Overlijden John Olie

AFSCHEID JOHN OLIE.

Op deze plaats vermeld het bestuur verdrietig het verlies van John Olie. Een gewaardeerd lid van de VIBA. Het bestuur wenst alle betrokkenen sterkte met het verwerken van dit verlies.
Hierna volgt een In Memoriam van Peter Schmidt en een afscheid van de groep ‘Een Verademing.

Peter Schmidt:

JOHN OLIE IN MEMORIAM
De architect dr.ir. John Olie, auteur en docent heeft ons voor goed verlaten.

Het is voor mij moeilijk, vrijwel onmogelijk, met woorden de zwaarte van dit verlies tot uitdrukking te brengen. Ik zal daarom hier meer over zijn betrekking met en relatie tot de VIBA schrijven.

John was als student aan de Technische Universiteit Eindhoven, toen THE, mede bij de geboorte van de ‘Vereniging Integrale Bio-Logische Architectuur’ – VIBA in mijn huis in de Firmamentlaan 4 te Eindhoven present, nadat hij in voorafgaande bijeenkomsten al aan de totstandbrenging actief meewerkte.

Zijn afstudeerproject, begeleidt door mij, ademde dan ook al de principes van VIBA. Gedurende de tijd dat enkele studenten zich in de SIBA – ‘studievereniging
integrale bio-logische architectuur’ bij elkaar vonden, behoorde John daar uiteraard ook bij. Daarnaast heeft John zich als timmerman ontwikkeld. Samen met Toine Claessen en Henk Swaagstra realiseerde hij, inmiddels afgestudeerd, twee wijken, waarvan diegene in Gouda, i.s.w. met woonergie en met mijn advies, gesteund door de Europese Unie wel tot de eerste ecologische wijken in Nederland gerekend mag worden.

Op een gegeven moment besloot John te promoveren en vroeg me zijn eerste promotor te worden. Dit werd een heel prettige samenwerking, ook met een
internationale commissie. John postuleerde basale samenhangen met het detailleren en ontwikkelde een hoog interessante geval studie voor “het raam” met
aanzienlijk minder veel elementen en materialen dan gebruikelijk.

John realiseerde naast vele gedegen projecten, een buitengewoon VIBA-gerelateerd project, een soort multifunctioneel cultureel centrum, onder de naam ‘Ronduit’. In een gelijknamig rondbrief informeerde hij, door de jaren heen, over de ontwikkeling, realisatie en het gebruik van dit bijzondere gebouw. De wijk onder de naam ‘het Castle’, waarin hij zelf met zijn familie jarenlang woonde, mag hier evenzeer als een gezond en duurzaam resultaat genoemd worden.

John was inspirerend lid van de VIBA-groep ‘de verademing’ en ook van de ‘VIBA-visionairs’, die in een MHP-workshop het toekomst-wijzend prijsvraag-project ‘hof-vitaal’ ontwierp.

Samen met Michiel Haas en mij werkte John aan de instelling van een bijzondere leerstoel voor ‘integrale bio-logische architectuur’, die wel nog steeds op zich laat wachten.

John spraak ook nog met een diepgaande voordraag in de VIBA-EXPO bij de vernissage van mijn reizende tentoonstelling over architectuur en grafiek.

Recentelijk was John met Marijke en een bevriend echtpaar op bezoek bij Gabriella en mij in Hongarije. Gelukkig, maar helaas bleek veel te vroeg daarna, dat
dit onze laatste ontmoeting was.

We troosten ons met de verzekering van de ‘Wereld-Overbrugger’, die de krachten van Gelijkmaken, Wandel en Dood, en Gelegenheid eigen zijn, dat alles een einde moet hebben, om herboren te worden.

Peter Schmid,
Erdösmecske, September 2023

Een Verademing:

In 1997 werd John Olie lid van de VIBA. John is op 11 september overleden.

John is in 1996 gepromoveerd bij Peter Schmidt op basis van zijn onderzoek “A Typology of Joints”. Na enige tijd vond John binnen de VIBA gelijk-gestemden. en vormden wij samen de werkgroep Een Verademing.

Wij zijn ruim twintig jaar samengekomen met de ambitie om een integrale benadering voor een inspirerende en gezonde leefomgeving in praktijk te brengen bij het realiseren van een herbergzame woonwijk.

Wij hebben samen gestudeerd op concepten, projecten bezocht, huiswerk gemaakt, veel intervisie gedaan en hebben ons uiteindelijk ontwikkeld tot een vriendengroep met een gedeelde passie en bezieling. John bracht een heel eigen gezellige sfeer mee in onze ‘Verademingen’.

Tijdens onze gesprekken kon John vol enthousiasme vertellen over wat hem bezig hield.  Hij vroeg gepassioneerd aandacht voor de kwaliteit van het detail in samenhang met het geheel, en was daarbij steeds op zoek naar de eenvoud.

Hij gaf ons letterlijk vingerwijzingen en was vasthoudend in zijn wetenschappelijke en esthetische benadering. Het werk van Christopher Alexander was een inspiratiebron voor hem, waarover hij boeiend kon uitweiden, en daarmee nog meer tot inspiratiebron voor ons maakte.

We ademen door ….. met John in ons hart en zullen zijn inspiratie blijven voelen, maar vooral aan hem blijven denken als een fijne aimabele mens.

Dank je wel John dat je met ons was.

Een Verademing.

VIBA

VIBA

Scroll naar boven

VIBA nieuwsbrief

Schrijf u in op onze nieuwsbrief

Managed by Kjenmarks - Wordpress & SEO specialisten