VIBA Café 25 april 2024, Op locatie in Amsterdam Noord

VIBA Café:   Wouter Valkenier (Studio Valkenier)
Onderwerp: De Ceuvel (ZOOP) en Schoonschip
Datum:          Donderdag 25 april 2024
Locatie:         Ontvangst in Café de Ceuvel, Korte Papaverweg 4, 1032 KB Amsterdam Noord
Aanmelden voor rondleiding/ diner/ lezing kan via een email naar [email protected] Geef aan of je ook wilt komen eten, dan wordt er een plaats gereserveerd in Café de Ceuvel. Het diner is voor eigen rekening. Verder is deelname gratis voor VIBA-leden en aan deelnemers die geen lid zijn vragen wij een bijdrage van € 10,-.

 

Programma:
16:30    ontvangst in De Ceuvel
17:00    start rondleiding (het terrein De Ceuvel en Schoonschip) door Wouter Valkenier
18:30    Diner in café restaurant De Ceuvel (voor eigen rekening)
19:30 / 20:00  Lezing door Wouter Valkenier
22:00 uur einde

 Wouter Valkenier is de visionair aan het roer van Studio Valkenier. Hij was vanaf het begin betrokken bij het veelzijdige project De Ceuvel. Studio Valkenier is gespecialiseerd in het creëren van mogelijkheden en interventies voor verloren ruimtes, zowel in de stad als op het platteland. Experimenteren met ideeën hoort daarbij en zie je ook bij De Ceuvel in de praktijk. De kernwaarden van Studio Valkenier zijn: Circulariteit, sociale impact, context-mapping, co-creatie, upcycling van materialen, demonteerbare gebouwen en niet-giftige ontwerpen. Spontaniteit en het omarmen van de schoonheid in imperfecties maakt de projecten uniek.

Wouter neemt ons mee in de “Architectuur van de nieuwe economie”. Bekend om zijn originele denkwijze en diepgaand begrip van de context, creëert Wouter architectonische wonderen, vaak in combinatie met succesvolle horecagelegenheden, zoals De Ceuvel, Hannekes Boom en Landgoed Rorik.

Sinds november 2023 wordt De Ceuvel een ‘Zoop’ genoemd. Dat wil zeggen, een organisatie waarin wij mensen samenwerken met ‘anders-dan-menselijk’ leven. Dus we nemen mèt de planten, dieren en elementen om ons heen beslissingen over wat we doen en laten. *(Zoë is Grieks voor ‘leven’, en coöp voor samenwerking). Als Zoöp dragen we zo bij aan ecologische ‘regeneratie’: met onze acties willen we de gezondheid van soortengemeenschappen in onze omgeving ondersteunen en verbeteren. Het liefst zowel in de grond, als in het water, op het land en in de lucht.

 De projecten zijn gelegen in het voormalig industriegebied ‘Buiksloterham’ in Amsterdam-Noord, wat ontwikkeld wordt tot een wijk met hoge circulaire ambities. Hier lig ook het project Schoonschip, wat een van de meest duurzame drijvende wijken is van Europa, ontwikkeld door de bewoners zelf. Wouter ontwierp hier zijn eigen drijvende woning, die we met de VIBA ook gaan bezoeken.

 

VIBA

VIBA

Scroll naar boven

VIBA nieuwsbrief

Schrijf u in op onze nieuwsbrief

Managed by Kjenmarks - Wordpress & SEO specialisten