Zo’n twintig VIBA Leden en een aantal investeerders spoeden zich 14 oktober rond 14.00 uur via A-Wegen of per spoor naar Soesterberg om een presentatie bij te wonen over een bijzondere constructiemethode : De ’Beton Ballon’. De broers Stan en Bas Uyland, ontwikkelaars van de betonballonmethode ontvangen iedereen hartelijk met koffie.
In hun loods staan naast de koffiecorner drie sinusachtige gebouwen waar je in kan lopen en voelen wat de ruimte met je doet. Onze leden lopen nieuwsgierig door de betonballon gewelfde ruimtes. Zij voelen aan de wanden, kijken door de gaten die ontstaan zijn om met het weggezaagde betonmateriaal spankrachtproeven te doen.
Na de koffie is het woord aan Prof. Ir. Pieter van der Ree, architect, docent, schrijver en kenner van organische architectuur en uitgenodigd door de VIBA.
Pieters vraag luidt in het kader van de ballonconstructie-middag:
Kun je in de bouw vormen construeren zoals deze in de natuur voortkomen?
Aan de hand van zijn voorbeelden van twintigeeuwse architecten en constructeurs waaronder Antoni Gaudí, Felix Candela en Pier Luigi Nervi laat Pieter zien hoe deze architecten destijds leerden van de natuur en hoe ze met die kennis hun ontwerpen optimaliseerden. Een op de natuur gebaseerde constructievorm krijgt vaak een plastisch en organisch karakter. Later in de eeuw, zo vertelt Pieter, zal ook de nieuwe kennis van computerondersteunde productiemethoden en wiskundige analyses van natuurlijke constructies bijdragen aan prachtige organische vormen bij de constructie van gebouwen.
Pieter legt een link naar de constructie van deze drie sinusachtige ruimtes die voortkomen uit de innovatieve BetonBallonmethode waarbij een immense luchtballon aan de buitenzijde met beton wordt bekleed. Gewelfvormen die geen steunberen nodig hebben, maar door kettinglijnen trekkrachten vormen die tot uiting komen in een parabolische vorm, net zoals de gewelven van Gaudí.
Pieters sluit af met zijn observaties van een Esdoorn in de vier jaargetijden.
Foto’s tonen het Esdoornzaad; een boom met een enorm bladerdak; en een herfstboom waar het gevallen blad de Esdoorn zal voeden. De wijsheid van de natuurlijke kringloop.
Dan volgt een bevlogen presentatie van de broers Stan en Bas Uyland.
De vragen zijn:
Wat is de meerwaarde van de innovatieve BetonBallon bouwmethodiek?
Wat is de toekomst van het bouwen van tunnels en woningen; (ARQ. of living)?
De belangrijke voordelen van de Beton Ballonmethode:
Een tunnel of huis, (ARQ. of living), bouwen is een supersnelle bouwwijze. Het materiaal is droog binnen korte tijd. Het is een oersterke veilige constructies en vergt op termijn minder onderhoud. De bouw met deze constructie is daarmee duurzaam en betaalbaar.
Het verleden en de toekomst
Het voortraject om deze innovatieve bouwmethode in de praktijk te mogen brengen en vervolgens mainstream te maken heeft veel voeten in aarde gehad.
Voorspoed, tegenslag en volharding is het motto. Een machtige speler op het veld van bouwen, Rijkswaterstaat, heeft in samenwerking met de broers na vele testen de methode gevalideerd. De veiligheid van het betongewelf dat ontstaat is bewezen. Verkeerstunnels en woningen met de titel de The ARQ. of living zullen komende jaren het licht gaan zien.
Stan en Bas zullen anderen blijvend enthousiasmeren voor de BetonBallonconstructie als
een volwaardige uitgekristalliseerde manier om mooie tunnels en huizen te bouwen.
Op weg naar Soesterberg reed ik met de vraag: Hoe gezond te bouwen met beton?
Het is niet echt het materiaal wat ik associeer met gezond bouwen.
De drie gewelfde sinusruimtes te betreden overdonderde mij in elk geval met een heerlijk gevoel, ontspanning, ruimte gevoel en mijn aversie tegen beton begon vanaf dat moment wat af te brokkelen. Terugrijdend dacht ik, dit is een werkelijk verbeterde woonversie in vergelijking met de duizenden woonbetondozen.
Als het beton zo sterk is dat het generaties meegaat en met mooie gezonde bouwmaterialen van de VIBA professionals wordt afgekleed en ook nog eens ingericht met natuurlijke ventilatie en mooie houten raamkozijnen is dat een woning waar ik voor teken.
Een kruisbestuiving van twee verschillende plantenzaden kan vaak een sterke plant worden zeg ik vanuit mijn tuinderij-achtergrond. Ik zou hem noemen: Gezond & Concreet.
Bovendien is de belofte van de VIBA wederom ingelost.
Pieter, Stan en Bas draaide bij aan vruchtbare kennismiddag over organisch bouwen