Interview met Jelte Glas

Na de doorgeefvraag van Ad de Vrieze in februari 2021 is het onontkoombaar dat we een van de jongste en ‘verse’ VIBA-leden uitnodigen. Dan is voor deze reporter de keuze snel gemaakt, zowel topografisch als qua denk- en doe-wereld:

Jelte Glas: van ongeleid projectiel naar voortrekker

Wie ben je?

 Mijn naam is Jelte en ik ben een 35-jarige kersverse vader met een vloerisolatiebedrijf en passie voor sociale wooninnovaties. Na mijn studie bouwkunde in Eindhoven en eerste drie jaar werkervaring als projectmanager in de civiele techniek, realiseerde ik mij dat ik liever met mijn handen werk en als ondernemer meer vrijheid krijg in mijn agenda. Daar word ik blij van.”

Jelte is ook iemand die graag in een collectief woont, dat doet hij al sinds zijn studententijd. De diversiteit van verschillende mensen maakt hem creatief en verbreedt zijn wereld. In de toekomst ziet hij zichzelf, met vrouw Annemarie  en kindje Maya, ook met meer verschillende leeftijden in een huis wonen. Meergeneratiewonen, dat al veel meer bekend is in bijvoorbeeld Duitsland of Denemarken.

Kun je jouw ‘drive’ duiden?

“Haha die gaat van nul naar honderd en van honderd naar nul de afgelopen jaren. Waar vind ik de balans tussen werk voor het brood en mijn diepste ambities? Ik zoek naar kansen. Vroeger sprong ik op alles wat een beetje bewoog, nu zit ik soms achterovergelegen op de bank geleund te wachten tot er een kans voorbij komt. Ik heb ook geleerd net als Johan Cruyff: ‘alleen kun je niets, je moet het samen doen’ De grote thema’s  die er nu spelen zoals klimaat- en woningmarkt problematiek kan ik niet alléén oplossen, anders had ik het wel gedaan. In een groepje kom je zowel technisch als maatschappelijk verder. Kom maar op met mensen met een jonge geest en passie! Meer een ‘lifestyle’ die inspireert, zo kun je mijn missie wel benoemen. Ik ben bezig met de ontwikkeling van mijn wooncarrière.”

Wat doe je?

Ik zet mij in voor geïsoleerde begane grondvloeren in voornamelijk de Bilt en Bilthoven middels ‘Bjarni Vloerisolatie’. Daarnaast geniet ik van de ruimte om mij heen en van mijn Tiny house in Zeist. Ik reis graag, zowel in door Europa maar ook geregeld op de zeilboot.”

Ha, de pionier!

“Ja, dat kun je wel zeggen. Sinds 2015 pionier ik op woongebied. Destijds woonde ik in een caravan en stond ik juridisch als dakloze ingeschreven. Zo had ik de tijd en het geld om mijn eigen Tiny House te bouwen. Met dit Tiny House ging ik de boer op om wooninnovaties los te weken bij het bestaande gezag. Dit resulteerde in projecten voor onder andere de gemeenten Amsterdam, Almere, Frankfurt (DE), de provincie Groningen en de Rabobank. Een paar keer per jaar krijg ik een opdracht waarbij ik mijn voorliefde voor andersoortige woonvormen kwijt kan. Daarbij moet je denken aan een presentatie of advies voor een gemeente of een eigen project. Momenteel lanceren wij bosakkers.nl : een plan om Tiny Houses en een voedselbos te combineren.”

Herken ik daar jouw missie-drive?

“Ik geloof dat op vele manieren mensen eigenhandig verandering kunnen brengen.  Van klein tot groot. Zelf verkondig ik niet alléén het tiny house verhaal, dat kan Marjolein Jonker www.marjoleininhetklein.com veel beter. Mijn rol hangt qua energie ook weer van de groep af. Ik ben bij voorbeeld nooit bang om naar iemand toe te treden, ook de directeur van een bedrijf. Ik ga ernaast staan en niet eronder.”

Doorgevraagd vertelt Jelte de anekdote dat hij als trainee bij een waterschap vaak koffie ging drinken bij de dijkgraaf. “Wat zit jij daar toch te doen?” Jelte voelt zich senang in een beschouwende rol. Hier over de wereld van de waterschappen. De rol van diplomaat ligt hem wel: lekker lullen zonder zelf veel te hoeven doen. “Ik ben soms beetje naïef geweest maar daardoor óók mezelf gebleven.”

