Praktijk cafés seizoen herfst 2024 – zomer 2025
Data en tijden:
Woensdag 16 oktober, 16-20 uur.
Woensdag 20 november, 16-20 uur.
Woensdag 19 februari, 16-20 uur.
Woensdag 19 maart, 16-20 uur.
Woensdag 21 mei, 16-20 uur.
Op woensdag 19 maart is het volgende VIBA praktijkcafé.
Echo uit het praktijkcafé…….
Het praktijkcafé is bezig met een aantal onderlinge werksessies over zomercomfort. Aan de hand van ingediende ontwerpen van deelnemers is besproken welke verbeteringen en/of maatregelen genomen kunnen worden om aan een goed zomercomfort te voldoen.
We hebben daarbij als horizon gebruikt dat we niet meer dan 450 uren gewogen temperatuuroverschrijding ten opzichte van een referentietemperatuur van 25°C accepteren.
Daar valt al heel wat over te discussiëren. Een temperatuur van 25°C binnen wordt heel anders beleefd als het buiten 30°C is dan wanneer het buiten 40°C is.
Bij heel hoge temperaturen kan een temperatuur van 25°C zelfs “ziekmakend koud“ zijn.
In Spanje is het verboden om koeling op lager dan 27°C in te stellen ….. Het grootste deel van de wereldbevolking is gewend te leven bij hogere temperaturen, en daarbij in de meeste gevallen ook nog redelijk comfortabel. Dat lukt door bewust gebruikersgedrag en gebruik te maken van omgevingsfactoren als dakoverstekken, luchtbeweging, groen, bevochtiging, zonne-afscherming, oriëntatie, kledingkeuze enzovoorts.
Diagrammen van Givoni laten zien dat bij enige luchtbeweging ook hogere temperaturen comfortabel kunnen zijn.
Ieder blauw stipje is een uur van de dag bij binnentemperaturen boven 20°C. Het voorbeeld laat zien dat het comfortbereik aanzienlijk kan worden vergroot bij een luchtbeweging van 0,4m/s. Hiermee wordt de referentietemperatuur van 25°C een discutabele grenswaarde.
De vraag op de achtergrond is of we dan ook we aan TO juli eis voor nieuwbouw kunnen voldoen. Het meest productief lijkt om te zoeken naar een strategie om de Gewogen Temperatuur Overschrijding (GTO) te beperken tot 450 uren ten opzichte van een aan 25°C contextueel equivalente grenswaarde.
Voor nieuwbouw woningen zal het niet gemakkelijk zijn overtuigend aan te tonen dat aan de regels is voldaan, wellicht zijn daarvoor “proef”-projecten nodig. Voor bestaande situaties (8.000.000 bestaande woningen t.o.v. misschien 1.000.000 nieuwbouwwoningen in de komende 10 jaar) is het wel mogelijk om een veel bredere context mee te nemen in de beoordeling van de plannen. Dat doen we in de praktijkcafés.
Het inzicht van ons als professionele dienstverleners wordt zo verdiept, niet om aan de regels te voldoen, maar wel om zomercomfort te bereiken en alle aspecten van zomercomfort mee te nemen in onze overwegingen en onze communicatie met opdrachtgevers.
Een voorbeeld van toepassing van begroeiing.
Per “groene” maatregel is een raming gemaakt van het effect op zomercomfort.
Komend prak)jkcafé komt naast reeds ingediende projecten ook het comfort-effect van materiaalkeuze bij isolatie aan de orde.
Op het praktijkcafé van 21 mei 2025 zullen we een samenvatting van conclusies en aanbevelingen opstellen.
Daarnaast is er tijdens ieder praktijkcafé ruimte voor het inbrengen van andere onderwerpen. Iedereen wordt hierbij uitdrukkelijk uitgenodigd om nu reeds onderwerpen aan te dragen, waarvan hij/zij het belangrijk vindt dat die aan de orde komen.
Agenda Praktijkcafé
Welkom.
Voorstelrondje en inventarisatie meegenomen vragen en casussen.
Terugkoppeling vorig praktijkcafé
Samen aan de slag
Pauze
Verder aan de slag
Evaluatie van resultaten
Suggesties voor volgende praktijkcafé
Volgende keer ………