Thomas Jansen: Air Root Purifier

Staldak produceert schone lucht, meststoffen en veevoer

De Air Root Purifier, het experimentele levende klimaat dak dat fijnstof en ammoniak uit stallucht kan zuiveren van landschapsarchitect Thomas Jansen (Barneveld), heeft in de regio Veenendaal de Innovatieprijs 2014 gewonnen.

Van de innovatie ‘Air Root Purifier’ voor de pluimvee- en varkenshouderij staat een kleinschalige testinstallatie op de Anna Maria Hoeve in Lunteren. Om aan te tonen dat het concept werkt. Bedenker Thomas Jansen van Jansen Gebiedsinnovatie hoopt in november het systeem op een heel dak te kunnen uittesten.
In het kort komt de Air Root Purifier – vrij vertaald: luchtwortelzuiveraar –neer op een lichtgewicht grasdak dat over een bestaande pluimvee- of de varkensstal wordt geplaatst. Het systeem zorgt ervoor dat de lucht uit de stal wordt gezuiverd van ammoniak en fijnstof, en levert tegelijkertijd ook meststoffen en veevoer op. ‘De bedoeling van mijn vinding is dus dat het milieu verbetert en door terugwinning van stoffen, kringlopen beter worden gesloten. Wat mij betreft zijn ammoniak en fijnstof niet langer een probleem maar het goud van de 21e eeuw. Met technische oplossingen is van de nood een deugd te maken.’

Artikel Ria Dubbeldam: Air Root Purifier

Artikel Cobouw.nl: Groendak verwerkt verontreinigde ventilatielucht en water

VIBA

VIBA

Scroll naar boven

VIBA nieuwsbrief

Schrijf u in op onze nieuwsbrief

Managed by Kjenmarks - Wordpress & SEO specialisten