Bijeenkomst Harmonicale Ellips, 27 sept 2022

Beste Harmonicale leden,

Graag nodigen wij jullie allemaal uit voor de 102e bijeenkomst van Werkgroep Harmonicale Ellips.
Deze Harmonicale herfst-editie zal geheel in het teken staan van geomantie.
Datum: 27 september 2022
Plaats: Hotel Boschhuis in Ter Apel

Titel: Heilige plekken en hun functie in verleden en toekomst, gezien vanuit de Westerse geomantie.

Afgelopen vrijdag 09-09 hebben Hans en ik tijdens een twee uur durende Zoom-sessie kennis mogen maken met geomant Dick van den Dool (www.gaialogie.nl). Dick is sinds 2006 deels woonachtig in Schirnding, Beieren (tegen de grens met Tsjechië) en komt maandelijks een week naar Nederland voor onderzoek op krachtplekken in de noordelijke provincies (Friesland, Groningen en Drenthe) van ons land. Sinds het begin van de negentiger jaren is Dick altijd met onderzoek rondom krachtplekken bezig geweest. Het boek “Leylijnen en leycentra in de Lage Landen” (Wigholt Vleer m.m.v D. van den Dool, Uitgeverij Anhk-Hermes, 1992) beschrijft een van de resultaten van zijn onderzoek.

Dick was een leerling van bouwbioloog John Hartong (†) https://www.vibavereniging.nl/in-memoriam-john-hartong-door-peter-schmid/, voor velen van jullie een welbekende en goede VIBA vriend. Daarnaast was Dick goed bevriend met architect Jan van Eerden (†) http://www.janvandereerden.info/index.htm, ook voor velen van jullie een welbekende en goede Harmonicale vriend.

Programma dinsdag 27 september a.s.:
Krachtplekwandeling: onderzoek Westerwolde, project Ter Apel (Groningen, nabij Emmen).

[…] In dit pilotproject van het Nationaal Programma Groningen dat ik uitvoer kiest de lokale projectgroep eerst voor een spirituele en krachtplekken route in een gebied dat vanuit het klooster Ter Apel beloopbaar is binnen een cirkel van 4 a 5 km rond het laatmiddeleeuwse klooster. Een aantal plekken kunnen gemarkeerd worden.

In de periode van juni vorig jaar tot heden kwam ik maandelijks in het Ter Apelse om veldonderzoek te doen naar de subtiele geschiedenis van deze “Landschapstempel Ter Apel”. De 43 tal onderzoekdagen worden verwerkt in een kleine uitgave, die in de nazomer uitkomt. De route wil een andere kijk geven op de spirituele geschiedenis van deze bijzondere omgeving. In mijn vak als geomant spreken we over ‘Her -story’ van het landschap naast de ‘His-story’ van geschreven bronnen. […]

  • Om de plek goed ‘waar’ te kunnen nemen en op een dieper niveau onze ervaringen met elkaar te kunnen delen, lijkt het ons mooi wanneer we op dinsdag 27 september om 10.30 uur kunnen starten met het programma.
  • Rond lunchtijd zullen we bij mooi weer gaan picknicken. Hiervoor vragen wij aan alle aanwezigen om eten mee te brengen zodat er een mooie gezamenlijk ‘potluck’ ontstaat.
  • Om 17.00 uur sluiten we het inhoudelijke programma af en is er voor diegenen die dat willen nog de gelegenheid om gezamenlijk ergens een hapje te eten, bijvoorbeeld in Hotel Boschhuis.

Locatie:
10.15 uur aankomst op parkeerplaats bij Hotel Boschhuis, Boslaan 6, 9561 LH Ter Apel (naast Museumklooster Ter Apel).

10.30 uur verzamelen op ons ontmoetingspunt voor de kloostertoegang van Museumklooster Ter Apel

Het kloostercomplex is een 15e-16e eeuws bouwwerk waarbij oude fenomenen en oude principes van de geomantie heden ten dage nog te ervaren zijn. Geomantie is een ruimtevak, een emotioneel vak. De dag zal in het teken staan van waarnemen, ervaringen en het delen/uitwisselen van onze individuele ervaringen rondom het fenomeen Heilige Plek.

We lopen eerst wat rond het klooster en gaan vervolgens even naar binnen in de kerk. Dan vervolgen we onze route naar buiten in het park en in het grotere landschap, waar we onder leiding van Dick specifieke plekken gaan bezoeken, die samenhangen met subtiel ruimtelijke fenomenen rondom heilige plekken. We onderzoeken daarbij de wisselwerking tussen deze krachtplek en architectuur.

Kosten:
Toegang van het klooster bedraagt €8,50 p.p. en de toegang vanaf 10 personen bedraagt €7,00 p.p.

Gelieve bij aanmelding aan te geven of je in het bezit bent van een museumjaarkaart daar de toegang met zo’n kaart gratis is.

Voor de lunch brengt iedereen iets te eten mee voor een gezamenlijke ‘potluck’.

Gelieve bij aanmelding aan te geven of je na afloop van de bijeenkomst gezamenlijk een hapje wilt eten. Dan kan ik op voorhand inventariseren en reserveren. Kosten zijn voor eigen rekening.

Meenemen:
Ben je in het bezit van een wichelroede en/of een pendel dan is het raadzaam om deze mee te nemen.

Overnachten:
Hans en ik overwegen reeds op maandag 26 september naar Groningen rijden, zodat we dinsdag de 27e tijdig op locatie zijn. Mochten er meerdere mensen zijn die de deelname aan deze bijzondere excursie willen combineren met één of twee overnachtingen, gelieve dit dan bij aanmelding aan te geven zodat we eventueel een grotere locatie kunnen reserveren.

Graag vraag ik jullie allemaal om zo spoedig mogelijk aan te geven of je wel of niet aanwezig kunt/wilt zijn!

Graag tot ziens op dinsdag 27 september in Ter Apel.

 

Hartelijke groet,
Lonnie

Prognose bijeenkomsten 2022-2023

103e harmonicale winter-editie
dinsdag 24 januari 2023
aanvang 16.00 uur

104e harmonicale lente-editie
dinsdag 28 maart 2023
aanvang 16.00 uur

© De foto’s zijn afkomstig van www.monumentenportaal.nl & www.toukomst.nl.

VIBA

VIBA

Scroll naar boven

VIBA nieuwsbrief

Schrijf u in op onze nieuwsbrief

Managed by Kjenmarks - Wordpress & SEO specialisten