Douwe Knol: Klassieke vakman met oerkennis
Uw interviewer heeft zijn nieuwe ‘slachtoffer’ afgelopen jaar enkele keren ontmoet in het kader van “Red het VIBA archief”. Een toen gehoorde anekdote wil ik mee beginnen. Twintig jaar geleden ging Douwe nog langs de huizen om contributie te innen voor ‘Plaatselijk Belang’. Het viel op dat uit negen van de tien voordeuren hem een heel muffe vochtige lucht tegemoet kwam. Hoezo ventileren?
Wie ben je?
Ik ben Douwe Knol, ben 70 jaar en heb inmiddels een loopbaan van bijna 50 jaar.
Hieraan voorafgaand een opleiding van LTS fijnhoutbewerken, MTS bouwkunde en HTS bouwkunde differentiatie constructie.
Wat doe je?
Na een jarenlange ervaring bij architektenburo’s, een waterleiding bedrijf en een gemeente (beide op de bouwkundige dienst) voor het totale pakket aan werkzaamheden van ontwerp tot en met oplevering en daaropvolgend het onderhoud.
Sinds 1992 bied ik diezelfde diensten aan in mijn eigen adviesburo in Terwispel (tussen Heerenveen en Drachten). (zie www.adviesburoknol.nl)
Nog even over die muffe luchten bij de voordeur: ging je daar over in gesprek?
Dat liet ik maar voor wat het was. Heel soms kwam het ter sprake. Zolang zij het niet als een probleem ervaren, moet men het zelf weten.
Wil je de biobouw-boodschap verspreiden?
Jawel maar ze moeten er wel om vragen. Ik kan het ook niet altijd laten. Ik word te snel gezien als ‘die aparteling’. Opdrachtgevers hoef ik ook niet alles te vertellen. Mijn kennis doe ik wél wat mee. Als er achteraf bepaalde dingen opvallen, leg ik uit “ja dat komt omdat ik er zo en zo mee om ben gegaan”. Voorbeeld? Een huis in Terwispel, dat ik had ontworpen met overwegend gulden snede verhoudingen; dan valt op dat meer mensen dat mooier vinden dan normaal. De heilige geometrie dus!
Waarom ben je Viba lid?
Eind 1992 ben ik Viba lid geworden omdat ik meer wilde weten over duurzaam en gezond bouwen. Kort daarna ben ik lid geworden van de werkgroep Harmonicale Ellips met hetzelfde doel, in dit geval de harmonicale proporties van een bouwwerk. Aanvankelijk leek die oogst gering, er zijn geen pasklare oplossingen of methoden.
De winst zat in een heel andere hoek. De HE leden zijn een gemêleerd gezelschap en zij hebben lang niet allemaal een bouwkundige achtergrond. Wel zijn ze met harmonie bezig in de vorm van bijvoorbeeld vrede, gezondheid of wiskundige formuleringen van de werkelijkheid. Dit levert uiteenlopende discussies op die bijdragen aan een bredere, integralere kijk op die werkelijkheid en voor mij in het bijzonder op het bouwen. Kortom een waardevolle inspiratiebron.
Hoe vond je onze VIBA?
Ooit was hier in het noorden een zekere Pieter de Bruin actief, hij had connecties met de VIBA en hij heeft me toen meegenomen. Toen kreeg ik automatisch ook het blad “Gezond Bouwen & Wonen” en dat bleek het beste vaktijdschrift dat er bestond. De rest was allemaal prentenboek. Hier stonden echt inhoudelijke dingen in waar ik wat mee kon. Tegenwoordig is de belangstelling naar diepgang helaas minder.
Waar gaat het met de Viba naar toe?
De Viba heeft een nieuw en enthousiast bestuur en dat heeft al meerdere interessante Viba-cafe’s opgeleverd. Hopelijk krijgt dat een uitstraling die bijdraagt aan een hoger bewustzijn in de bouwwereld, waarbij duurzaamheid en gezondheid hoog in het vaandel staan.
Wat mijzelf betreft kun je al die onderwerpen terugvinden in mijn website.
Modekreten als biobased, en dergelijke vind je er niet, want ik ben al meer dan dertig jaar met diezelfde dingen bezig. Het is dus oude wijn in nieuwe flessen.
De werkgroep Harmonicale Ellips is nu aan zijn 100e bijeenkomst toe, toch?
Ik denk wel meer. Ik ben nu zo’n 12 jaar secretaris als opvolger van Michel Post. Voór de eerste bijeenkomst (nummer 001 dus) waren er onder leiding van voorzitter Peter Schmid al heel wat sessies geweest, waarvan veel buitenlandse excursies. Daar waren niet structureel verslagen van. De werkgroep was ooit op sterven na dood en bij de herstart zijn ze opnieuw gaan tellen. Na Peter is Hans Coppen voorzitter geworden.
Overigens lijkt me juist om de HE-bijeenkomst op 6 mei – in combi met het VIBA café beperkt weer bij ANNE – niet te gebruiken voor een afscheid. Dus maken we hier maar een nummerloze avond van ;-)). De meeste leden hebben aangegeven dat ze de livestream gaan volgen.
Hoe zie je de toekomst van de werkgroep?
Dat hangt helemaal af van iemand die de kar gaat trekken. In mijn omgeving weet ik niemand maar daar zit ook niet de jongere generatie. Er moet échte belangstelling zijn die ver boven oppervlakkigheid uitstijgt.
Verras ons: heb je nog andere hobby’s?
“Ja, ik heb jaren in een bandje gespeeld. Accordeon en zang. Het was een stemmingskorkestje voor bruiloften en partijen. Nummers uit de Nederlandstalige toptien. Van de Havenzangers en zo. Dat is gestopt in 1993. Ik was mijn huis aan het bouwen (zie op mijn website); daarnaast stond een houten loods als werkplaats en opslag. Die ging in de fik, inclusief onze kar met instrumenten.
Doorgeefvraag van Thomas.
Mijn wifi staat niet aan en niet uit, ik heb er geen.
Ik heb ook geen dect en alle communicatiesystemen zijn bij mij bekabeld en er is gecontroleerd of van standaardcomponenten de draadloze communicatie inderdaad uit staat. Ook dit stralingsonderwerp komt in mijn website aan bod, met name in mijn boek “Uw gezondheid, een nieuwe zorg voor de bouwers van nu” (2000)
Maar je vroeg mij mobiel te bellen….
Ja dat is omdat ik nu niet thuis ben maar in mijn kluswoning. Tegenwoordig heeft iedereen mobiel, dus moet ik wel een beetje meedoen, mits niet te lange gesprekken. Ik heb mijn toestel nu wel op de luidspreker hoor!
Welke is jouw doorgeefvraag?
Wat is in deze tijd duurzamer: een gebouw van vrijwel onvergankelijke materialen of een gebouw van geperst karton met een levensduur van 20 jaar ?
(uit een lezing van mij “Duurzaam bouwen een andere manier van denken” (2001)