Wordt bouwen met natuurlijke materialen de norm – november 2019

Wordt bouwen met natuurlijke materialen de norm?

Mede aan de hand van de stikstof crisis wordt zo langzamerhand duidelijk dat we met de bestaande manier van bouwen tegen de grenzen aanlopen of er lang overheen zijn. Een boodschap die voor de VIBA geen verrassing is, maar nu ook door een grotere groep architecten, bouwers en wetenschappers uitgedragen wordt.

Tijdens het afgelopen VIBA Café hield Boudewijn Piscaer een betoog om af te stappen van vervuilend beton en over te stappen op dubbel duurzaam beton of volledige biobased bouwmaterialen zoals hout.

Recentelijk heeft een groep wetenschappers, natuurorganisaties en bouwers, verenigd in het partnernetwerk NL Greenlabel, in een openbrief aan de ministers Schouten en van Velhoven gepleit om natuurinclusief bouwen de norm te maken.

De uitzending van VPRO’s tegenlicht over bouwen met hout heeft de nodige stof doen opwaaien. Voor wie deze uitzending niet gezien heeft is het zeker de moeite waar om deze nog te bekijken. Dat kan via de volgende link:

https://www.vpro.nl/programmas/tegenlicht/kijk/afleveringen/2019-2020/houtbouwers.html

Ook de VIBA heeft van zich laten horen doormiddel van een ingezonden artikel in Trouw op 31 oktober, waarin bestuurslid Joop Bensdorp een pleidooi houdt om versneld over te stappen op circulair en biobased bouwen.

De VIBA heeft vele jaren voorop gelopen met energie zuinig bouwen en bouwen met natuurlijke materialen. Energie zuinig bouwen is inmiddels de norm. Hopelijk wordt bouwen met natuurlijke materialen ook op korte termijn de norm.

Bestuur VIBA vereniging

open-brief-natuurinclusief-bouwen

artikel-trouw-20191031

VIBA

VIBA

Scroll naar boven

VIBA nieuwsbrief

Schrijf u in op onze nieuwsbrief

Managed by Kjenmarks - Wordpress & SEO specialisten