Verslag VIBA-Café op locatie: bezoek bij bijzondere strobouwhuizen

VIBA Café op locatie. We gingen op bezoek bij twee bijzondere Brabantse strobouwhuizen.

Lees hier het verslag door Joop Bensdorp

Krya Yoga Meditatiecentrum in Sterksel. De nieuwe yogazaal van 145 m2 bij het Kriya Yoga Meditatie Centrum in Sterksel is om de ecologische voetafdruk te minimaliseren is opgetrokken uit prefab strobouwelementen van Straw Block Systems, die gebogen muren mogelijk maken. De muren zijn 40 cm dik met een hoge isolatiewaarde. Voor een gezond binnenklimaat is een lage temperatuur verwarming in leemstuc wanden i.c.m. natuurlijke ventilatie toegepast. Leem zorgt voor een goede vochthuishouding bij een relatieve vochtigheid van ca. 50%.
T.b.v. kunstverlichting is energiezuinige LED-verlichting geïnstalleerd. Op de met schuimbeton geïsoleerde vloer ligt een wollen tapijt. Gevelbekleding en boeiboorden zijn van onbehandelde Accoya rabatdelen, raam- en deurkozijnen van Finti hout.
Op het platte dak is een extensieve vegetatielaag van sedumplanten aangebracht. Hemelwaterafvoer geschiedt op eigen terrein”. Meer informatie vindt je hier en ook hier.
De Kleine Stroom in Heeze. Deze woning is gebouwd van strobalen en ontworpen door Michel Post. Ton verbouwt biologische groenten en schrijft op zijn website: Het uitgangspunt van De Kleine Stroom is om een oefenplek te creëren waarin we dichter bij de natuur leren komen. Ik denk dat we nog heel veel kunnen leren van de natuur, op alle gebieden.  Ik ben graag in de natuur, daar kan ik weer verbinding met mezelf maken, weer in beweging komen. De natuur oordeelt niet, ze heeft geen vooringenomen stellingen of eisen. Het gaat hier om zijn.
Kijk hier voor meer informatie over: de kleine stroom en het ontwerp.

Sjap Holst
Ton Rijsdijk
VIBA

VIBA

Scroll naar boven

VIBA nieuwsbrief

Schrijf u in op onze nieuwsbrief

Managed by Kjenmarks - Wordpress & SEO specialisten