Interview met Marloes Menting

Nieuwsgierig? ONNA ook.
Marloes Menting daagt zichzelf én opdrachtgevers uit.

 

Wie ben je?

Marloes Menting, 35 jaar, wonend en werkend vanuit Eersel ‘de parel van de Kempen’. Wonend met vriend Job (is manager mobility bij TÜV Nederland) en dochter Jins van drie in een nietszeggend jaren 80 hoekwoning. Ik werk in verzamelgebouw Business Dome met andere ondernemers om me heen.

Hoewel ik me als architect (voornamelijk zittend) bezighoud met de gebouwde omgeving, breng ik mijn vrije tijd het liefst (actief) in de natuur door, bij voorkeur in het bos. Dat kan wandelend, wielrennend, zwemmend of kamperend zijn, maar voornamelijk hardlopend en mountainbikend. Het bos is dan voor mij als een speeltuin en in elk seizoen zowel inspannend als ontspannend. Het is vaak verrassend hoeveel dieren je tegenkomt, terwijl je toch (beperkt) geluid maakt als je langskomt.

 

 

 

 

 

Wat doe je?

Sinds 2023 ben ik (fulltime) architect bij mijn bureau ONNA Architect. ONNA architect ontwerpt gebouwen waarbij de connectie tussen mens, natuur, gezondheid en beweging centraal staat. Gebouwen die het menselijk karakter tonen, in de natuurlijke context passen en gezondheid ademen van concept tot in detail. Leuk als je dat gaat opzoeken, maar dan vind je nog niet veel. Mijn website wordt gebouwd. Waarschijnlijk heb je rond kerst meer succes.

Al sinds 2007, toen ik in deeltijd naast de TU/e studie bij een architectenbureau ging werken, staan mensen in mijn ontwerpen centraal. Architectuur is dan het instrument dat creativiteit en techniek combineert om tot de juiste vorm te komen. In de tien jaar als architect binnen architectenbureaus – 2013-2022 – miste ik de échte integratie van duurzaamheid, in plaats van installaties achteraf en een legbatterij aan zonnepanelen om het ‘op te lossen’. Het doel met ONNA is dan ook om in twee richtingen gezonde gebouwen te ontwerpen; gezond voor de gebruikers én voor de natuur. Ik zie vaak dat één van de twee het speerpunt is. Niet alleen nadruk op meetbare dingen als Rc, kWh, BENG maar juist ook aandacht voor daglicht, beweging door gebruikers, gezond binnenklimaat. Waarom hebben niet alle kantoren een buitenwerkplek? Dus: doe eens even als de VIBA!

Liefde voor sport geïntegreerd.

Daarnaast wil ik mijn passie voor sport/outdoor in mijn werk betrekken. Daarbij kun je denken in de hoek van natuurorganisaties en ondernemers die (kleine) gebouwen/bouwwerken in de natuur bouwen met een natuurvriendelijke visie. Ik denk ook juist aan een meer maatschappelijke functie (in sport/onderwijs/zorg) waar men zoekt naar verhoging van welzijn voor zijn gebruikers en dat het gebouw gezondere keuzes stimuleert.

Marloes doelt op het stimuleren van gezonder gedrag van gebruikers. Je kunt de lift een beetje wegstoppen om gebruik van de trap te bevorderen. Anders voorbeeld: als je jezelf en je kinderen wilt triggeren de natuur in te gaan, maak er dan een uitdaging van, een doel. Een uitkijktoren, een klimboom, een Posbank paviljoen.

Wat betekent jouw bedrijfsnaam?

ONNA is het omgekeerde van ANNO: dat zegt wanneer het gebouw gerealiseerd is, maar benoemt niet hoe lang het gebruikt gaat worden. Dit woord betreft daarnaast vaak gebouwen met een ego-uitstraling. Ik vind dat het gebouw niet het ego van de architect moet uitstralen maar het karakter van de mensen die erin wonen en/of werken.


Deze gedachterichting komt in dit interview regelmatig terug. Marloes wil origineel denken, vanuit bescheidenheid. Rebels? „Dat we met de hele branche aan het veranderen zijn maar dat het niet snel genoeg gaat, groepen die met oogkleppen op werken. Het is meer nieuwsgierigheid. En durf. Vrij naar Pippi Langkous? Ik app
Marloes dit plaatje met die eend. Haar antwoord: Heel kamikaze, maar ik voel er wel wat voor.“

 Waarom ben je VIBA lid?

Ik ben zelfstandige geworden omdat ik geen bureau (in de directe omgeving) vond die eenzelfde visie deelde. Echter mis ik dan de gezelligheid en kennisdeling met collega’s. Uiteindelijk zie ik ONNA dan ook niet persé als eenpitter, maar meer als een klein groepje of een samenwerkingsverband. Ik denk dat aansluiting bij de VIBA dat collega-gevoel met een gelijke visie voor een deel kan invullen. Ik ben blij dat Dolf Bakker me attendeerde op het bestaan van de VIBA en natuurlijk wilde ik eerst dat ‘groepje mensen’ maar eens ontmoeten. Echter voelde meteen de eerste bijeenkomst ‘relaxed’. De drijfveer om met z’n allen betere gebouwen te maken is veel groter dan de ‘ego’s’ die je bij sommige andere groepen ziet. Precies wat bij mijn karakter past.

