Interview Arthur Lippus

Arthur Lippus: Go with the flow!            

 Onze gast deze maand is de initiatiefnemer / aanjager van ‘ANNE’, het Utrechtse honk waar we de afgelopen jaren onze bijeenkomsten hielden. Hij is geen lid, maar zeer betrokken bij onze VIBA.

Wie ben je?

Arthur Lippus, 55 jaar jong, woon in Utrecht met leuk gezin. Ik wilde eerst groenteboer worden (zoals mijn oom) en later architect. En toen kwam ik als puber bij toeval op een boerderij terecht. En werd het landbouwtechniek in Wageningen. Met uiteindelijk als specialiteit stallenbouw in het post-Mansholt tijdperk.

“Kwartiermaker” zie ik vaak terugkomen.

Ja dat klopt. Ik ben geboren met hersenen en twee rechter handen. Die hersenen heb ik getraind aan de universiteit (na Wageningen ook een jaar ‘ondernemerschap in de bouw’ aan Twente School of Management). De rechterhanden door beide opa’s en mijn vader. Bijna eerder dan leren lopen. Ik ben analytisch en praktisch ingesteld. En ik hou van bouwen en van reizen. Lettelijk en figuurlijk. Leven vanuit verwondering, dat verkennen en verbinden. Maar ik functioneer niet goed als ik vijf dagen in de week in praatsessies zit. Visionaire ideeën worden pas leuk als je het voor de troepen uit gewoon uit probeert. Met vallen, weer opstaan en doorgaan. Zo werd ik zelfbenoemd kwartiermaker in de bouw.

Wat doe je?

Allerlei leuke werkzaamheden vanuit mijn passie voor de bouw om daarmee mezelf en mijn transitie projecten energie te geven. Zo begon ik ook met ANNE. De rode draad: ik vind bouwen pas interessant als het wat met mensen doet – zowel de makers als de gebruikers. Het moet mensen aanspreken en -soms verrassend- verder helpen in hun dagelijks leven.

Wat houdt je nu het meest bezig?

Op dit moment ben ik trekker van De Utrechtse Renovatieversneller, regiovertegenwoordiger in het Bouwcampus Innovatietraject CO2-neutrale woningrenovatie en lid van het aanjaagteam Industriële Woningbouw met als motto ‘Zet de woningbouw aan!’. Daarnaast verzorg ik regelmatig bijdragen in diverse trainingen en congressen. Als ZZP’er werk ik onder de naam Splids! Dat staat voor Splendid Ideas! Die maak je alleen samen. Met geïnspireerde mensen. Met allerlei verschillende achtergronden en ervaringen. En dan samen omdenken om problemen als uitdagingen het hoofd te bieden. Daarom kun je Splids kun je ook omgekeerd lezen. En last but not least de letters van mijn achternaam zitten er creatief in verwerkt. Hier het logo, een samenraapsel van geintjes dus. Best trots op.

Die ZZP naam gebruik ik het trouwens beperkt. De meeste ‘hersenactiveiten’  doe ik met 2 fijne collega ZZP-ers vanuit Kwartiermakers in de Bouw. En de ‘handenactiviteiten’ in een gedeelde werkplaats met andere ondernemers. Vanuit de spontaan ontstane en enthousiast ontvangen zitjes ANNE’s entree maak ik daar nu uit afval- en restmaterialen ‘babbelboxen’. Als een soort lego. En zo ook universele dragers voor nieuwe biobased bouwmaterialen. Gewoon proberen om uit te vinden hoe circulair echt werkt. Net als 6 jaar geleden met elektrisch gaan rijden. Met toen nog alle beperkingen. Veel van geleerd. En steeds makkelijker genieten.

Waarom ben je VIBA lid?  Wat vind je van de Viba?

Jullie zijn een ontzettend betrokken club mensen bij elkaar, maar het is ook een generatie. Er zit veel vakmanschap in een kleine kring. Ik ben blij dat ik jullie via ANNE leerde kennen. Elke keer als ik erbij ben, word ik geraakt door de betrokkenheid onderling en voor het vak. Ik werd vorige maand heel enthousiast tijdens de avond met GIDEON: dát gaat zeker goed werken.

Waar gaat het met de VIBA naar toe?

