Interview met Simon Hanemaaijer

Simon Hanemaaijer: Rentmeester met een biobouwmissie.

 Simon is na Thijs en Rinse de derde van het trio ‘Jonge honden’, zoals we deze kersverse VIBA-leden typeren. Eén probleempje: dit zijn stuk voor stuk weer zulke interessante mensen, dat mijn interviews qua lengte snel uit de hand lopen. 😇

Na de zomer gaan we op zoek naar drie ‘nieuwe-generatie-vrouwen’ die recent onze gelederen zijn komen versterken. Maar éérst nagenieten van een inspirerend eerste VIBA-halfjaar!

 Wie ben je?
„Simon Hanemaaijer. Bouwjaar 1978. Woonachtig in het buitengebied van Maasland, in een tot woning getransformeerde koeienstal. Gelukkig getrouwd en trotse vader van twee tiener dochters van 11 en 14. De een speelt trompet, de ander hoorn. Ik zelf niks maar hou van veel muzieksoorten.“

Daar wil ik meer van weten…
Gevraagd naar Simon’s geboortenest vertelt hij dat zijn beide opa’s tuinder waren. In dat Westland werkte zijn vader ook, eerst in de plantenkwekerij maar later als adviseur o.a. in de energie-opgave. Zijn moeder deed secretariaatswerk bij Priva, het bedrijf in klimaatbeheersing. Simon’s vrouw is  bedrijfskundige, ja ook al in de groene hoek: bij een bloemenkweker.

 We laten Simon weer zelf aan het woord:
„Mijn karakter is volgens MBTI een ENTJ, voor wie het wat zegt.
Maatschappelijk betrokken o.a. binnen de plaatselijke korfbalvereniging en Protestantse kerk in allerlei rollen en verbanden.“

Simon benoemt zijn kernkwaliteiten: analytisch, kritisch, oplossingsgericht, strategisch. Hoofdlijnen pakken, niet te detaillistisch. Altijd door deelstudies op zoek naar nieuwe ontwikkelingen. Dat hij onze VIBA heeft ontdekt, is van grote toegevoegde waarde. Ongeveer vijf jaar geleden heeft hij ons eens opgezocht. Toen afgaande op de website leek het een wat stille bedoening. Na corona stuurde een collega een nieuwsbrief door en Simon zag een veel actievere VIBA met nieuwe website. Bingo!

Simon is graag aan het sporten. Vast in teamverband als speler en jeugd trainer/coach met korfbal. Daarnaast wandelt hij graag door de polder (sinds corona), skiën en schaatsen in de winter en suppen in de zomer (zie de foto). Een combinatie van sport én natuur vindt hij helemaal geweldig.

Ik vraag mij af wat daar leuk aan is: staand peddelen op een board? Haha Simon legt uit dat hij met een boerendochter is getrouwd en zo ook terecht kwam in de verbouwde koeienstal. De Vlaardingse vaart ligt op 200 meter van huis. Naast wandelen langs het water werd het peddelen erop ook leuk nadat zijn buurvrouw er een had gekocht. Heerlijk ontspannen door balancerende inspanning.

Hoe werkt MBTI op jullie kantoor?
„We werken met 60 ‘man’ niet in vaste teams. Hoe je samenwerkt onderling en met externen hangt af van de persoonlijkheden die aan tafel zitten. Als je daar al bewust van bent, kun je elkaar daarin helpen. Tien jaar geleden zijn we binnen ons bureau met deze profielen begonnen. Bij ieder project leggen we onze kaarten op tafel en vormen we een passend team. Soort rollenspel waarin tegenpolen vaak goed kunnen samenwerken.“

Groen op kantoor
Simon voegt nog toe dat hij tien jaar geleden binnen het bureau de aanjager is geweest om het thema duurzaamheid structureel in de projecten te krijgen. Laten we eens per maand een groene week gaan doen! Dan komt er geen vlees op tafel en vertellen we verhalen over duurzaamheid – ook met gastsprekers bij de lunch. Dat is toen elke hele maand geworden. Simon sloot zich namens het bureau aan bij het BNA netwerk duurzaamheid. Kennisdelen!

