VIBA Café 7 april 2022, nieuwe bestuursleden Sandra en Werner

verslag viba café door NIEUWE BESTUURSLEDEN VAN DE VIBA

SANDRA RISSEEUW en WERNER EVERS

 

Tijdens dit VIBA Café stellen twee beoogde nieuwe bestuursleden, Sandra Risseeuw en Werner Evers, zich voor middels een presentatie van hun werk.

   SANDRA:  WAT  MAAKT  DAT  EEN  RUIMTE  GOED  VOELT ?

 

Sandra Risseeuw studeerde architectuur aan de TU Delft en werkt onder de naam SA Design Architectuur. Zij wilde van jongs af aan de wereld al een stukje mooier en beter maken. Nu heeft ze zich gespecialiseerd in het ontwerpen van gezonde gebouwen, die maximaal circulair gebouwd en ingericht worden. Daarbij richt ze zich voornamelijk op het interieur. Haar ontwerp motto is “Form follows feeling”.

De focus op een gezond binnenmilieu is ontstaan nadat ze er achter kwam dat haar dochter als baby benauwd werd door het slapen op een matras van een  groot en bekend warenhuis. Als haar dochter op andere matrasjes sliep, dan was er niets aan de hand. Dit zetten Sandra aan het denken over de invloed van toegepaste materialen in woonomgeving op de gezondheid. Ze kwam erachter dat in veel materialen stoffen aanwezig zijn die schadelijk kunnen zijn voor onze gezondheid, zoals Ftalaten in PVC, broom en halogeen houdende brandvertragers in bijvoorbeeld gordijnstoffen, radon in beton, formaldehyde in spaanplaat en mdf, di-isocyanaten in lijm en kit, om er maar een paar voorbeelden te noemen. In de bijgevoegde presentatie is een uitgebreide lijst opgenomen. Bovendien ontdekte ze dat de wettelijk toegestane concentraties van die stoffen aanzienlijk hoger liggen dan de concentraties die keurmerken op het gebied van een gezond binnenmilieu aanhouden. Om te zorgen voor een gezond binnenklimaat heeft ze daarom een stappenplan ontwikkeld wat zowel op gebouw niveau als op materiaal en product niveau toepasbaar is:

  1. Vermijd giftige bronnen,
  2. Zorg voor goede klimaat beheersing,
  3. Optimaliseer akoestiek, licht, kleurkeuze en ergonomie,
  4. Stimuleer gezond gebruik.

Ook voor haar het circulair bouwen, haar andere focus, ontwikkelde ze een stappenplan:

  1. Verminder de vraag,
  2. Hergebruik bestaande materialen en producten,
  3. Ontwerp circulair.

Ook deze stappen zijn zowel op gebouw niveau als op materiaal en product niveau toepasbaar. Op gebouw niveau integreer je verandering en groei in een adaptief ontwerp. Op materiaal en product niveau zorg je dat onderdelen van een gebouw demontabel zijn, waarbij de materialen cradle tot cradle of biobased zijn.

Vervolgens laat Sandra aan de hand van een aantal ontwerpen zien hoe ze het circulair en gezond bouwen in de praktijk toepast. Het is opvallend dat ze dat op een hele creatieve manier doet.

Hier kunt u de presentatie van Sandra downloaden: presentatie Sandra Risseeuw 07-04-2022

 

 

    WERNER:  EEN  EIGEN  WERKWIJZE

 

Het bijzondere van Werner Evers is dat hij werktuigbouwkunde in Delft heeft gestudeerd in plaats van bouwkunde. Hij was van jongs af aan geboeid door industriële en futuristische ontwerpen en is via een omweg in de architectuur terecht gekomen. Na zijn studie heeft hij o.a. gewerkt als ontwerper bij een bedrijf voor modulaire bedrijfsgebouwen. Omdat hij zijn rol daar te beperkt vond is hij op zoek gegaan naar ander werk. Via een houtbouw bedrijf is hij in de bouw terecht gekomen waarbij hij ook steeds meer aandacht heeft gekregen voor het milieu vriendelijk bouwen. Niet voor niets werkt hij nu als ontwerper onder de naam Solid Green Architecture.

Hij laat in zijn presentatie een aantal voorbeelden zien van modulair en industrieel bouwen, zoals een bekende woontoren in Japan die opgebouwd is uit een aantal kleine units, de met CLT gebouwde units voor hotel Jakarta in Amsterdam, Tinyhouses die in zijn geheel in de fabriek gebouwd worden, een 3D geprinte huis van beton en het kantoor van XX Architecten in Delft.

Als laatste vertelt hij over het project Verstappen; een woonhuis waarvan de constructie bestaat uit een houten ‘paal en balk’ systeem en waarvan de wanden worden opgetrokken in kalkhennep blokken. Het paal en balk systeem is in Finland op de millimeter nauwkeurig gemaakt en op de bouwplaats met alleen houten verbindingen in elkaar gezet.  

  

hier kunt in de presentatie van Werner downloaden:presentatie Werner Evers 07-04-2022

VIBA

VIBA

Scroll naar boven

VIBA nieuwsbrief

Schrijf u in op onze nieuwsbrief

Managed by Kjenmarks - Wordpress & SEO specialisten