VIBA-excursie naar Aardehuis Olst: In een earthship met beide benen op de grond

Van de eerste brainwave in 2005 te Deventer en de vergunningen in 2011 in Olst tot de huidige bijna-af situatie met 23 Earthship-woningen (20 koop, 3 huur) voor 70 bewoners waarvan 40 volwassenen: het is een indrukwekkend verhaal.

VIBA-delegatie ontvangen door Paul Hendriksen

Op zaterdag 24 september mocht een VIBA-delegatie het fysieke resultaat aanschouwen van een lange en langdurige weg naar naar succes: het Aardehuis in Olst. Paul Hendriksen, een van de initiatiefnemers en tevens de eerste bewoner van het prestigieuze project, ontving ons en vertelde ons zijn verhaal.

aardehuis1

Earthships: pech, vastberadenheid, optimisme

Het begon met een visie, en een doel. “Bouwen, werken, wonen en leven in harmonie met de natuur, in verbondenheid met elkaar en ter inspiratie van de wereld om ons heen.” Met als doel: “het creëren van een ecologische wijk van zelfvoorzienende aardehuizen waarbij alle aspecten van duurzaamheid in onderlinge samenhang met elkaar in balans zijn.”
Paul vertelde ons over alle hobbels, vraagstellingen, tegenslagen, pech, maar vooral ook over de vastberadenheid, het optimisme. De huizen zijn door de bewoners zelf gebouwd, met hulp van een paar professionals en 1500 vrijwilligers uit dertig landen. Voortschrijdend inzicht, improviseren, bijsturen, overdoen, herstarten, slim onderhandelen, uitvinden en externe vakkennis vinden: je kunt het zo gek niet bedenken of het kwam voorbij. Het besluitvormingssysteem volgens de sociocratisch methode, werd een geoliede machine.

dsc_0055

Orio architecten

Het Aardehuisproject in Olst is een ecologische wijk van zelfvoorzienende woningen, waarbij alle aspecten van duurzaamheid met elkaar in balans zijn en waarbij bouwen, werken, wonen en leven in harmonie met de natuur voorop staat.
Aardehuizen zijn geïnspireerd op Earthships van architect Michael Reynolds. De eerste Earthships dateren van veertig jaar geleden en zijn uitvoerig getest in gebruik.  Ontworpen om zelfvoorzienend te zijn. Lokale bouwmaterialen en afval – waar mogelijk – zijn bepalend in de bouw.

aardehuis4

Architect Michel Post van Orio Architecten heeft de uitgangspunten aangepast aan de Nederlandse situatie (neerslag, ondergrond en jaartemperatuur). 12 woningen hebben een noordmuur van autobanden – gevuld met aangestampte aarde – die het dak mede ondersteunt. In de 11 overige woningen is dat vervangen door strobalen – het dak leunt daar op een houtskelet. Het dak heeft een hellingsgraad van 9º om de zon optimaal te vangen: in de winter tot achterin het huis, in de zomer geen of weinig zon in het huis.

Levendige discussies: daar zijn VIBA-leden goed in

VIBA-leden zijn wel wat gewend als het gaan om innovatieve en tegendraadse initiatieven. Nou, dan kwamen ze hier aan hun trekken. En een levendige discussie kwam algauw op gang, want ook daar zijn de VIBA-leden niet wars van. Uiteraard hoorden we veel op- en aanmerkingen over eigenzinnige ontwerpdetails en de onderlinge harmonieën. Maar vooral werd er gesproken over de fijne sfeer in de earthships.

dsc_0005

Op de vraag: “Paul, wat zou je NIET meer doen?” antwoordde hij “Nou, sommige knopen té democratisch doorhakken. Zo boden we de keuze uit twee houtsoorten voor de kozijnen en ramen, die beide om uiteenlopende redenen even hoog stonden op een duurzaamheids-scorelijst van de NIBE. Het werd uiteindelijk zowel Accoya uit Nieuw Zeeland als Hollandse Douglas. Die keuze hadden we gewoon als stuurgroep moeten maken.”

Verslag: Wilco Machielse
Foto’s: Joop Bensdorp en Wilco Machielse

Meer informatie over het Aardehuis is hier te vinden.

VIBA

VIBA

Scroll naar boven

VIBA nieuwsbrief

Schrijf u in op onze nieuwsbrief

Managed by Kjenmarks - Wordpress & SEO specialisten