Interview met Guus Cladder

Guus Cladder uit Utrecht is een mooi voorbeeld van een vakman die bij de VIBA kwam om informatie te halen en deze nu vooral toepast en verspreidt.

Wie ben je?

“Ik ben Guus Cladder geboren en werkzaam in Utrecht als Bouwkundig Bureau Cladder. Ik ben opgegroeid in Noord Brabant en Vlissingen. Na de MTS bouwkunde ging ik naar de Utrechtse kunstacademie, voor binnenhuis architectuur.”

Oh Guus, dus eigenlijk ben je kunstenaar? “Nou niet echt, mijn docenten dichtten mij een zeker tekort aan creatief ruimtelijk vormgevoel toe dus ik moest daar na een jaar weer vertrekken. Daarna had ik geen zin meer in de HTS, ik wilde mijn vak in de praktijk gaan leren.”

Wat doe je?

“Ik ben dus begonnen als bouwkundig tekenaar bij diverse kantoren om steeds meer all-round te worden.” Guus bleek zich uiteindelijk het lekkerst te voelen door zich als zelfstandige te laten inhuren bij projecten “voor een humane leefomgeving” zie zijn website. Doordat er in 2008 door de crisis minder werk was, pakte Guus alles aan: melkveestallen tekenen, Tonzon vloerisolatie installeren. Hij ging zich richten op renovatie, uitbreidingen en verduurzamings advies (isoleren, ventileren, verwarmen en koelen).

Guus werd gevraagd voor het tekenen van een nieuwbouwwoning in Almere Oosterwold en het coördineren van de diverse partijen die bij de bouw betrokken waren, inclusief een houtbouw aannemer uit Litouwen. Dat werd zijn eerste houtlogbouwhuis. Door mond-tot-mondreclame volgt de ene na de andere woning. Met al zijn ervaringen is Guus nu ook vanuit idealistisch oogpunt actief. Hij was mede-organisator van de duurzame week in Utrecht en is stedelijk energie-ambassadeur.

Waarom ben je VIBA-lid?

Guus vertelt gedreven verder: “In 2000 kwam de vraag uit het bureau waar ik toen werkte om een kennisgroepje op te richten over duurzaam bouwen samen met een architect en een stedebouwkundige. Ik ben toen eerst gaan kijken bij VIBA-Expo om grip te krijgen op de praktische uitvoering van ‘duurzaam Bouwen’. Daar heb ik de VIBA leren kennen, maar ik was nog geen lid.

“In 2003 begon ik als zelfstandig bouwkundige samen met Wiel Rutten uit Culemborg aan ‘De Buitenkans’ in Almere. Bij dat project kwam ik in contact met Renz, Frans, Peter en Chris. In Culemborg leerde ik AlOm architectuur kennen van Marien Faasse. Met die groep werden wij in 2007 lid van de VIBA; later heb ik dat lidmaatschap voortgezet.” Er bleek behoefte meer te weten, niet omdat het gevraagd werd maar om de goede boodschap vanuit intrinsieke motivatie breder over te kunnen brengen. Samengevat: # grote kennis ‘databank” # de café’s # het netwerk(en) en gewoon gezellig.

Waar gaat het naar toe met de VIBA?

Guus: “Ik zie dat steeds meer particulieren belangstelling krijgen voor duurzaam bouwen. Ik zie ook dat de kennis over ecogisch bouwen bij collega’s nog klein is. Bij de VIBA is die kennis stevig gefundeerd op geschiedenis èn actualiteit. Er is nog een wereld te winnen. De VIBA zal als vakorganisatie een groter belang krijgen.”

Guus mist een expo, maar óf en hoe die gerealiseerd zou moeten worden…..

Wat is jouw antwoord op de doorgeefvraag van Leidi:

Kun jij een handeling noemen in jouw dagelijkse doen of flow die als een concreet voorbeeld kan dienen voor het hierboven geformuleerde, met als kernwoorden: # Integraal # Bio-Logisch ?

Guus: “Het komt vanzelf aan de orde bij een plan van aanpak. Je kunt bij voorbeeld niet alleen maar isoleren zonder rekening te houden met ventilatie, koelen, en zo voort.”

De doorgeefvraag van Guus:

Er is veel kennis over Bio-Logisch bouwen. Wat weten we nog niet, aan welke kennis is nog behoefte?

Tekst: Wilco Machielse

VIBA

VIBA

Scroll naar boven

VIBA nieuwsbrief

Schrijf u in op onze nieuwsbrief

Managed by Kjenmarks - Wordpress & SEO specialisten