Impressies van Viba Café donderdag 5 juni: Alex Letteboer (directeur van atelier PRO architekten) over: De zoektocht naar een modulaire bio-based composiet gevel.
Voor ons Viba-leden en andere belangstellenden werd het een uitermate boeiende avond met een belangrijke onderstroom van maatschappelijk verantwoord en geëngageerd werken, ontwerpen en ontwikkelen. De contextuele basis van atelier PRO architekten voert terug naar het initiatief van architekt Dirk Roosenburg in een duinpan tussen Den Haag en Scheveningen, laagje voor laagje wordt daar nog steeds voortgebouwd met vakmanschap in een steeds veranderende omgeving. Het bureau is in duurzame ontwikkeling, gaat uitdagingen aan die soms veel verder gaan dan wat de klant voor ogen heeft zowel om de omgeving als ook om het eigen team daarmee te inspireren.
Twee afzonderlijke onderwerpen kwamen uitgebreid aan de orde: een experiment met bio-based bouwen en verantwoord ontwerpen met fijnstof in de buurt.
Bio-based bouwen
Het perspectief ….. ramingen geven aan dat rond 2030 ongeveer 2,7% van GDP in de bio-economy gerealiseerd zal worden, dus zichzelf steeds vernieuwend. De andere 97,3% zijn een uitputting van voorraden….. een enorm gat om in te springen. Maar niet gemakkelijk, alles hangt met alles samen, de eisen zijn hoog.
We maken een beeld-reis langs enkele projecten van regio-bedrijfsgebouwen voor ENEXIS, waarbij vraagstukken als het ontmoeten of loskoppelen van functies (kantoor en werkbedrijf), het slim en gezond met energie en lucht omgaan, het aansluiten bij het gezonde verstand van de gebruiker (ramen kunnen openen) aan de orde komen. Het basis concept omvat een warme en koele jas, warmtepompen met bodemlussen, een groene long cq binnentuin, PV cellen, groen dak …
Focus op de gevel elementen: opwarming maximaal beperken en toch het daglicht optimaal binnenlaten “zelf-beschaduwende gevels”, per oriëntatie aanpasbaar: dit leidt tot gedifferentieerd beeld waarvan de functionaliteit schoonheid oplevert.
Dit alles bij de regio bedrijfsgebouwen met de uitdaging om het in drie verdiepingen hoge elementen en bio-based materialen uit te voeren. Allerlei onderzoeken en testen zijn uitgevoerd en een bio-based composiet met wapening van hennep en vlas vezels, harsgebonden (furaan) met een restproduct uit de suikerindustrie bleek bijna alle vereiste eigenschappen te hebben en volledig composteerbaar te zijn. Het sealen van de buitenhuid, tegen vocht dat capillair langs de wapeningsvezels naar binnen trekt, kon niet in de beschikbare tijd en “meedenk-ruimte” van de opdrachtgever worden opgelost.
De architekt liep hiermee tegen het dilemma aan van aansluiten bij de verwachtingen en condities van de klant of (te) veel innovaties door-ontwikkelen in een project. Het antwoord werd een second best oplossing. Uiteindelijk scoort het project ENEXIS Zwolle op de BREAM-schaal Excellent 78,74%.
Verantwoord ontwerpen met fijnstof in de buurt
De problematiek kwam aan de orde naar aanleiding van de realisatie van een school in Antwerpen. De focus is op EC, elementaire koolstof ofwel roet voornamelijk van diesel verbranding. Deze is het mest schadelijk voor de gezondheid. De regelgeving kent op dit moment normen voor grover fijnstof, maar niet voor deze ultra fijnstof. De benadering is er een van het gezonde verstand: “ je het niet probeert gebeurt er niets”.
In de toolbox (Infomil) voor mogelijke bescherming zitten toepassing van groen (kan averechts werken), toepassing van overkappingen, gebruik maken van turbulentie, afvangen met filters. Een basisprincipe is: hoe hoger de luchtinlaat, hoe schoner de lucht. Energetisch lijkt dat niet zo logisch. Er is nog veel te ontwikkelen. Lessen die nu geleerd worden: het is belangrijk de condities van de omgeving goed in kaart te hebben, aerodynamische analyse te doen, integraal te denken en maatwerk te leveren, filteren (elektro-statisch) en onderhouden …..
Na de lezingen volgde nog een levendige discussie en nog meer beelden waaronder de zelfsluitende luiken van een gemeentehuis, handig als een ambtenaar in slaapt valt …..
Wij zaten tot het eind van de discussie recht op onze stoel. Bravo atelier PRO architekten!
Chris Posma