Tussen de gebouwde omgeving en de mens is er sprake van een voortdurende wisselwerking. Wij vormen onze culturele omgeving en zij vormt ons.
De brug tussen deze twee werelden zijn onze zintuigen. Deze leren ons de wereld kennen en ons zelf. Het oog is daarbij het zintuig dat alle andere 11 zintuigen begeleidt. Via het oog nemen wij de kleurenwereld waar.
Door het verschil te onderzoeken tussen het subjectieve kleurgevoel en de objectieve kleurkwaliteit is het mogelijk te komen tot een bewuste kleurgeving van onze omgeving. Het doel daarvan is een kleurgeving die de gebruiker in staat stelt zich te identificeren met een vitaliserende en inspirerende omgeving.
In de lezing wordt een beeld geschetst van deze zoektocht. Aan de hand van Goethe’s kleurenleer, de door hem ontwikkelde fenomenologische onderzoeksmethode en de zintuigfysiologie wordt gezocht naar wegen die in de hedendaagse architectuur tot het bovenstaande resultaat kunnen leiden.
Uiteindelijk wordt als concreet voorbeeld van deze werkwijze het Wilhelmina Kinderziekenhuis te Utrecht besproken. Jan de Boon werd gevraagd een kleurconcept te ontwikkelen voor de poliklinieken en de afdeling oncologie. De uitvoering van de schilderswerkzaamheden werden ook door hem zelf en zijn medewerkers verzorgd.
Personalia
Ir. Jan de Boon is architect/kleurgever/kunstschilder te Leiden. In 1987 richtte hij de werkgemeenschap “Schilderkunst in de architectuur” op, tegenwoordig “de Werkplaatsgsb”, (glaskunst, schilderkunst en bouwkunst).
AANMELDEN: klik hier
PLAATS: Peter Schmid Auditorium, SVE (vh Stichting VIBA-Expo), De Gruyter Fabriek (vh. Bedrijvencentrum Brabant), Veemarktkade 8 gebouw B ‘s-Hertogenbosch
AANVANG: 20.00 uur
Verslag
Verslag door Luuk van der Werf: download in PDF formaat.