VIBA Café 1 maart 2012: Architectuur

Niet dat wat is, maar dat wat wil worden

Over een persoonlijke zoektocht in de architectuur

door Yaike Dunselman

We leven in een tijd van ongekende mogelijkheden, we reizen over onze gehele planeet, ‘ster’ architecten bouwen tot in alle continenten, bouwmaterialen komen van over de hele wereld en in de vormgeving kunnen we ons laten leiden door ieders persoonlijke voorkeur. We kunnen ons verwonderen over fascinerende bouwwerken waar materiële uiterlijkheden lijken te domineren. Dat architectuur naast een materiële ook nog een andere dimensie heeft is in deze huidige vormgeving niet altijd vanzelfsprekend af te lezen. Architect Yaike Dunselman wil in een werkbericht zijn persoonlijke zoektocht zichtbaar maken, weg van fascinatie op zoek naar ‘schoonheid’. Weg van uiterlijkheden, op zoek naar de individuele vraag van iedere bouwopgave. Op zoek naar een architectuur die de mens in staat stelt zich met onze aarde te verbinden, waar het om de immateriële aspecten van architectuur gaat, om de “hechting” aan schoonheid. Zodat we ons met onze omgeving kunnen verbinden, dat we ervaren: “dit is de wereld waarin ik leef, die ik verzorg, waar ik verantwoording voor neem!”

Yaike Dunselman (1972) heeft architectuur gestudeerd aan de “Alanus Hochschule für Kunst und Geselschaft” te Alfter bei Bonn (D). In 2003 heeft hij met zijn collega Lars Frerichs het architectenbureau 9°architecture opgericht. In 2004 won het bureau een ontwerpwedstrijd voor de nieuwbouw van een schoolgebouw in Wattenscheid (D), dit betekende dat vesting van 9°architecture in Duitsland kort daarop werd opgericht. Sinds de start van 9°architecture bestaat een groot deel van het opdrachtenpakket uit woonzorg projecten. Het woon werk en zorgproject ‘Oosterdel’ te Broek op Langedijk werd in 2010 bekroond met een eervolle vermelding bij de ‘Hedy d’ Anconaprijs’ voor excellente zorgarchitectuur.

AANMELDEN:

Niet-leden: klik hier
LEDEN: aub eerst inloggen dan: klik hier

PLAATS: Peter Schmid Auditorium, Service-instituut VIBA-Expo, Veemarktkade 8, gebouw B, De Gruyter Fabriek, ‘s-Hertogenbosch

AANVANG: 20.00 uur

VIBA

VIBA

Scroll naar boven

VIBA nieuwsbrief

Schrijf u in op onze nieuwsbrief

Managed by Kjenmarks - Wordpress & SEO specialisten