Waarom ben je VIBA lid?

 Ik ben lid van de VIBA omdat ik biologisch bouwen stimuleer. Al tijdens mijn studie bouwkunde irriteerde ik mij aan de betonachtige denkmethodiek die erin gestampt wordt. Ik weet en voel dat het anders kan. Zelf heb ik onder andere daarom zes jaar geleden een biobased Tiny House gebouwd. Maar tegelijkertijd weet ik ook dat het erg moeilijk kan zijn om geld te verdienen met alleen maar biologische bouw.”

Waar gaat het met de VIBA naar toe?

 Volgens Jelte blijft onze VIBA voorlopig nog een club van mensen met ongelooflijk veel kennis en kunde. Veel mooie projecten zijn neergezet door haar leden. Zeker in deze tijd waar circulair bouwen en duurzaamheid centraal staat erg belangrijk. Hij hoopt dat VIBA aantrekkelijker wordt voor professionals met een leeftijd jonger dan het huidige gemiddelde.”

Kun je een voorbeeld noemen?

“Met mijn Tiny house ben ik op talloze plekken gaan staan, van de kleine Blauwe Stad in Groningen tot een Europees dorp in Amsterdam waar op grote schaal de toekomst van wonen centraal stond (met veel jonge mensen dus): Fab City, een project van drie maanden met veel kunstenaars. De problematiek in zowel technisch als sociologisch opzicht: dat we vroeger met 25 m2 per persoon woonden en nu in steden een norm van 65 m2 hanteren.”

Zie ook het bestuursbericht door Chris Posma.

Wat is jouw antwoord op de doorgeefvraag:

“Hoe kunnen we jongeren meer actief betrekken in de VIBA met een toekomst.”

Ik denk dat we jongeren betrekken als er méér dan kennis en excursies wordt geboden. Ik kan mij voorstellen dat VIBA als verenging een rol kan krijgen in de toekomst in selectie op affiniteit met biologisch bouwen. Het wordt spannend als een project via VIBA wordt verkocht en dat men soort van moet solliciteren naar een woonplek. Dan valt er iets te winnen voor jongere mensen. Ik kan mij voorstellen dat je eenmaal in een huis bevlogen raakt van bijvoorbeeld hout.”

Kun je de VIBA rol nader benoemen?

“Ik zie bij de VIBA een flink aantal professioneels die twintig jaar geleden dé autoriteit waren op een bepaald gebied rond duurzaam bouwen en er ook teveel ;-)) van weten. Juist in deze tijd dat dát belangrijk is: ‘Hoe gaan wij met materialen om?’ Die kennis zit er wel maar kan niet voldoende benut worden. Dat heeft ook een aantal oorzaken. De woningmarkt zit op slot. Als jongeren nu een woning kopen, is het geld al op om iets te hebben en dan is er geen geld meer voor verduurzaming die nog moet beginnen. Anderzijds: mensen die het geld hebben en de mogelijkheden, die zitten al tientallen jaren in hun woning en hebben er geen zin meer in. Hoe mooi zou het zijn als je die ouderen samen met VIBA en een projectontwikkelaar zou neerzetten in een samenwoonproject en daar hoge ogen mee haalt? In Zweden bestaan projecten waar ontwikkelaars alleen mogen starten als ze voldoen aan streng VIBA-achtige eisen.”

Jelte geeft een voorbeeld in Nederland: steenvlinder  Marnix Nolder en Hans Sparreboom zijn de initiatiefnemers. Steenvlinder ontwikkelt voor mensen die zelf de regie nemen over hoe zij willen wonen.

Jelte’s doorgeefvraag:

Welke biobased materialen zijn er te vinden in je eigen huis?

Na het beëindigen van de telefoonverbinding met Jelte droom ik even weg naar 2030, het jaar waarin de nieuwe roman KliFi van Adriaan van Dis speelt. Ik heb zojuist op Jelte Glas gestemd, lijsttrekker van de succesvolle partij Woongezond-in-NL. Ik hoop dat velen dan op mij, Wilco Machielse, hebben gestemd als lijstduwer van de partij. Net zoals ik in 2021 op nummer 50 van GroenLinks stem: Bram van Ojik, de nestor.

VIBA

VIBA

Scroll naar boven

VIBA nieuwsbrief

Schrijf u in op onze nieuwsbrief

Managed by Kjenmarks - Wordpress & SEO specialisten