VIBA-Café 5 april: Van afgedankte kleding naar isolatie door Ed Adriaans

Een leuk, tastbaar en herkenbaar onderwerp. Op het VIBA-Café van 5 april vertelde Ed Adriaans vertellen hoe en waarom het idee ontstond om van oude kleding isolatie te maken, hoe ze aan de kleding komen en hoe het wordt verwerkt tot isolatie. Verder zal hij iets vertellen over de toepassingen, voor- en nadelen en gerealiseerde projecten. Natuurlijk komt het maatschappelijk en ecologisch belang van circulair bouwen ter sprake.

Het is niet alleen circulaire economie, maar ook een indirecte daad van solidariteit, zoals een schaap zijn wollen vacht afstaat om tot warme jas of trui dienst te doen. Bij ABNAmro vertellen bankmedewerkers vol trots dat ze met plezier spijkerbroeken hebben ingeleverd voor de isolatie van het plafond van hun Circl paviljoen in Amsterdam aan de Zuidas.

van-afgedankte-kleding-naar-isolatie

Het spijkerbroekenverhaal is echt een leuk onderwerp. Anders dan het gegeven dat er vele isolerende en voor isolatie geschikte materialen in de natuur voorkomen, waar in VIBAcafés al vaker over gesproken is, gaat het nu immers om een voor iedereen tastbaar en herkenbaar materiaal. Het gaat nu om recycling van dagelijkse gebruiksvoorwerpen. Het bijzondere is dat een op grote schaal als isolerende laag op de huid gebruikt materiaal gewoon weer hergebruikt kan worden in gebouwen, de zgn. derde huid.

 

VIBA

VIBA

Scroll naar boven

VIBA nieuwsbrief

Schrijf u in op onze nieuwsbrief

Managed by Kjenmarks - Wordpress & SEO specialisten