Verslag VIBA Café 4 maart door Clarence Rose over ‘De Nieuwe Aanpak’ in de bouw

Alle kennis en techniek zijn beschikbaar om duurzame gezonde gebouwen te maken zonder behoefte aan fossiele energie én betaalbaar. Met projecten, kennisontwikkeling en kennisdeling wakkert DNA in de bouwDe Nieuwe Aanpakhttps://dnaindebouw.nl/  innovatie in de bouw- en installatiesector aan. De vereniging neemt het voortouw op weg naar een energie neutrale samenleving, om de transitie te versnellen. Bouw met lef, bouw voor het leven!

DNA in de Bouw is een kennisnetwerk van regionale bedrijven die het voortouw nemen in het verduurzaming de bouw. Daarbij richten ze hun aandacht op:

  1. Duurzaam, gezond en energie-efficiënt bouwen, renoveren en onderhoud regionaal stimuleren en versnellen.
  2. Bijdragen aan integrale samenwerking van de regionale bouwkolom, dan wel te komen tot een duurzame, klimaat- en energie neutrale, gezonde leefomgeving die zijn waarde behoudt.

De vereniging tracht dit doel onder meer te bereiken door:

  • Een platform te bieden voor bedrijven en organisaties die dit doel ondersteunen;
  • Een kennisnetwerk te vormen voor het delen en ontwikkelen van kennis over duurzaam, energie-efficiënt bouwen, renoveren en onderhoud.
  • De belangen van de leden te behartigen in de markt en in de bredere maatschappelijke context.

Bij energie-efficiënt bouwen wordt het principe van het passiefhuis gehanteerd en waarbij berekeningen voor het energiegebruik gemaakt worden met de nZEB (nearly Zero Energy Building) berekening. In Duitsland gerealiseerde projecten zijn daarbij een belangrijke inspiratiebron. Clarence heeft voor het gebruik van deze tool een handboek geschreven.

Om de kennis op het gebied van energie-efficiënt bouwen beter te bundelen en uit te dragen is het Kennisinstituut Energetische Renovatie en Nieuwbouw of wel KERN https://kennisinstituutkern.nl/ opgericht, waar Clarence de kartrekker van is. Vanuit KERN hebben een aantal bedrijven ook het initiatief genomen voor het ontwikkeling van nieuwbouw projecten zoals bijvoorbeeld de Ecowijk de Kiem in Arnhem.

Clarence is ook betrokken bij de ontwikkeling van Affordable Zero Energy Buildings https://azeb.eu/ofwel A-ZEB. Bij A-ZEB ligt de nadruk op betaalbare en gezonde energie neutrale gebouwen. Hiervoor is een routekaart ontwikkeld met 17 stappen die het gehele proces van idee tot en met realisatie omvatten. Doel daarbij is om meer waarde te leveren voor minder geld.

Als laatste brengt Clarence het initiatief Woonlasten Neutraal Renoveren (WNR) https://wnr.nu/ onder de aandacht. Dit speelt vooral bij VVE’s vanaf 6 wooneenheden. Ook hier wordt inspiratie gehaald uit gerealiseerde projecten in Duitsland. Bij deze Duitse, maar inmiddels ook Nederlandse projecten kan bij duurzaam renoveren een prestatiegarantie voor een periode van 30 jaar worden afgegeven. Dit wordt gedaan door het afgeven van een garantie op het gemiddelde energie gebruik de betrokken woningen waarbij de pieken en dalen in het gebruik wegvallen in het grotere geheel.

download hier de presentatie: DNA-presentatie VIBA.pptx

VIBA

VIBA

Scroll naar boven

VIBA nieuwsbrief

Schrijf u in op onze nieuwsbrief

Managed by Kjenmarks - Wordpress & SEO specialisten