VIBA-Café 7 april: Bijzondere woonvormen. Marja Ebbers over Emmaus Feniks

In een prachtig oud klooster bij Venlo wonen en werken de mensen van Emmaus Feniks. In het VIBA-Café van 7 april komt Marja Ebbers hun bijzondere manier van samenleven toelichten.

Marja: “Samen wonen en werken wij in ‘uitgebreid gezinsverband’, met en voor elkaar, ongeacht afkomst, religie of verleden. Idealist en hulpzoeker, hand in hand. Wij willen er zijn voor hen die het ’t hardst nodig hebben. Voor hen die vanuit een soms wanhopige situatie een ‘normaal’ bestaan wensen op te bouwen.

Mensen komen vanuit allerlei probleemsituaties bij ons omdat ze even nergens anders terecht kunnen. Samen (met elkaar en voor elkaar) kunnen we een rustpunt in hun leven creëren, opdat zij weer de grip op hun leven kunnen terugvinden, als een ‘springplank’ naar weer een zelfstandig(er) leven. Wij bieden deze mensen een bed, maar ook een goede reden om eruit te komen.

emmaus

Samen werken houdt bij ons in dat wij zelfstandig onze  boterham verdienen door o.a. het inzamelen en verkopen van 2e-hands goederen in onze kringloopwinkel. En, net als de paters vroeger, zijn ook wij druk in de weer om de gebouwen in ere te herstellen en de bijbehorende terreinen te bewerken om zoveel mogelijk in eigen behoeften (groente, fruit en vlees) te kunnen voorzien.
Van onze opbrengst worden de vaste lasten en het zakgeld van alle bewoners bekostigd. Wat overblijft, gaat naar hen die het harder nodig hebben dan wij.”

Marja is de tweede spreker in onze serie over woonvormen. Als eerste spreker lichtte Marta Resink van Omslag vorig jaar gerealiseerde samenwoonprojecten en ecowijken toe.

Marja komt ons vertellen hoe Emmaus Feniks is ontstaan, over de roerige geschiedenis van het pand en haar bewoners en over de organisatie van deze soepel ogende maar secuur geleide woon-/werkgroep. Kortom: een verhaal over dappere mensen, idealisme en een kleinschalige en goed werkende down-to-earth aanpak van een groot sociaal probleem.

 

aanmelden:   mail naar [email protected]
aanvang:        19.30 uur
plaats:            VIBA-Expo,  De Gruyterfabriek, Veemarktkade 8, gebouw F, ’s-Hertogenbosch

VIBA

VIBA

Scroll naar boven

VIBA nieuwsbrief

Schrijf u in op onze nieuwsbrief

Managed by Kjenmarks - Wordpress & SEO specialisten