VIBA Café 7 februari 2013: Ecologische Woning Dirksland

 

Afgelopen twee jaar heeft architect Joop Bensdorp samen met zijn vrouw Monique Sweep, een ecologische, energie neutrale woning in Dirksland gebouwd. Joop is architect en heeft het ontwerp gemaakt. Het huis is inmiddels uitgeroepen tot:

“Het beste, leukste en aansprekendste energie neutrale nieuwbouw huis van NL 2012”.

Uitgangspunt bij het ontwerp was een integrale toepassing van oorspronkelijke bouwmethodes, natuurlijke principes en biobased bouwmaterialen waardoor grondstoffen zo min mogelijk worden uitgeput en het milieu zo min mogelijk wordt belast. Bovendien moest het een gezond en fijn huis worden om in te wonen, met veel daglicht en weinig ingewikkelde techniek.

De  woning is voor 85 % gebouwd met natuurlijke (biobased) materialen die herwinbaar, recyclebaar en biologisch afbreekbaar zijn. De woning is volledig gebouwd met hout waarbij een massiefhouten casco is gebruikt van Nur Holz. Bij dit systeem worden geen lijmverbindingen gebruikt en bovendien zijn de massiefhouten wanden voor het merendeel onbehandeld toegepast. Het gebruik van vluchtige stoffen is daardoor minimaal. Uiteraard is het huis zeer goed geïsoleerd. Als isolatie materiaal hebben we schapenwol gebruikt. Het dak is bekleed met gras op basis van turf.

 

Voor de verwarming wordt gebruik gemaakt van passieve zonne-energie en een accumulerende houtkachel van Tigchelaar. Het huis is georiënteerd op het zuiden. In de winter dringt het zonlicht diep in het huis door. Door een groot overstek blijft de zon in de zomer buiten. In combinatie met het grasdak zorgt dat ervoor dat het huis dan heerlijk koel blijft.

Na de bouw van hun huis zijn Joop en Monique bezig met de aanleg van een tuin die gebaseerd is op de principes van de permacultuur. Daarin verbouwen zij hun eigen groente en fruit, zonder gebruik te maken van bestrijdingsmiddelen en kunstmest.

Joop Bensdorp is van 2009 lid van de Viba. Zijn bureau naam Ruimte voor Leven verwoordt een belangrijk aspect van zijn werk: “Architectuur gaat niet alleen over mooi en lelijk en interessante concepten, maar vooral over het creëren van ruimten waarin mensen zich thuis voelen en die inspirerend zijn voor wonen, werken en leven”. De laatste jaren heeft hij zich vooral gestort op duurzaam en gezond bouwen. Het bouwen van een eigen woonhuis was een unieke kans om de opgedane kennis compromisloos in de praktijk te brengen.

 

 

AANMELDEN:

Niet-leden: klik hier
LEDEN: aub eerst inloggen dan: klik hier

PLAATS: Peter Schmid Auditorium, Service-instituut VIBA-Expo, Veemarktkade 8, gebouw B, De Gruyter Fabriek,  ‘s-Hertogenbosch

AANVANG: 20.00 uur

VIBA

VIBA

Scroll naar boven

VIBA nieuwsbrief

Schrijf u in op onze nieuwsbrief

Managed by Kjenmarks - Wordpress & SEO specialisten