Ik heb een wake-up-call: als het zo doorgaat, houdt het wel een keer op! Dat heeft te maken met vergrijzing. Ik zou het ontzettend gaaf vinden als een verjongende VIBA een manier vindt waardoor zij de nieuwe architecten aan zich kan binden maar óók de gewone woonconsument bereikt. Dat wens ik VIBA toe!

Het is zeker te overbruggen. Ik heb het ervaren bij ANNE. Ik begon met leeftijdgenoten en veel van hetzelfde. Dat liep mis. Met het huidige team – veel jonger met andere disciplines en netwerken – gaat het heel inspirerend. We begonnen als “Alle Nederlanders Naar Energieneutraal” en veranderden naar “Alle Nederlanders Nieuwe Energie” rond de 17 Global Goals met als 18e: “Wat doet u er zelf aan?” We willen impact helpen creëren.

Waar gaat het met ANNE naar toe?

Naar de volgende fase! We mogen nog een half jaar door, tot 1 juli 2022. Mijn advies aan VIBA: benut de komende tijd ons als plek om in contact te komen met jonge Utrechtse architecten en bewoners die steeds nieuwsgieriger worden naar biobased wonen. We gaan, na een laatste kleine verbouwing komende weken, nog een half jaar SDG feestjes programmeren met eind juni een groot slotfeest. Gebruik dat als springplank voor jullie eigen VIBA feestjes en bredere bekendheid. En natuurlijk krijgen jullie een uitnodiging voor het slotfeest. Ik zie meer verbindingen vanuit VIBA. Daarna? Go with the flow! We gaan niet te ver vooruit denken. Misschien met een nieuwe plek. Over circulair gesproken, we mogen het gebouw meenemen, maar het kan ook zònder. In elk geval met producten en producties rond de SDG’s.

Wat is jouw antwoord op de doorgeefvraag van Roberto:

De wereld gaat van de ene crisis naar de volgende (Corona, overstromingen, bosbranden, energieprijzen) die we ad hoc proberen op te lossen. Hoe ontwikkelen we visie en houden we de focus op lange termijn oplossingen?

Arthur: “Wen er maar aan – dat is het leven! Ad hoc hoort er ook bij, dáárin zit de energie van mensen er iets aan te willen doen. Omdat we steeds meer mogelijkheden / media / data / gegevens zien, lijkt het chaotischer dan het vroeger was. Volgens mij is dat niet zo. We maken het met al die inzichten soms wel erg complex. We dienen ons niet op visies blind te staren, maar samenvoegen, slimmer samenwerken. Als werkwoorden. Lastig en vermoeiend? Maak het leuk!

The Natural Step

Arthur vult aan: Ik ben erg gecharmeerd van The Natural Step : een methode waarbij je met elkaar naar een doel toe werkt in kleine concrete en volhoudbare stappen. Je gaat op stap vanuit vier basisprincipes. Kernvraag: “Waarom doen we dit en doen we het wel slim?” In Nederland zijn ze in de regio Eindhoven begonnen en heel succesvol.

Welke is jouw doorgeefvraag?

Hoe gaan we elkaar helpen dat Biobased leven weer De Norm(aal) wordt. Als VIBA zijn jullie de creatievelingen en deskundigen aan de wieg van zo willen en kunnen wonen. Hoe maken jullie het verschil om die droom voor meer mensen eye-opener, inspirerend, bereikbaar en tot realiteit te maken? Alleen dan schalen we op en worden mooie voornemens, oa in Glasgow, voor ons allen werkelijkheid.

Nog een uitsmijter, Arthur?

Kijk niet te ver vooruit, leef bij de dag. Met ANNE weten we nog niet wat er na 1 juli gaat gebeuren. Dat vind ik eigenlijk wel fijn. Je kunt het vergelijken met zeilen. Eén van mijn beste vrienden Maarten leerde mij lang geleden zeilen. Nu ben ik af en toe maat op zijn platbodem. Als ik met Wazeezeilen één dag naar Lauwersmeer en de wadden ga, heb ik een week vakantie gehad. Zelfde plek, elke keer verrassend en inspirerend anders als je je eraan overgeeft: Go with the flow!

VIBA

VIBA

Scroll naar boven

VIBA nieuwsbrief

Schrijf u in op onze nieuwsbrief

Managed by Kjenmarks - Wordpress & SEO specialisten