Wat doe je?
„Na mijn studie architectuur in Delft en Helsinki ben ik gaan werken bij RoosRos Architecten. Een familiebedrijf dat dit jaar haar 70 jarig bestaan viert. Dit jaar ben ik daar zelf overigens 20 jaar in dienst en inmiddels ook in de rol van een van de 6 architect-partners. Wat betekent dat ik naast projectarchitect van een diversiteit aan projecten ook mede vorm mag geven aan het strategisch beleid van het bureau. Alles bij elkaar nog steeds erg uitdagend en tof om mijn inbreng in te hebben. Zeker ook het bijdragen aan de lange termijn visie en het vooruitkijken naar hoe wij ons vak kunnen blijven innoveren, is iets wat mij energie geeft.”

Helsinki?
„Vanuit de TU Delft architectuur ontdekte ik de mogelijkheid in Helsinki een deelstudie te doen. Twee redenen: Finland is ook Engelstalig en ik ben niet goed in Frans en Duits. En ik houd van de winter(sport). Ik heb daar een half jaar gezeten. Beetje jammer dat ik de houtbouwmodule niet kon doen want daarvoor was een heel jaar nodig.“ We halen herkenning op want uw redacteur was daar eerder om de marathon te lopen en het begin van het verval van Nokia waar te nemen.

Waarom ben je VIBA lid?
„Ons bureau heeft een missie: Respectvol Rentmeesterschap. En een visie om vorm te geven aan een leefomgeving die gezond en toekomstgericht is. Enerzijds dus vooral heel gebruikersgericht ontwerpen van breed scala aan gebouwen (woningen, bedrijfsgebouwen, onderwijsgebouwen, kerkgebouwen, publieke gebouwen, etc.). Anderzijds vooral ook het besef dat ons werk een grote impact heeft op diezelfde leefomgeving op de langere termijn, dus moeten we toekomstgericht te werk gaan. Maximaliseren van positieve impact op het welbevinden van de mens in combinatie met minimaliseren van negatieve impact op het milieu.“

Hoe willen jullie dat doen?
„Blijven innoveren, continu! Deels in welke architectuur we willen maken en deels in de technieken die we daar voor in zetten. We zijn met 60 medewerkers een relatief groot bureau, dus kunnen we ons breed specialiseren op verschillende takken van sport.

In mijn persoonlijke werk merk ik dat mijn focus steeds verder komt te liggen op de bio-logica in de architectuur als de juiste koers. In eerste instantie begonnen met aanjagen van duurzaamheid, maar mede via BNA netwerken, NL houtdagen en trainingen (biobased ontwerpen, circulair ontwerpen en biobased in praktijk) merk ik dat voor mij de bio-logische wijze in brede zin het meest veelbelovend is.“

Lukt dat een beetje?
„Het is voor mij nog geen gesneden koek en ik krijg het ook lang nog niet in alle projecten voor elkaar, maar gelukkig groeien de resultaten wel gestaag! Lang nog niet iedere opdrachtgever is er daadwerkelijk bereid toe. Wij zijn een vraaggestuurde organisatie. Bij het invullen van onze antwoorden proberen we de klant milieubewustheid bij te brengen maar vaak zit die daar niet op te wachten. Een missie te gaan! Bij omgekeerd door te vragen komen we ‘bouwbiologisch’ wel stapjes verder, ook als het over geld gaat.“

VIBA netwerk
„Mijn lidmaatschap bij VIBA is vooral om kennis en netwerk te verbreden vanuit mijn positie binnen ons bureau, zeker ook vanwege mijn persoonlijke drijfveren. Ik wil me graag verder verdiepen in biobased bouwen, biophilic design, bouwbiologie, biomimicry en dergelijke, maar dan vooral op een integrale wijze. Punt van aandacht: de installatietechniek. Zij denken de oplossing van het ‘probleem’ te hebben als het om klimaat gaat met o.a. nu weer de hype aan warmtepompen maar misschien zijn zij juist wel het probleem. Laat de natuur meer het werk doen!“

Mooiste inspiratie?
„De kerk van Madurodam! Die staat in het groot in Maasdijk. Die heb ik mogen verbouwen. Een vijfhoekig gebouw op basis van de gulden snede. Daar ben ik mij in gaan verdiepen. Wonderbaarlijk maatsysteem! Die zit overal in, ook in de natuur. Kijk dit plaatje van de appel. Voor mij ook mooie combinatie tussen Schepping, architectuur én biologie. Hier de link.“

 

Oók trots op: Een houten school zonder lokalen in Eindhoven. Deze school DE SPAAIHOEVE zocht niet een architect op basis van een plan maar op samenwerking. We organiseerden een workshop. Er was een klik. Veel mensen uit de onderwijswereld komen hier nu kijken. Zo kunnen drijfveren samen komen!

