Lessen van het landschap

In de afgelopen drie VIBA Cafés is veel aandacht geweest voor de ontwikkelingen op het gebied van het inrichten van onze leefgemeenschap in ruimere zin. Drie landschapsarchitecten vertelden vanuit hun professie hoe het landschap beheert wordt, welke historische ontwikkelingen daaraan ten grondslag liggen we hoe we in de komende tijd klimaatveranderingen kunnen opvangen.

Wat mij vooral opviel is de enorme gelaagdheid die in het landschap aanwezig en waar ik mij als “normale architect” niet altijd bewust van ben. Het gaat daarbij niet alleen om het landschap als groene omgeving, maar ook het landschap dat gebruikt worden voor onze voedsel voorziening en het stedenbouwkundig landschap. Voor een duurzame beheer en ontwikkeling van deze landschappen is een integrale aanpak van bodem, natuur, water, infrastructuur, lucht, historie en stedelijke ontwikkeling noodzakelijk. Aangezien deze integrale benadering ten grondslag ligt aan het VIBA gedachtegoed waren er voor de VIBA leden veel lessen te leren uit de lezingen van de afgelopen VIBA Cafés.

Mijn teleurstelling was dan ook groot dat er zo weinig leden bij de afgelopen Cafés aanwezig waren. Iedereen die er niet was zal ongetwijfeld een goede reden gehad hebben, maar heeft toch wat gemist in mijn ogen. Of de lage opkomst nu komt door de manier van aankondiging, het onderwerp van de lezingen, de misschien niet meteen klinkende namen van de sprekers of gewoon tijd gebrek, dat weet ik niet. Wat ik wel weet is dat ook in dit geval een integrale aanpak nodig is. Als bestuur zullen we kijken hoe we de communicatie verder kunnen verbeteren. U als potentiële bezoeker van het VIBA Café roepen we op om mee te denken en met suggesties te komen voor nieuwe, interessante en aansprekende lezingen. Als bestuur zijn we altijd bereikbaar via [email protected] of via het telefoonnummer van ondergetekende.

 

Joop Bensdorp

voorzitter bestuur

06 5060 6842

VIBA

VIBA

Scroll naar boven

VIBA nieuwsbrief

Schrijf u in op onze nieuwsbrief

Managed by Kjenmarks - Wordpress & SEO specialisten