In zijn loopbaan als architect heeft Michel Post een enorme ontwikkeling door gemaakt. Dat daarbij zijn “hart voor de natuur” centraal staat komt tot uiting in organische architectuur, bio-geometrische architectuur, natuur inclusieve architectuur, maar ook in het gebruik van natuurlijke bouwmaterialen, natuurlijke verhoudingen en natuurlijke (on) afhankelijkheid.
Na zijn studie bouwkunde werkt Michel een korte periode in loondienst. Vervolgens maakt hij een reis naar de Verenigde Staten om daar het werk van architect James Hubbell te bekijken, die de natuur letterlijk als voorbeeld neemt. Via de zoon van Hubbell komt Michel voor het eerst in contact met het bouwen in stro. Na terugkomst in Nederland wordt hij lid van de VIBA en start zijn eigen bureau onder de naam “Orio architecten”. Bij zijn eerste projecten richt hij zich voornamelijk op het gebruik van natuurlijke materialen zoals hout en stro. Deze eerste projecten, voor particuliere opdrachtgevers, zijn qua vormgeving nog vrij traditioneel. Na verloop van tijd krijgen zijn ontwerpen steeds vaker een organische vorm. Naast projecten voor particuliere opdrachtgevers wordt hij ook regelmatig gevraagd als architect bij CPO projecten en ontwerpt hij community buildings en commerciële gebouwen.
De invloed van opdrachtgevers in zijn ontwerpen is groot. Bij de start van een ontwerpproces vraagt hij zijn opdrachtgevers om een “moodboard” te maken. Ontwerpen komen vervolgens op een organische manier tot stand in samenspraak met de opdrachtgevers. Dat heeft tot gevolg dat de vele huizen die Michel ontworpen heeft er totaal anders uit zien. De ontwerpen zijn echter altijd gebaseerd op de wens en de droom van de opdrachtgevers. Regelmatig bouwen zijn opdrachtgevers ook zelf mee. Bekende voorbeelden daarvan zijn de Aardenhuizen in Olst en het Iewan project in Lent. Maar ook particuliere opdrachtgevers bouwen regelmatig hun eigen huis, zoals dat bij een deel van de 23 door hem ontworpen huizen in de wijk Oosterwold in Almere.
Michel heeft in de loop de tijd een indrukwekkend oeuvre opgebouwd. Waar in het begin van zijn eigen bureau de nadruk vooral lag op het gebruik van natuurlijke materialen, is de aandacht voor de “ruimtelijke energie” een steeds belangrijkere factor geworden. Organische en bio-geometrische vormen spelen daarbij een belangrijke rol. Als laatste toont Michel het ontwerp van zijn droomhuis: “The Forest Flower” c.q. “The Sea Flower”. In dit ontwerp komt alles samen, zowel op het gebied van natuurlijke materialen als de energetische-organische architectuur. Hij sluit zijn lezing af met twee quotes:
“Omdat ieder persoon een eigen specifieke energie heeft, zou ieder gebouw anders ontworpen dienen te worden” en
“omdat ieder gebouw zijn eigen energie heeft, zou het wijs zijn natuurlijke bouwmaterialen te gebruiken”.
Meer informatie is te vinden op: https://orioarchitecten.nl/
bekijk hier de presentatie: 20191003_viba-presentatie-orio-architecten-verkleind