Verslag VIBA-Café 6 september: Daan Bruggink over Biophilic Design

Het eerste VIBA-Café van het nieuwe seizoen ging over Biophilic design. Ir. Daan Bruggink van ecologisch architectenbureau ORGA Architect legde voor een groot en geboeid publiek uit hoe het komt dat een mens zich beter voelt in een natuurlijke, ofwel biophilische omgeving.

Lees hier het verslag van dit VIBA-Café, gemaakt door Frank Stofberg

Biophilic design speelt in op de ingeboren behoefte van de mens om in contact te staan met de natuur. ‘Dat klinkt wat zweverig’ zal je misschien denken. Maar onderzoek toont aan dat een biofilische omgeving stress verlaagt en zo positief werkt op de gezondheid van de gebruikers. Bedrijfsmatig interessant want gezonde werknemers zijn productiever, met hogere winstcijfers als resultaat. Biophilic design benut de gezondheidsvoordelen van de biologische band tussen mens en natuur. Biofilisch ontwerpen versterkt het contact tussen mens en natuur door elementen van de natuur te verwerken in de gebouwde omgeving. Onderzoeken op het gebied van de neurowetenschappen en milieupsychologie laten zien dat omgevingen met biophilic design leiden tot minder stress, beter waarnemingsvermogen en een positievere gemoedstoestand. De laatste jaren zien we dan ook dat deze ontwerpvisie op talrijke gebieden wordt toegepast, bijvoorbeeld in de  ontwerpen van scholen, kantoren en hotels.

 

Ir. Daan Bruggink studeerde Bouwkunde Architectuur aan de TU Delft waar hij een fascinatie kreeg voor natuur en biomimetica (technieken uit de natuur imiteren). Na zijn afstuderen in 2004 breidde hij zijn kennis over ecologische materialen uit bij VIBA Expo.
In 2007 richtte Daan zijn modern ecologisch architectenbureau ORGA architect op, met de overtuiging dat duurzaam ecologisch bouwen de standaard zal worden, maar dan wel op een moderne manier. Hij  specialiseerde zich in biobased materialen die een oplossing bieden waar natuurlijke materialen snel zouden vergaan.

Lees hier meer over Biophilic Design.

Lees hier het verslag van dit VIBA-Café, gemaakt door Frank Stofberg

 

Een volle zaal
VIBA

VIBA

Scroll naar boven

VIBA nieuwsbrief

Schrijf u in op onze nieuwsbrief

Managed by Kjenmarks - Wordpress & SEO specialisten