Interview met Wim Lips

Tijdens het VIBA-café op 7 maart 2024 met „Reinoud De Groene Architect“ was ook Wim Lips te gast. Wim is de ‘tuinman’ van LipsGroen waar Reinoud zijn bijscholing tot ‘groene architect’ heeft gevolgd.
Wilco sprak deze ‘bijzondere tuinman’ na het VIBA-café: een vakman naar zijn hart en vol humor.
Wim was nog geen VIBA lid zo bleek. Dat vond hij zelf ook wel eens tijd worden. Wilco stelde hem voor: „Als jij morgen lid wordt, ga ik jou overmorgen interviewen.
Zo geschiedde: lees hieronder het resultaat.

Wim Lips: tuinman boordevol zintuigen

Wie ben je?
„Wim Lips wonend in Nistelrode. Ik studeerde aan de toenmalige Rijks Middelbare Tuinbouwschool in Nijmegen en vervolgens Tuinarchitectuur. Laatste vijfentwintig jaar heb ik veel ecologische opleidingen gevolgd. Ik ben getrouwd met Marja, samen hebben wij het bedrijf opgebouwd. We hebben twee zoons. Onze zoon Bram heeft het bedrijf Lips Groen overgenomen.“
Wim is nu 67 en gaat binnenkort genieten van z’n eerste kleinkind.

Wat doe je?
„Ik werk nu veertig jaar zelfstandig. Ik begon in loondienst als bedrijfsleider in de hoveniersbranche. Van ZZP’er groeide het bedrijf uit met ook een tuincentrum ernaast dat geleid werd door Marja. Drie jaar geleden heeft Bram het bedrijf overgenomen, inclusief vijfentwintig allemaal vakmensen met een specialisme, van jong tot oud.“

Wat is jouw succesformule?
„Als je wat groter (breder) groeit, ben je minder kwetsbaar. Onze doelgroep particulieren en bedrijven selecteert zichzelf: ze hechten aan waarde van wat we doen bóven de prijs. ‘Levende tuinen’ is de visie van waaruit we werken, kijk maar op LipsGroen  We houden rekening met juist jóuw kwaliteiten als mens en als bewoner. De ‘anamnese’ vormt een belangrijk onderdeel voordat we aan het werk gaan. Onderdelen als Feng Shui, Gulden Snede en de twaalf zintuigen volgens Rudolf Steiner nemen we mee. Alle bewegingen die de natuur biedt, passen we toe in onze vormgevingen. Integraal en holistisch.“

Toch mooi als je idealisme kunt combineren met een zakelijk instinct. De kost verdienen zat er al in vóórdat Wim op de ecologische toer ging en blijkbaar heeft hij dat goed volgehouden.

   

Bijna-dood ervaring
Die wending kwam niet vanzelf. Op z’n veertigste kwam Wim met hartfalen in het ziekenhuis waar het ‘even niet goed ging’. Via een bijna-dood ervaring kwam hij er weer bovenop en realiseerde hij zich hoe hij ‘vernieuwd’ in de oude wereld wilde terugkeren. „Ik ben er nog.“ Wim is er dankbaar voor. „Nu weet ik precies wat ik wil creëren.“
Hij vertelt dat hij aanvankelijk ook activistisch was. „Nu kijken we alleen wat we kunnen oplossen en kunnen doen om de schade zo klein mogelijk te houden. Geen discussie, wél een gesprek.“

We zien dat vaker. Jan Rotmans (oprichter Urgenda en hoogleraar veranderkunde) kreeg op de fiets een zeer ernstig ongeluk en was zó blij dat hij verder mocht leven dat hij het roer radicaal omgooide. 

   

Floriade Venlo en Almere
LipsGroen heeft vorig jaar een zintuigentuin aangelegd in Almere. Dat was op uitnodiging na het succes in Venlo tien jaar eerder. Ze wonnen de gouden award als enige commerciële bedrijf.
„Dankzij het succes hebben we ook een eigen merk geregistreerd: FeelGood Garden.  We gaven er een boek over uit en daar is ook een opleiding aan gekoppeld voor een brede doelgroep.”

Wie of wat is jouw voornaamste inspiratiebron?
„Ik heb ruim acht jaar Business Spiritualiteit gestudeerd bij Paul de Blot op Nijenrode totdat hij eind 2019 overleed. Binnenkort is er een bijeenkomst met al zijn cursisten op zijn 100e geboortedag.

Waarom ben je VIBA lid?
„Ik werd nu uitgenodigd door Reinoud en jaren geleden gaf ik een VIBA-café over de FeelGood Garden. We hebben ons toen ook verdiept in biologische bouwmaterialen. Ik leerde steeds meer architecten VIBA-leden kennen die onwijs mooie dingen doen. Dan wordt de aantrekkingskracht zó groot, dat jouw verzoek op het juiste moment kwam.“
Wim nodigt zichzelf hier graag uit zijn nieuwe verhaal te komen vertellen tijdens een VIBA avond. Desgevraagd zal hij dan het thema HUMOR meenemen: (Ruim)geestig + duidelijk + direct.

Waar gaat het met de VIBA naar toe?
„Dat weet ik niet maar ik weet wel wat wenselijk is. Dat als platform de kennis en kunde blijvend wordt vergroot en verspreid. We hoeven niet super groot te worden. Wél kunnen we bijdragen aan meer bewustzijnsontwikkeling in letterlijk en figuurlijk brede zin.“

Wat is jouw antwoord op de doorgeefvraag van Carla Feijen:
Wat kan jij met jouw ontwerpen voor gebouwen of buitenruimtes doen om stress van gebruikers ervan te reduceren en ze juist comfort te bieden en hun creativiteit te bevorderen?

„Oh, wist zij al dat ik het antwoord zou geven?“  Nee hoor!

„Door gebruik te maken van de juiste vormen en materialen op de goede plek  heb je invloed op de prikkels die je bewust en onbewust ontvangt. Natuurlijke bouwstoffen of kunststoffen geven totaal andere prikkels. De invloed van introverte en extraverte planten spelen daarbij een belangrijke rol, geplaatst op de goede laag (de juiste hoogte) en juiste plek / situatie. Welke kleuren en gebruik van water passen het beste? Integraal vermindert dan de stress bij bewoners.“

Welke is jouw doorgeefvraag?
Wat is de reden geweest dat je je hebt aangesloten bij de VIBA, wat is het doel en wat wil je bereiken?

 

We praten nog even door over maatschappelijke actualiteiten. Komt er nog een volgende Floriade? We zijn het er over eens dat die kans minimaal is in de huidige vorm. Er is veel te veel regelgeving en bureaucreatie. Als mensen vanuit angst leven en alles moet dichtgetimmerd worden, durft niemand meer beslissingen te nemen.

Tip van Wim voor dappere ambtenaren: „Naar eer en geweten en mijn kennis en kunde van nu neem ik deze beslissing!“

VIBA

VIBA

Scroll naar boven

VIBA nieuwsbrief

Schrijf u in op onze nieuwsbrief

Managed by Kjenmarks - Wordpress & SEO specialisten