Verslag VIBA-Café 17 mei: Frank van Dien over helofytenfilters

Op 17 mei 2018 kwam Frank van Dien van Ecofyt in het VIBA café een masterclass houden over helofytenfilters. Frank is één van het handjevol Nederlandse specialisten op dit gebied.

De belangrijkste conclusie uit zijn verhaal was dat helofytenfilters kunnen zorgen voor een zeer goede zuivering van afvalwater, vergelijkbaar met dat van grote rioolwaterzuiveringen. Dit afvalwater kan afkomstig zijn van woningen, kantoren, en instellingen zoals een conferentieoord, maar ook van bijvoorbeeld boerenbedrijven. Helofytenfilters zijn hierbij vooral interessant voor toepassingen waar geen aansluiting op de riolering mogelijk is of alleen tegen hoge kosten. Helofytenfilters, in eenvoudige vorm, zijn ook toe te passen voor de zuivering van minder vervuild water zoals afstromend regenwater afkomstig van een parkeerterrein.

Ecofyt heeft in de afgelopen 25 jaar zo’n 550 helofytenfilters ontworpen in binnen- en buitenland en een deel daarvan ook zelf aangelegd. In ons land zijn er totaal waarschijnlijk al bijna 1000 helofytenfilters werkzaam. Een spannend project wordt de grote woonwijk Oosterwold in Almere waar o.a. geen riolering wordt aangelegd. Hiervoor heeft Ecofyt kant-en-klare bouwpakketten samengesteld voor de naar verwachting veel zelfbouwers.

Frank van Dien van Ecofyt, helofytenfilterbouwers: “15.000 huizen, zonder riolering, 15.000 gezinnen die zelf moeten zorgen dat hun afvalwater schoon in het oppervlaktewater verdwijnt. Schoon, dus het systeem dat ze moeten toepassen moet aan de hoogste eisen voldoen, de zogenaamde IBA klasse 3b. En de voorkeur van de organisatoren gaat uit naar helofytenfilters. Nog nooit werd het helofytenfilter op zo’n grote schaal toegepast in Nederland.

Ecofyt heeft, voor de zelfbouwers onder hen (en dat worden er heel veel), een aantal kant-en-klare bouwpakketten samengesteld: voor kleine en grote huishoudens en komt daarover, en over meer, vertellen op 17 mei.

Frank had het bij dit VIBA-Café onder andere over :

  1. Hoe werkt een helofytenfilter;
  2. Wat zijn de voorwaarden voor de toepassing ervan;
  3. Wat zijn de voor- en nadelen;
  4. Waar moet je op letten bij gebruik;
  5. Wat moet je doen aan onderhoud;
  6. En hoe wordt een helofytenfilter gebouwd.

Ook vertelde hij over de vele verschillende toepassingen, in Nederland en wereldwijd, en over hoe men internationaal tegen helofytenfilters aankijkt. Ecofyt heeft inmiddels meer dan 550 helofytenfilters ontworpen en is op bijna alle continenten betrokken bij de bouw van dergelijke systemen.

Lees hier het hele verslag van de presentatie, opgesteld door Frank Stofberg.

Hier vind je Franks presentatie. 

VIBA

VIBA

Scroll naar boven

VIBA nieuwsbrief

Schrijf u in op onze nieuwsbrief

Managed by Kjenmarks - Wordpress & SEO specialisten