VIBA-bestuursblog
Chris Posma
Maart 2024
Oude Groene Longen
Er is al veel geschreven over het onderwerp om meer groen te creëren in onze stedelijke omgeving. Voor VIBA-leden een vanzelfsprekend onderdeel van een ontwerpopgave maar voor veel bedrijven en overheden nog steeds een ‘moetje’ bij de ontwikkeling van nieuwe projecten en gebieden.
Het Rijk wil de stedelijke omgeving groener, gezonder en meer klimaat adaptief maken. Het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit zet hierop in via het programma Groen in en om de Stad. Daarbij ligt de focus op meer biodiversiteit bij stedelijke ontwikkelingen.
Inmiddels zijn er meerdere voorbeelden te bewonderen van projecten waarbij natuur-inclusief bouwen als uitgangspunt wordt genomen in de ontwerpfase. Hier kunnen wij veel van leren bij het bedenken en realiseren van onze eigen projecten.
Er zijn echter ook oude groene longen die wat minder aandacht krijgen, doordat ze een specifieke sfeer of juist weer andere vragen oproepen.
Recent ben ik betrokken geraakt bij zo’n oude groene long, Begraafplaats Orthen in ’s-Hertogenbosch. Deze begraafplaats uit 1858 in de gelijknamige wijk Orthen fungeert als een stadspark en is een boeiend voorbeeld van landschapsarchitectuur ‘in progress.’
Het is een vreemde ervaring, maar het bruist van het leven op de begraafplaats met o.a. een grote diversiteit aan planten en bomen.
Deze groene long roept ook vragen op. Uit onderzoekt blijkt dat begraven een behoorlijke milieubelasting veroorzaakt. Natuurlijk begraven zou minder belastend zijn, maar ook hier komen stoffen vrij in het milieu.
Alternatieven zijn er ook. Zo is het binnenkort mogelijk om een lichaam te laten ontbinden in een oplossing van kaliumhydroxide bij een temperatuur van 180 graden Celsius. Het zogenaamde resomeren. Volgens TNO is er dan bijna geen sprake meer van milieubelasting.
Een interessante opgave voor de toekomst om de uitzonderlijke kwaliteiten van deze oude groene longen te integreren in onze tijd.
Werner Evers