Interview met Milou Vloet

Na ons drieluik nieuwe generatie mannen met Rinse, Thijs en Simon nu de vrouwen. Na Marloes interviewen we

Milou Vloet: natuur via architectuur naar de klant brengen.

Wie ben je?

„Ik ben Milou Vloet, 34 jaar. Ik zit nu ruim tien jaar in het architectenvak. Al tijdens mijn opleidingen HBO Bouwkunde aan de Avans Den Bosch en master architectuur aan de Academie van Bouwkunst in Tilburg ging ik op zoek naar de combinatie architectuur en natuur. Dat is een grote inspiratiebron voor mij als architect.

Nu werk ik met groot enthousiasme bij De Witte Oss waar ik de meest uiteenlopende architectuur opgaves aanga. Doordat ik duurzaamheid als onlosmakelijk onderdeel van deze opgave beschouw, weet ik mijn kennis op dit gebied in te zetten voor een gezonde, meer natuurlijke leefomgeving.“

…en privé?

„Naast mijn mooie vak ben ik ook moeder van twee meiden (2 en 6), samen met mijn man Bas (analytisch laborant bij Aspen, vanouds bekend als Organon, in Oss). Als kind was ik  al heel creatief (tekenen en schilderen) met onbewust veel inspiratie uit de natuur. Sinds het moederschap in mijn leven kwam ben ik mij nog meer gaan verdiepen in de leefbaarheid en houdbaarheid van onze gebouwde omgeving. Mijn kinderen zetten me vaak aan het denken: zorgen we goed genoeg voor onze omgeving?“

Haha, uw reporter krijgt een associatie met Wobke Hoekstra die na een week op een hotelkamer tot het idee kwam om zijn kinderen aan de keukentafel twee vragen te laten stellen: ‘Over de oorlog in Ukraine en de klimaat verandering.’

Milou vertelt over de vragen die haar oudste dochter stelt. Ze wordt zo gedwongen dingen uit te leggen. „Waarom ziet dat er zo uit, waarom wordt dat weggegooid, waarom hebben jullie ons huis zo gebouwd?“

Wat doe je?

„Als projectarchitect bij De Witte Oss houd ik me bezig met uiteenlopende projecten, van woonwijken tot schoolgebouwen en zorgcentra. Overeenkomst is dat ik voor ieder project kansen zoek in duurzaamheid, de ene keer zit dat in het grote geheel (zoals circulair bouwen) en een andere keer juist in de details (zoals het toepassen van levend groen aan een gebouw). Omdat we vaak al vroeg in het proces betrokken zijn kunnen we die kansen benutten. Dat is waarom ik me in mijn dagelijks werk inzet om opdrachtgevers te inspireren en te enthousiasmeren voor natuurlijk duurzaam bouwen.“

 

Projectarchitect

Indachtig het interview met Michiel Schim van der Loeff vervult Milou een vergelijkbare rol. Als projectarchitect nut ze het vak ten volle uit. Niet alleen van het plaatje en het geveltje; van A tot Z het hele proces onder controle. Vergelijkbaar met het oude bouwmeesterschap.

Op de website van De Witte Oss lezen we:
Als een full-service bureau zien wij ons vak als een samenhangend geheel. Daarom hanteren wij een integrale aanpak. Naast het maken van een goed en creatief ontwerp, zorgen wij ook dat alles volgens afspraak verloopt. Elk project is uniek en verdient een persoonlijke aanpak. Daarom garanderen wij niet alleen een gebouw op maat, maar ook een proces op maat. 

 De projectmanager coördineert en begeleidt het gehele proces en bewaakt de GOKIT-aspecten; Geld, Organisatie, Kwaliteit, Informatie en Tijd. Aan het begin van het proces bepalen we samen met de opdrachtgever de uitgangspunten en de kaders. Daarna organiseren we onze projecten fasegewijs. Elke fase wordt afgesloten met een overzicht van de vijf GOKIT-aspecten.

Specialiteit gezonde scholen

Milou vertelt dat ze specifiek voor het onderwijs in 2019 heeft meegewerkt aan een publicatie van de bureau-visie op de leeromgeving van de toekomst: ‘Tussen stilwerkplek en speelbos’. Het boek beantwoordt de behoefte aan een nieuw soort onderwijsgebouw, waar zowel de balans tussen binnen- en buitenzijn als het zorgen voor de natuurlijke omgeving wordt gestimuleerd. Een leeromgeving die letterlijk doorloopt van buiten naar binnen. Milou is er zeer trots op dat ze het gedachtegoed al voor diverse scholen tot uitdrukking heeft mogen brengen.

Waarom ben je VIBA lid?

