alternatieven?

Emissie-arm stoken, hernieuwbare energiebronnen zoals (snoei)hout, hoogrendementskachels zoals tegelkachels en Fin-ovens, ofwel massakachels. Het zijn onderwerpen die altijd veel belangstelling hebben gehad binnen de VIBA Vereniging. In eerdere VIBA Cafés hebben we prominente Fin-ovenbouwers als Fetze Tigchelaar en Corné Martens als sprekers mogen ontvangen en natuurlijk stralingswarmte-pionier Sietz Leeflang.

De laatste tijd is er steeds meer aandacht voor de nadelige gevolgen van houtstook. Onverbrande gassen en fijnstof zijn slecht voor onze gezondheid en ons milieu. Er zijn steeds meer organisaties die daarom bepleiten om het stoken van hout aan banden te leggen.

Maar: gelden deze nadelige gevolgen ook voor massakachels? Kun je fijnstofarm stoken in een hoogrendementskachel?

Omdat milieu en gezondheid bij onze vereniging belangrijke thema’s zijn, kunnen we de discussie daarover niet negeren. Om die reden willen we tijdens het komende VIBA Café op 4 oktober zowel voorstanders als tegenstanders van houtstook aan het woord laten om te onderzoeken of we via een dialoog tot een eensluidend standpunt kunnen komen en met meer kennis op zak de zaal kunnen verlaten.

De avond zal starten met de inleiding van 2 sprekers:

Beide personen geven een inleiding waarin ze hun standpunt zullen toelichten. Daarna zal er een dialoog plaatsvinden, onder leiding van een gespreksleider, tussen beide sprekers en de toehoorders in de zaal.

Het belooft een spannende avond te worden en wij zijn erg benieuwd wat de (voorlopige) conclusie zal zijn.

Meld je tijdig aan!

aanmelden:   mail naar secretaris@vibavereniging.nl
aanvang:        19.30 uur inloop, 20.00 aanvang
plaats:            VIBA-Expo, De Gruyterfabriek, Veemarktkade 8, gebouw F, ’s-Hertogenbosch

di
Praktijkcafé: Jan Geerts over BENG
okt 23 @ 16:00 – 20:00

Volgend praktijk café: dinsdag 23 oktober.

PROFESSIONALS ONTMOETEN ELKAAR!

Tijdens het Praktijkcafé zijn de VIBA-leden zelf aan het woord.

Aan de hand van uiteenlopende onderwerpen, vers uit de praktijk van het bio-logisch en duurzaam bouwen, delen zij hun praktijkvragen en -ervaringen en bespreken die met andere VIBA-leden en introducees.

Het uitwisselen van praktijkervaring is waardevol en inspirerend en leidt meer dan een verdubbeling van de inzichten. Logisch dat de VIBA-Praktijkcafé’s zo goed bezocht worden.

Op dinsdag 23 oktober organiseren we het vierde praktijkcafé van dit jaar, waarvoor we VIBA-leden en niet-leden van harte uitnodigen. Het hoofdonderwerp van deze bijeenkomst gaat over de impact van BENG (de vervanger van de EPC berekening) op de woningontwerpen en bouwkundige randvoorwaarden. VIBA-lid Jan Geerts geeft hier een presentatie over.

De bijeenkomst begint om 16.00 uur en duurt tot 20.00 uur. Halverwege worden broodjes geserveerd. Het praktijkcafé vindt zoals gewoonlijk plaats bij de VIBA Expo.

Wil je meedoen en een bijdrage leveren aan een interessante en levendige discussie? Meld je aan en/of bedenk of je een presentatie wil geven over een van de onderwerpen.
Ook niet-leden zijn welkom, mits zij bereid zijn een onderwerp in te brengen. Meld je aan en laat ons weten wat je bezighoudt!
Heb je een suggestie voor een interessant discussieonderwerp? Laat het ons weten!

Het praktijk-café heeft de professionele ontmoeting en het delen van praktijkervaringen als doel. Iedere deelnemer kan een eigen praktijkvraag en/of -ervaring inbrengen met een goede aansluiting op het VIBA gedachtengoed, zonder dogmatisch te zijn.
Hierna is er informatie uitwisseling en een inhoudelijk gesprek waarbij gelijkwaardige ruimte is voor ieders reactie. Wij hopen, behalve de deelnemers van de vorige keer, ook nu weer zo veel mogelijk viba leden te zien.

Meld je aan

Aan een Praktijkcafé doen minimaal 9 tot maximaal 18 personen mee – liefst een min of meer vaste groep mensen. Na de presentatie van een praktijkvraag en/of –ervaring is er plaats voor inhoudelijke gesprekken en kan iedereen, onder leiding van een voorzitter, meepraten en reageren.
Ieder bijeenkomst duurt 4 uur. Er is ruimte voor gemiddeld 3, maar maximaal 4 presentaties per bijeenkomst. Per presentatie wordt beoordeeld of en welk  vervolg “huiswerk” zal worden verricht en hoe feed back wordt gegeven.

Alle ondersteunende stukken, die worden vrijgegeven, worden per e-mail aan deelnemers gestuurd.

Datum: 23 oktober

aanvang:        16.00 uur – 20.00 uur
aanmelden en onderwerp inbrengen: mail naar secretaris@vibavereniging.nl

do
VIBA-Café op locatie: strobouw in Sterksel
nov 1 @ 19:30 – 22:00

VIBA Café op locatie met een bezoek aan een strobouw Yoga Centrum in Sterksel. Meld je snel aan: beperkt aantal deelnemers.

Meer info volgt.