verslag VIBA Café 5 september: Pieter Hennipman over Bouwbiologie over de grenzen

Pieter Hennipman start zijn betoog met een overzicht van de temperatuur op aarde in de afgelopen 160 duizend jaar. Het grootste deel van die periode was er een ijstijd. Ook al stijgt nu de temperatuur op aarde, we zijn weer op weg naar een ijstijd zo voorspelt hij. Het klimaat verandert voortdurend als je dat over langere tijd bekijkt. Daarom maakt hij zich niet zo’n zorgen over de huidige CO2 uitstoot.

Dat we onvervangbare goederen ingeruild worden door vervangbare goederen baart hem wel zorgen. Het energie gebruik is in de afgelopen 100 jaar enorm toegenomen, mede dank zij het verbranden van onvervangbare grondstoffen zoals kolen, olie en gas. Er vallen alleen in Nederland al zo’n 9000 tot 13.000 doden per jaar ten gevolge van milieu vervuiling. We zijn erg goed in het vergiftigen van het milieu en daarmee ook van onszelf. Sinds 1960 worden er veel insecticiden toegepast met het gevolg dat het aantal insecten enorm is afgenomen. Er is geen water op deze aarde waar geen plastic in zit. Zelfs in het mooiste en schoonste bergmeertje zit plastic. Vissen raken misvormt door de hormonen die in het plastic zitten.

Er zijn c.a.100.000 chemische stoffen op aarde en 1 miljoen chemische verbindingen. 4000 van die verbindingen zijn onderzocht en aan slechts 400 is er een grenswaarde toegekend, terwijl er paar jaar 5000 nieuwe verbindingen bijkomen. De huidige huizen zijn een verzameling van veel verschillende chemische stoffen, waarvan maar beperkt bekend is wat de invloed van deze stoffen op onze gezondheid is. Dat zou grotendeels voorkomen kunnen worden door veel meer met natuurlijke bouwmaterialen te werken. Dat hebben we als mensheid al eeuwen lang gedaan en aan natuurlijke bouwmaterialen is zeker geen schaarste.

Een ander punt waar Pieter zich zorgen over maakt is de invloed van elektromagnetische straling. Wij staan aan 100 miljoen keer zoveel straling bloot dan onze grootouders. In Nederland zijn er 1 miljoen mensen met onverklaarbare klachten. Zoals vermoeidheid, hoofdpijn, huid klachten, maag- en darmklachten, oorsuizingen etc.

Als bouwbioloog hanteert Pieter de 25 richtlijnen van de bouwbiologie zoals die zijn opgesteld voor het IBN: het Institut für Baubiologie und Nachthaltigkeit. Hij meet woningen door op de aanwezigheid van de schimmels, chemicaliën en elektromagnetische straling. Volgens hem gaan er in Nederland meer mensen door aan schimmels dan aan kanker.

Op de website www.eco-wise.eu is meer informatie te vinden over zijn werkzaamheden. Pieter Hennipman is afgestudeerd bouwkundig ingenieur, Bouwbioloog en partner van het mondiaal richtinggevend bouwbiologie instituut het IBN uit Rosenheim Duitsland

.

bekijk hier de presentatie: lezing klimaat-milieu-bouwbiologie

VIBA

VIBA

Scroll naar boven

VIBA nieuwsbrief

Schrijf u in op onze nieuwsbrief

Managed by Kjenmarks - Wordpress & SEO specialisten