Waar gaat het met de VIBA naar toe?
Kennis en inspiratie is voor mij een groot goed in mijn werk. Van essentieel belang voor het innoveren er van ook. Dat vind ik tot nu toe zeker terug in de bijeenkomsten van VIBA. Ondanks dat bio-logica in mijn beleving de integrale oplossing kan bieden voor maximaliseren welbevinden en minimaliseren milieu-impact ligt het nog ver van de gangbare ontwerp- en bouwpraktijk. Tegelijkertijd zijn er allemaal signalen dat er steeds meer naar bio-logica gaat worden gezocht en gekeken. Kijk alleen al maar naar de huidige aandacht voor bouwen met hout én de aantoonbare resultaten die dat meer en meer oplevert. De combinatie van biobased bouwen, van biophilic design, van bouwbiologie, van biomimicry en dergelijke is voor mij hetgeen waar VIBA de inspirerende en verbindende rol ik kan blijven / gaan betekenen.

 Wat is jouw antwoord op de doorgeefvraag van Thijs zie: https://www.vibavereniging.nl/interview-met-thijs-brienen/:  Welke argumenten worden het meest opgepikt om mensen te enthousiasmeren in biologisch bouwen?

Wij merken dat de beste (bio-logische) resultaten worden behaald in projecten waar uitgebreid wordt gesproken, bevraagd én doorgevraagd op de ‘Why’. De vraag achter de vraag. Waarom moet dit gebouw er komen? Welk doel moet het vervullen? Voor wie? Wat betekent het gebouw voor het welbevinden van de gebruikers? Wanneer het daadwerkelijk gaat over welbevinden van de initiatiefnemer, opdrachtgever en of gebruiker en als men zich bewuster wordt van de impact die het toekomstige gebouw er op heeft, dan gaat men andere keuzes maken. Dan gaat men andere prioriteiten stellen. Alleen dan kom je verder en is men bereid om iets anders doen dan het gangbare. Onze rol als architect daarin is dus bevragen én inspireren hoe het (ook) kan. Bij voorkeur ontwerpen we dan ‘evidence based’. Niet teveel op gevoel en esthetiek, maar vooral op bewezen oplossingen, op bewezen wetenschap qua impact. En juist dat deel moeten we met elkaar verder zien uit te breiden.“

Welke is jouw doorgeefvraag?
Welk bedrijf, welke persoon, welke architect, of welk architectenbureau is inspirerend koploper in bio-logische architectuur en is een must om te volgen voor iedere architect of bouwer die echt stappen wil maken?

De epiloog
In de gebruikelijke ‘nazit’ is dit woord van toepassing. Ik breng Simon’s geloofsachtergrond ter sprake. Ik vermoed dat zijn geloof ook een inspiratiebron is.

„Ja, zeker. Ik heb met mijn Protestants-Christelijke opvoeding niet echt iets gedaan, maar op mijn vijfentwintigste begon het toch te leven. Mijn kantoor heeft in de Hoeksche Waard (the bible belt) ook een reformatorische achtergrond. Zo hebben we een heel vast netwerk. Wat ons echt drijft, ligt daaraan mede ten grondslag in ons werk: omgang met de aarde, de schepping.“

Ik citeer uit de website“
„RoosRos staat voor Respectvol Rentmeesterschap. We voelen ons verantwoordelijk voor een leef-, woon- en werkomgeving die bijdraagt aan het geluk en welbevinden van mensen. Niet alleen vandaag, maar ook morgen. Voor huidige én toekomstige generaties. De wereld zo goed mogelijk onderhouden en nalaten. Dat is onze inspanningsverplichting.“

Leestip:

 Rentmeester Simon: dankjewel voor jouw antwoorden!

Wilco Machielse

VIBA

VIBA

Scroll naar boven

VIBA nieuwsbrief

Schrijf u in op onze nieuwsbrief

Managed by Kjenmarks - Wordpress & SEO specialisten