Leven vanuit een rugzak – juni 2021

Tinyhouses zijn populair. Het idee spreekt mij ook aan. Ik heb nooit iets met grote huizen gehad en vind een vakantiewoning al snel groot genoeg. Een soort gelijke uitspraak deed Rietveld overigens ook al eens. Ik kan ook last hebben van te veel spullen om me heen. Misschien komt dat omdat ik in welvaart ben opgegroeid. Voor mij voelt materie als ballast. Bovendien zijn minder spullen en kleiner wonen ook veel beter voor het milieu.

De wens voor tinyhouses gaat vaak gepaard met ‘wonen in het groen’. Begrijpelijk, want als de binnenruimte klein is wil je graag jouw leefruimte vergroten door uit te kijken op een mooie, groene omgeving. De vraag is of je daarvoor woningen in de natuur moet gaan bouwen, zoals vaak de wens is. Het lijkt me beter om bestaande dorpen en steden te vergroenen. Dan kan je in die groene omgeving betaalbare compacte woningen bouwen.

Daarmee sluit ik aan op de eerdere bestuursblogs van Chris en Reinoud  en de documentaire ‘plannen voor plaats’; een pleidooi van de Vlaamse Bouwmeester om steden te vergroenen en te verdichten. Gelukkig lees ik in Trouw dat er al veel plannen zijn om woningen in binnenstedelijke gebieden bij te bouwen en deze nieuw te ontwikkelen gebieden ook veel groener te maken. Met name Utrecht heeft ambitieuze plannen op dat gebied.

Weer even terug naar minder spullen en klein wonen. Tijdens onze vakantie trekken mijn vrouw en ik er graag op uit om van A naar B te lopen met een minimaal aantal spullen in een rugzak. Dat geeft ons een enorm gevoel van vrijheid. Deze zomer willen we weer een tocht lopen langs de zuidkust van Engeland. Medebestuurslid Wilco trekt er ook weer op uit met rugzak én tent voor een Grande Randonnée door de bergen. Kortom de zomer is een mooie tijd om te oefenen om met zo weinig mogelijk materieel door het leven te gaan.

Fijne zomer!

Joop Bensdorp

VIBA

VIBA

Scroll naar boven

VIBA nieuwsbrief

Schrijf u in op onze nieuwsbrief

Managed by Kjenmarks - Wordpress & SEO specialisten