Verslag Harmonicale Ellips; 105e bijeenkomst op dinsdag 4 juli 2023

105e harmonicale zomer-editie
Onderwerp: Leef in samenhang met de Natuur!
Datum : dinsdag 4 juli 2023
Locatie : het Limburgse Thorn, in de molenwoning, thuis bij Hans Coppen
1. Foto gedekte tuintafel met de molenromp als decor, © Lonnie Koken

 

 

Zomer

Het lijkt wel alsof we bruiloft hebben vandaag! De tuin van de ronde stenen molen in het Limburgse Thorn vormt het toneel van deze zomereditie van onze werkgroep. Aan een lange gedekte tuintafel geeft gastheer en voorzitter Hans Coppen het startsein en vertelt ons over de plek waar we zijn neergestreken.

Zeldenrust

Sinds Hans en Marieke de molen hebben gekocht en er zijn gaan wonen, is er zelden rust! De voorbije jaren (en nog steeds) is de molen stapje bij beetje getransformeerd met verschillende toepassingen van leem, kalk, tras en hennep. De stenen molen is aan de buitenkant nog steeds een behoorlijke “steenkolos” met wanddiktes van ca. 1,50m onderaan de voet tot ca. 0,50m bovenin. Het interieur daarentegen ademt een unieke warme sfeer waarbij door toevoeging van daglicht, natuurlijke materialen en een vleugje Maharishi elke woonlaag wordt getypeerd met zijn eigen unieke identiteit.

 

2. Foto Hans vertelt zijn verhaal van de molen, © Lonnie Koken

 

Via de website van het Rijksmonumentenregister (https://monumentenregister.cultureelerfgoed.nl/monumenten/527510) is de volgende aanvullende beschrijving te vinden:

[…] “De als bergmolen uitgevoerde ronde stenen molen met de naam ‘Zeldenrust’ is in 1876 gebouwd als korenmolen. De molen heeft op dezelfde standplaats een voorganger gekend. De molen is omstreeks 1950 onttakeld, waarbij het gevlucht, de kap en het gaande werk werden verwijderd en de belt werd afgegraven. De molenromp kreeg vervolgens een functie als atelier en later als woning.” […]

 […] “De molenromp bestaat uit de ronde conisch gemetselde bakstenen romp met vier bouwlagen.” […]

 

3. Foto doorgang van keuken naar woonkamer, © Lonnie Koken

 

 

Vanuit de tuin vervolgen wij onze route de molenwoning in. Een van de eerste aanpassingen is het openbreken van het platte dak geweest. De lichtstraat in de keuken accentueert de aanwezigheid van de molenromp. Vanuit de keuken is een open verbinding naar een grote ronde woonkamer. Met een diameter van tien meter voorzag deze ruimte vroeger in de laad- en losruimte voor paard en wagen.

 

De handgemaakte houten trap met lambrisering begeleidt ons verder naar een halletje op de eerste verdieping. Aan de ene zijde bevindt zich een toegang tot een klein dakterras en aan de andere zijde geeft een klein raam zicht op het door Hans ontworpen ‘vedisch daklicht’ dat juist geen licht van boven maar in licht van alle windrichtingen voorziet voor een van de (slaap)vertrekken op de begane grond. De hoofdruimte van deze woonlaag is echter de yogaruimte. Rust en sereniteit. Het oplettende oog ziet gelijk dat het legpatroon van de houten plankenvloer het centrum van de ronde ruimte benadrukt. Een nog oplettendere kijker ontdekt gelijk een Fibonacci legpatroon!

 

 

4. Foto vedisch daklicht, © Lonnie Koken

Op de tweede en derde verdieping worden de plannen nog verder uitgewerkt. Het idee is om met het openstaande vloerluik op de tweede verdieping,
de bovenste lagen van de molenromp met elkaar te verbinden. Via het dakluik op de tweede verdieping betreden we het platte dak. Het panorama uitzicht maakt dat letterlijk elke woonlaag een verrassende identiteit herbergt

 

 

 

 

 

5. Foto woonkamer, © Lonnie Koken
6. Foto drie generaties Coppen, © Lonnie Koken
7. Foto yogaruimte eerste verdieping, © Lonnie Koken

    

 

8. Foto derde verdieping molenromp, © Pieter de Jong

Witte stadje

Onder begeleiding van Kris Tolomei gaan we al wandelend op pad. We verlaten het witte stadje langs de Abdijkerk, via de immuniteitsmuur en het ringpoortje richting de Itterbeek. Al wandelend passeren we de grens met België alwaar we onze weg in stilte vervolgen. In stilte waarnemen. Kan je woorden geven aan datgene wat je waarneemt? Kan je verschillen in waarnemen ontdekken tussen de bebouwde kom, de veldweg en/of het weiland met de waterplas? We staan stil aan het einde van een veldweg alwaar ieder van ons individueel contact maakt met een boom, de natuur. Ieders waarneming is anders. Kan je jouw eigen symbolentaal ontdekken waarmee jij communiceert met de natuur?