 

Wilskracht

Daarnaast heb ik een hele grote wil om alles te willen weten, maar nog niet zo’n uitgebreide kennis over de échte goede keuzes voor bio-logische architectuur. Dat wordt deels ook vertroebeld doordat ieder bedrijf/product pretendeert ‘duurzaam’  te zijn en dat er weinig objectieve vergelijkingen zijn. Het is dan soms ook lastig om opdrachtgevers en/of bouwers te overtuigen. Ik ben heel benieuwd naar de ontwikkeling van de Academy. Om nog meer bij te leren.

Waar gaat het met de VIBA naar toe?

Ik hoop dat VIBA doorgaat zoals het de eerste ontmoeting voelde. Iedereen die op de goede weg is, is welkom en er wordt gezamenlijk gezocht naar mogelijkheden om het gemeenschappelijke doel verder uit te spreiden. Dat gebeurt deels door goede overtuigende argumenten vanuit de grote kennisbron binnen de organisatie. Daarnaast denk ik dat VIBA op het goede spoor zit om architecten en adviseurs/bouwers weer echt als adviseurs voor gezonde gebouwen op de kaart te zetten.

 Wat is jouw antwoord op de doorgeefvraag van Simon https://www.vibavereniging.nl/interview-met-simon-hanemaaijer/  Welk bedrijf, welke persoon, welke architect, of welk architectenbureau is inspirerend koploper in bio-logische architectuur en is een must om te volgen voor iedere architect of bouwer die echt stappen wil maken?

Tja, dit is eigenlijk geen vraag voor mij. Op een of andere manier vind ik WAT en HOE altijd interessanter dan WIE. Vraag me dus naar een architect, kok, auteur, acteur of muzikant en waarschijnlijk blijf ik je het antwoord schuldig. Als alternatief heb ik wel een project wat ik als een mooi voorbeeld zie. Toevallig (of juist niet) is daar ook een keer een lezing over geweest in het verleden van VIBA zag ik op de website (ik weet niet in welk jaar): TIJ bij de Haringvlietdam. In mijn ogen zeker een bezoekje waard!

En welke is jouw doorgeefvraag?

In het kader van ervaringen opdoen. Ken je een persoon/bedrijf in de praktijk (bouwer of anderszins) die (zoveel mogelijk) met natuurlijke materialen werkt en waar je eens een dagje kunt gaan meewerken om praktische kennis op te doen?

 Nog even over nieuwsgierigheid en groei.

We praten na over haar ontdekking van de VIBA. „Wat kunnen we beter doen, Marloes?“ „Ik heb wel het idee dat andere platformen meer te koop lopen met kennis of zo, maar ik zou het toch minder passend vinden bij wat ik zie bij de VIBA, wat de VIBA is. Wij hoeven het niet van de daken te schreeuwen.“

We discussiëren over het lidmaatschap. We mogen ontdekt worden. Men moet lid WILLEN worden, niet geworven. Hoe meer mensen je hebt, des te lastiger het wordt kennis te delen. Lekker intiem zoals bij de praktijk café’s. Door de Academy kan het gedeeld worden buiten onze ‘familiekring’. Zoals Joost van der Waal zijn groene isolatietips intensief communiceert (toppie!), is toch niet de VIBA stijl.

 Marloes kijkt even mee bij de programmacommissie maar wil waken voor nieuwe functies na stoppen met bestuur atletiekvereniging. Ha: gedeelde passie. Ooit liep ze een halve marathon binnen twee uur (Singelloop Breda) maar zoals in haar vak wil ze verder ontdekken. Haar enige ‘tiq’: „Wie me ook voor welk sportevenement uitnodigt, ik zeg bijna altijd ja!“ Dus weer Pippi Langkous?

Afgelopen zaterdag deed ze voor het eerst mee aan een all terrain challenge in Eindhoven. Combinatie van oriënteren met coördinaten op papieren landkaarten. Gegeven: je hebt acht uur om zoveel mogelijk waypoints te halen, met minimaal daarbij: mountainbiken, steppen, kanoën, hardlopen. Niet om de snelheid maar wel alles proberen. Zie de foto. Een paar schrammen bederven de pret niet. Haar schoonzus was buddy.

Marloes daagt zichzelf uit en is heel blij bij de VIBA én heel benieuwd waar dat samen naar toe gaat. Hup die Academy! Ik wil het weten én het goed doen.

Zeist/Eersel, 26 september 2023
Wilco Machielse

 

VIBA

VIBA

Scroll naar boven

VIBA nieuwsbrief

Schrijf u in op onze nieuwsbrief

Managed by Kjenmarks - Wordpress & SEO specialisten