Verslag VIBA Café 1 december 2005: Gezond wonen en werken in het juiste licht

Door Jan Meutzer en Renz Pijnenborgh

Lichtarchitect H.J.J. Meutzer hield een lezing met de titel:”Gezond wonen en werken in het juiste licht” en architect Renz Pijnenborgh ondersteunde het verhaal met praktijkvoorbeelden.Daglicht hoort bij de levensbehoeften van mensen en is van invloed op onze”biologische” klok.De mens wordt beïnvloed door de cyclische beweging van het licht van de zon( circadiane ritme) en door de hoeveelheid licht die opgenomen wordt via de ogen en de huid.Voor de bebouwde omgeving houdt dat in dat er voldoende licht in huis moet binnenkomen door grote raamoppervlakken en dakramen. In bedrijfsruimten en scholen moet (dag)licht te regelen zijn.

Ook is het belangrijk dat men dagelijks naar buiten gaat anders haalt men de hoeveelheid licht van minimaal 2000 lux op het netvlies niet. Hij noemde ziektes als borstkanker, winterdepressie en sickbuildingsyndroom, die ontstaan bij gebrek aan licht, omdat licht processen in het lichaam aanstuurt.

Bij het ontwerpen van gebouwen vormt licht een zeer belangrijk onderdeel, zowel voor de waarneming van het gebouw zelf als wel dat daglicht een gebouw aangenamer maakt.

Bij de verlichtingsindustrie worden pogingen ondernomen het kleurverloop van daglicht na te bootsen (Carpe deum) en het volledige spectrum (full spectrum lampen).

( www. Fitlicht.nl)

Renz Pijnenborgh liet vol enthousiasme open lucht scholen zien. Al in de 30-er jaren was men zich bewust van de gezonde werking van daglicht op de ontwikkeling van kinderen. Er bestaat nu nog een enkele school waar kinderen buiten onderricht krijgen zoals de Sint Lutgardis school in Brasschaat. De Solarcampus in Julich heeft veel mooie voorbeelden voor het gebruik van zonlicht, zoals pvc -cellen als borstwering en als zonwering,of reflectie van het licht via het plafond door lichtstuurlamellen in bovenlichten . Ook toonde hij een zonnespiegel die door een gat in een buitenwand licht naar binnen reflecteert in een lightpipe.

Het Bomencentrum in Baarn is een voorbeeld van een gebouw waar veel licht van bovenaf komt, maar in de zomer is het er te heet. Een project van Renz, het bezoekerscentrum van Staatsbosbeheer in Ospel, toont een opengewerkt dak. Op het platte gedeelte is altijd een laag water die het licht extra reflecteert door de dakramen.

Het theoretische gedeelte van de lezing was uitstekend in balans met de mooie en veelvuldige voorbeelden. Licht-kennis werd weer “geupdate” en we konden naar huis met mooie beelden.

En alle lezingen eindigden met discussie en toevoegingen vanuit de zaal, waar veel kennis aanwezig blijkt. Daarna is er mogelijkheid tot kennisuitwisseling en kennismaken in het gezellige viba-café.

VIBA

VIBA

Scroll naar boven

VIBA nieuwsbrief

Schrijf u in op onze nieuwsbrief

Managed by Kjenmarks - Wordpress & SEO specialisten