Interview met Dolf Bakker

Dolf Bakker: een idearealistische globetrotter

Wie ben je?

Dolf Bakker, 36 jaar, getrouwde man, rondreizend met mijn vrouw Nikie. Wij kennen elkaar van TU Eindhoven; zij combineert haar vak architect/constructeur met haar bedrijf TheTrailArchitect waarmee ze routes ontwerpt voor fietsen, wandelen, mountainbiken etc.. We wonen in en werken vanuit onze camper, en deze brengt ons overal – in de natuur en naar de stad voor werk. We reizen hiermee door Nederland en de rest van Europa.

Vertel iets over hobby’s en zo!

“Ja mijn werk! En ik mountainbike graag. Waar we zijn, bij voorkeur in de bergen. Met de camper reizen we het liefste van mountainbike trail naar mountainbike trail. Dat lukt natuurlijk niet altijd – nu zitten we alweer bijna twee maanden in Nederland – vanwege werk vooral in de steden. Daarvóór hebben we de nazomer genoten van een reis door Luxemburg, Zwarte Woud (Duitsland) en de Vogezen (Frankrijk). Dankzij Nikie haar unieke Trail Architect skills vinden we de mooiste plekken om de wonen, werken en mountain biken.

Wat doe je?

“Mijn eigen bedrijf is Climetric, dat ik samen met Stefan van Loon (NL) en Etienne Terblanche (Zuid Afrika) bestier. Noem ons maar comfort engineers. Wij proberen de wereld te verduurzamen door onze high-tech analyses te gebruiken. Hiermee tonen we aan dat de duurzame oplossing goedkoper is, zowel als eerste investering bij het bouwen / installeren als op lange termijn en de energiekosten. Daarnaast geven we ook op een groot detail inzicht op de comfort prestaties. Hierdoor kan de klant een weloverwogen duurzame en comfortabele investering maken. Er zijn weinig bedrijven in de wereld die zo geavanceerd werken als wij. Wij zijn wereldwijd georiënteerd met projecten en medewerkers verspreid over diverse landen.

Bekijk anders dit fimpje eens. (good memories; het is een last minute snel opgenomen filmpje, opgenomen in een eco-village / digital nomad paradijs in Zuid Spanje).
https://share.vidyard.com/watch/KNt2EdCgZf1hCiBgip5CDD?

   

Welke zijn jouw klanten?

“In Nederland betreffen opdrachten vooral veel woningen, nu veel renovaties uit 1900. Dit verschuift naar grotere objecten, zoals ziekenhuizen ,kantoorpanden en distributiecentra. “Onze rekeningen vallen voor deze grotere opdrachten dan eerder weg omdat wij onszelf sneller terug verdienen. Maar onze service werkt ook voor kleinere gebouwen; voor een woning van 85m2 in Vlissingen waren onze kosten al terugverdiend op de bouw/installatiekosten.  Wij rekenen alle mogelijke opties door, zowel met standaard verduurzaming maatregelen maar ook natuurlijker zoals gebruik van kalkhennepblokken, aardwarmte, compostverwarming, van energiegebruik tot comfort.”

“In Zuid Afrika werkt Climetric veel voor luxe villa’s, scholen, kantoorpanden, universiteitsgebouwen. Maar om de wereld te helpen doen we liever heel veel woningen dan enkele kantoorpanden. Dan is de impact veel groter. Wij hebben aandacht voor passief bouwen, gezond bouwen en low tech installaties.”

 

Waarom ben jij VIBA lid?

“Nou, omdat VIBA mensen leuke mensen zijn! In Zuid Afrika had ik veel contact met mensen zoals ik bij VIBA leerde kennen. Het type architect dat ik ook bij VIBA terug vind, had ik altijd heel plezierige samenwerking mee. Een VIBA-achtig netwerk. Toen ik in 2020 terug kwam in Nederland en begon met het benaderen van bedrijven, sprongen de VIBA architecten er uit. Ik hoorde “hé, ken jij VIBA al, wil jij bij ons eens meekijken?” Ik ben op zoek gegaan en sprak on line met Joop Bensdorp, Hans Coppen en Michel Post; Michel vroeg mij bij de programma commissie te komen en dat is een mooie manier om op afstand toch aansluiting te vinden (thanks Michel!)..

Waar gaat het met de VIBA naar toe?

“VIBA heeft veel kennis en heeft een groot netwerk in biologische architectuur. In een maatschappij die de VIBA nu heel hard nodig heeft (zie de grote projecten zoals houten woontorens) gaat de biobased trend exploderen. VIBA kan daarin een begeleidende rol spelen, het verschil maken.”

Maar Dolf, hoe gaan we dat managen vanuit een VIBA die drijft op vrijwilligers? “Ha, dát wordt juist mijn doorgeefvraag! Het verbinden van de juiste personen. Een suggestie: Wilco heeft heel veel kennis en een drive. Op de Zuidas zitten mensen met veel geld en ook een drive. Hoe breng je die met elkaar in gesprek?”

Welke is dus jouw doorgeefvraag?

“Aan de ene kant heb je de markt die als een dolle ontwikkelt en volop inzet op biobased bouwen en aan de andere kant heb je VIBA als kennis-collectief en hoe kan VIBA nu de markt helpen?”

Wat wordt jouw antwoord op de doorgeefvraag van Mieke Weterings:

Zou je ook willen meegaan met een VIBA-studiereis naar Duitsland, Zwitserland, Oostenrijk of Scandinavië?

“Iedereen kent wel mooie duurzame gebouwen in heel Europa. Het is helaas een beetje complex om met een bus vol VIBA mensen een hele week te gaan rondtrekken. Supergaaf als ik dat kan doen in mijn campertje. Het zou mooi zijn als er een vibavereniging.nl/wereldkaart zou zijn en als ik daar allemaal pinnetjes zou zien bij door VIBA leden geadviseerde objecten.

Waar ben jij het meest trots op?

“Wat wij tot nu toe als bedrijf neergezet hebben. Veel mooie projecten. Wij voldoen niet aan de traditionele werkmethoden. We werken online, internationaal in de bouw en we focussen op innovatie en dan hebben we toch succes.”

 

Als hartverwarmend project noemt Dolf de Zuid-Afrikaanse Green School die met de methode rammed earth is gebouwd. Gewoon grond stampen! Hier worden kinderen volledig in duurzaamheid ondergedompeld.  Bekijk dit filmpje.

Terwijl we luisteren naar saxofonist Ben Webster vraag ik of Climetric al een slogan heeft. “Nee, die mag jij bedenken, Wilco!”

Ik doe een voorzet: GET THE CLICK WITH CLIMETRIC !!

 

VIBA

VIBA

Scroll naar boven

VIBA nieuwsbrief

Schrijf u in op onze nieuwsbrief

Managed by Kjenmarks - Wordpress & SEO specialisten