“Ik ben voorstander van een natuurlijke ontwerpbenadering waarin eerst naar principes uit de natuur gekeken wordt voordat er technische oplossingen worden aangewend. Daarnaast houd ik van eerlijke en natuurlijke materialen, die ik het liefste in hun pure vorm toepas in mijn architectuur. Binnen de VIBA wil ik vooral veel kennis delen over deze onderwerpen en mijn netwerk verbreden.“

Eigen bio-huis

Milou vertelt bevlogen over haar werk. Ze begint in de ‘Je’ versie maar al snel schakelt ze over op ‘ik’ ,of ‘wij’. Want ze vertelt over haar eigen jaren ’60 huis dat ze na strippen volledig biobased heeft verbouwd. Ze raakte enthousiast over biobased bouwen in haar zoektocht naar een bouwwijze met een kleinere footprint en verantwoorde herkomst van grondstoffen. Zo koos ze voor stro naast andere innovatieve natuurlijke bouwmaterialen voor hun gezinswoning.

„We omringen ons nu letterlijk met gezonde natuurlijke materialen. De connectie met de natuur wordt bovendien veel sterker voelbaar door deze vorm van bouwen. Dat gun ik gebruikers van mijn ontwerpen ook.“ HIER de link naar het verhaal hierover op de website van Strotec.

   

Waar gaat het met de VIBA naar toe?

„De manier van bouwen verandert, wat mij betreft vanuit respect voor de natuur. Het is onze rol als architect om de toekomst vorm te geven en anderen mee te nemen, te inspireren. Met onze verbeeldingskracht kunnen we samen een houdbare, leefbare gebouwde omgeving creëren, met aandacht voor ons eigen welzijn én dat van de aarde.

 

Ik geloof erin dat we met de kennis en de middelen die wij nu hebben, de bouwwereld kunnen voorbereiden op een manier van bouwen in balans met de natuur. Als VIBA hebben we die slagkracht, we kunnen het voorbeeld stellen, een springplank creëren waardoor anderen een vanzelfsprekendheid voelen om hier verder mee aan de slag te gaan. De markt staat er al volop voor open. Citaten van mijn opdrachtgevers: Kan dat ook in hout? Kun je het circulair maken? Krijgen we een materialenpaspoort?“

Als VIBA kunnen we dit stimuleren om meer te bereiken dan bij wet verplicht is.

Verbeelding

Milou omschrijft hoe zij vormgeving vanuit fantasie ziet: „We hebben allemaal een denkbeeld. Voor de meesten is dat heel persoonlijk, bij voorbeeld een woondroom of voor schoolleiders een onderwijsvisie. Hoe ziet onze maatschappij, onze leefomgeving eruit? Het hierboven genoemde boek over gezonde scholen is een voorbeeld van visualisatie waaruit de onderwijswereld inspiratie kan opdoen. Nu leveren we ieder jaar zo’n ideale school op.“

Wat is jouw antwoord op de doorgeefvraag van Marloes:
In het kader van ervaringen opdoen. Ken je een persoon/bedrijf in de praktijk (bouwer of anderszins) die (zoveel mogelijk) met natuurlijke materialen werkt en waar je eens een dagje kunt gaan meewerken om praktische kennis op te doen?

„Wanneer het aankomt op praktische kennis heb ik veel geleerd van de bouw van mijn eigen woning. Tijdens het ontwerpen en gedurende de bouw deed ik vooral veel praktijkkennis op en ontdekte ik het gemak waarmee traditionele materialen konden worden vervangen door een biobased variant. Daarbij is het bouwen met hout een terugkerend thema dat ik ook in mijn werk niet uit de weg ga. Daarom lijkt het me interessant om een kijkje in de keuken te nemen bij Hollands Hout, de zakelijke tak van Staatsbosbeheer. Ik leer graag nog wat bij over het proces van boom tot bouwproduct.“

Ter toelichting:
Hollands hout van Staatsbosbeheer komt uit de bossen waar we dagelijks wandelen, sporten en spelen. De bossen die een thuis zijn voor vele soorten flora en fauna. En die ook duurzame grondstoffen leveren.

Met het label Hollands hout laat Staatsbosbeheer zien dat er prachtige producten worden gemaakt uit de Nederlandse bossen, zoals bouwhout, tuinhout en meubels. Een gedeelte van het jaarlijks beschikbare stamhout wordt aan planken gezaagd en is vanuit voorraad gedroogd leverbaar. Desgewenst kan het worden geschaafd. Een aantal houtsoorten kunnen uit voorraad worden geleverd.

En welke is jouw doorgeefvraag?
Wat kunnen we doen om de natuur een vaste plek te geven op het programma van eisen van een bouwopgave?

Hobby’s?
„Power-Yoga is een belangrijk (sport)onderdeel van de manier waarop ik in het leven sta: balans zoeken, met zachte kracht je doelen bereiken. Nu even niet praktiserend want sinds de geboorte van onze jongste ben ik vooral bezig met verbouwen. Tuinieren is verder mijn grote hobby.“

Wie is jouw grootste inspiratiebron in architectuur? Frank Lloyd Wright! Machtig hoe hij de natuur kon vertalen in zijn architectuur.

Oja, als ik er tijd voor krijg, ga ik dit boek uit de boekenkast halen en grondig lezen:

 Oss/Zeist, oktober 2023
©  Wilco Machielse

VIBA

VIBA

Scroll naar boven

VIBA nieuwsbrief

Schrijf u in op onze nieuwsbrief

Managed by Kjenmarks - Wordpress & SEO specialisten