VIBA-Café op locatie 2 september 2010: “Creating a climate for growth”

Bij nadering van het gebouw valt de golf in het dak op, die we ook in de heggen in de tuin zien. Over bijzondere grijze klinkers lopen we naar de ingang in een hoge glazen gevel. Dan komen we in een binnenstraat met bomen onder een gebogen dak, het atrium. Hier zijn koffie, thee en koekjes. Priva-gastheer Simon Noorda en VIBA-stimulus ir. Clairette Gitz leiden dit bezoek in. Priva is in 1959 begonnen met kachels voor kassen. Nu levert het bedrijf van de familie Prins systemen voor klimaatbeheersing in de glastuinbouw en in gebouwen met 420 mensen in dienst. De Priva-campus is een CO2-neutraal 36.255 m2 groot gebouw.

Rondleiding in 2 groepen door Jan Westra en Kees Huiben Het driedubbele glas is licht reflecterend. Voor koeling (70% van de tijd) en verwarming zijn er klimaatplafonds. Bewegingssensoren schakelen het licht, dat dimt bij fel buitenlicht.

Waar in het atrium een sloot zou komen is een strook houten vloer tussen de grijze klinkers gemaakt, klinkers die ook buiten liggen; ze zijn van hoogoven-slakken. In het verlengde van de strook houten vloer is buiten wel een sloot. Ook de rij bomen binnen gaat buiten door.

Dan is er eten: fruit, salade, heerlijke soep, rijk belegde broodjes en boterhammen.

Het avondprogramma

Peter Kamp, Innovator, afdeling Innovation & Research Priva: ‘Een groene leefomgeving’ Planten blijken zich heel goed aan te passen aan veranderende omstandigheden, houden er soms van. Een uitgebloeide orchidee kun je weer in bloei krijgen als je er dagelijks even mee gaat wandelen. Alleen een tekort aan water is funest, zoals we allemaal weten. De temperatuur (ook voor de mens) moet tussen 00C en 440C blijven.

Hein Daanen, Bijzonder Hoogleraar Faculteit bewegingswetenschappen VU Amsterdam en werkt bij TNO defensie en veiligheid: ‘Warmtehuishouding mens in gebouwde omgeving’ Het onderzoek van Hein richt zich op de extreme omstandigheden waarin mensen zoals militairen en brandweer werken. Zo test TNO kleding in klimaatkamers. Stelling: Thermisch comfort bereik je efficiënter met kleding dan met gebouwen. Statistieken leren ons dat sterfte tijdens koude- en hittegolven stijgt. In verband daarmee heeft TNO een vraag aan architecten: “Wat zijn goede momenten om te ventileren?” We kunnen beter tegen hitte dan kou. “Mensen zijn tropische dieren.”

Jan Westra, Business Innovator, afdeling Strategie & Business Development Priva: ‘Transitie klimaattechnologie van Kas naar Woning’ Met een kas of serre heb je 9 maanden per jaar meer leefruimte. Ventileren is heel belangrijk. Groene gevels filteren instuif, zetten vluchtige organische componenten (VOC) om, koelen en beschermen.

Luuk van der Werf

VIBA

VIBA

Scroll naar boven

VIBA nieuwsbrief

Schrijf u in op onze nieuwsbrief

Managed by Kjenmarks - Wordpress & SEO specialisten