 

 

 

9. Foto uitzicht in de richting van de Abdijkerk, © Lonnie Koken

Mens en natuur

We vervolgen onze wandeling het weiland in en maken contact met een waterplas. Het communiceren met de natuur vergt oefening. Leren luisteren, leren voelen, leren vertrouwen. Met deze kleine oefeningen in ons achterhoofd wandelen we weer verder in de richting van de molen. In de woonkamer van de molen neemt Kris ons vervolgens middels een presentatie mee op haar persoonlijke reis langs projecten die zij samen met de natuur heeft ontworpen. “Mens en natuur creëren samen een vorm. Ontwerpen met de natuur is als een reinigingsproces, waar mensen voor open zullen moeten staan om zodoende een werkende samenwerking te kunnen genereren”.

 

 

 

10. Foto nabij het ringpoortje, © Pieter de Jong

 

 

 

 

Bedankt Kris, voor het delen van jouw inspirerende werkwijze!

 

11. Foto veldweg, © Pieter de Jong
12. Foto weiland, © Pieter de Jong
13. Foto korenveld met zicht op de Abdijkerk, © Pieter de Jong
14. Foto presentatie Kris Tolomei, © Pieter de Jong/Kris Tolomei
15. Foto presentatie Kris Tolomei, © Lonnie Koken/Kris Tolomei
16. Foto presentatie Kris Tolomei, © Lonnie Koken/Kris Tolomei

 
11                                                                                          14
 
12                                                                                          15
 
13                                                                                          16

 

17. Foto voorzitter Hans Coppen, © Wilco Machielse

Aanwezig

Hans Coppen, Werner Evers, Carla Feijen, Pieter de Jong, Douwe Knol, Lonnie Koken, Irma van der Linden, Trienke de Leeuw, Wilco Machielse, Renz Pijnenborgh, Kris Tolomei, Maarten Zwarts.

 

Bibliografie

  • Lydia Gian. De León, The power of Sacred location, discover the mysterious links between Earth’s fields, ancient Temples and how to boost your health, 2019, Geophilia Institute.
  • Eileen Day McKusick, Electric Body, Electric Health, using the electromagnetism within (and around) you to rewire, recharge, and raise your voltage, 2021, St Martin’s Press.
  • Arturo Ponce de León, Ninón Fregoso, Michael Rice, Dan Winter, Sacred Geometry and Architecture, 2019, Arqka Biological Architecture.

Een heel hartelijk dank aan allen die aanwezig waren! En Hans, jouw maaltijd(en) waren een feest!

18. Foto secretaris Lonnie Koken, © Wilco Machielse

Wij (Hans en Lonnie) wensen iedereen een heerlijke zomer waarna we jullie uiteraard heel graag terugzien tijdens een van onze volgende bijeenkomsten. Noteer daarom alvast de volgende data in je agenda zodat je er zeker van bent dat je erbij kunt zijn!

 

Prognose

106e harmonicale na-zomer-editie
dinsdag 26 september 2023
aanvang 16.00 uur
locatie: tuinkas bij het kantoor van Renz Pijnenborgh, Edisonstraat 3 in ’s Hertogenbosch
titel: Inleiding tot de getaltheorie
De meetkundige interpretatie van de verschillende getallen, i.e. natuurlijke getallen, gehele getallen, rationale getallen, irrationale getallen, transcendente getallen en algebraïsche getallen. ~ Pieter de Jong, 18 juli 2023.

107e harmonicale herfst-editie
dinsdag 24 oktober 2023
aanvang 16.00 uur (in nader overleg vast te stellen)
locatie: BioArt Village, Oirschotsedijk 14-10, Eindhoven

108e Harmonicale winter-editie
23 januari 2024
aanvang 16.00
locatie: nader te bepalen

VIBA

VIBA

Scroll naar boven

VIBA nieuwsbrief

Schrijf u in op onze nieuwsbrief

Managed by Kjenmarks - Wordpress & SEO specialisten