Verslag VIBA Café 6 juni: Pieter van der Ree over Living Architecture

Professor Organische Architectuur Pieter van der Ree is samensteller en conservator
van de internationaal rondreizende tentoonstelling ‘Organische architectuur’. In 2017 en 2018 werd zijn tentoonstelling in twee musea op de Filipijnen geëxposeerd. Ter gelegenheid daarvan heeft hij de expositie geheel geactualiseerd en kreeg de nieuwe titel ‘Living Architecture, balancing Nature, Culture en Technology’. Naar aanleiding van de tentoonstelling heeft hij ook een boek uitgebracht met de zelfde titel.

Tijdens het VIBA-Café gaat Pieter van der Ree vooral in op het nieuwe, afsluitende deel van zijn expositie. Dit nieuwe deel heeft de titel ‘Supporting Life-Processes’. Hij presenteert een reeks recente projecten van over de hele wereld waarin verschillende componenten zoals gezonde leefomgeving, duurzaam materiaalgebruik, sociale omgeving en creativiteit op een inspirerende manier samenkomen.” Het ‘Biologische’ en het ‘Integrale’ van de VIBA nemen in deze projecten een centraal plaatst in.

Pieter van der Ree: “Strikt genomen is ‘Living Architecture’ natuurlijk een contradictie omdat architectuur zelf niet leeft. Maar architectuur maakt wel altijd deel uit van het natuurlijke, sociale en culturele leven en heeft daar een enorme invloed op. Die invloed is lang niet altijd positief, zeker niet voor de natuur, maar ook niet voor de mens en het sociale leven.
Met deze nieuwe thematiek wilde ik de blik verruimen van een levendige vormgeving, zoals in de organische architectuur, en van verantwoorde materiaalkeuze, zoals in de bouwbiologie, naar het veel bredere thema van de invloed die architectuur heeft op ons leven en het leven van de natuur. Hoe kan je met architectuur het sociale, natuurlijke en culturele leven ondersteunen?

De afgelopen twee decennia is er veel veranderd in de architectuur. De belangstelling voor het ‘duurzame bouwen’ en de invloed van het bouwen op de natuur zijn enorm toegenomen. Er zijn talrijke initiatieven ontstaan voor sociale en ecologische woonprojecten die gemeenschapsvorming mogelijk maken. Daarnaast heeft het digitale ontwerpen een hoge vlucht genomen en veel vormvrijheid gebracht. Techniek speelt, zowel in het ontwerpproces, als in de menselijke communicatie en informatievoorziening een toenemende rol.
De centrale vraag daarbij is: ‘Hoe kunnen we deze alles doordringende invloed van de techniek in evenwicht brengen met de natuurlijke levensprocessen en met het sociale en het culturele leven?’ Die culturele component heb ik nadrukkelijk toegevoegd, omdat ‘milieu-vriendelijk’ en ‘gezond’ alleen voor mij niet voldoende zijn. Zonder een culturele component, zonder esthetiek, belevingswaarde en betekenis verkommeren wij innerlijk. Een ecologisch of bouw-biologisch gebouw moet ook mooi en inspirerend zijn!”

VIBA

VIBA

Scroll naar boven

VIBA nieuwsbrief

Schrijf u in op onze nieuwsbrief

Managed by Kjenmarks - Wordpress & SEO specialisten