Verslag VIBA-Café 6 oktober: Stef Janssen over dynamische biodiverse daksystemen

Boomkronen op daken,  living climate machines en ‘natuurbionica’: op het VIBA-Café van 6 oktober ging Stef Janssen, o.m. innovator en Senior Adviseur bij BESEKK B.V. The Innovation Engineers, uitgebreid in op de stad als aantrekkelijke en eeuwigdurende biodiverse jungle.

Janssen is al vele jaren bezig als innovator op het gebied van dynamische biodiverse daksystemen, waarbij hij zich verdiepte in het dak als duurzame klimaatinstallatie groen op het dak voor warmteregulering binnen- en buitenshuis.

In zijn voordracht vertelde Janssen ons vertellen over zijn vele (geslaagde) experimenten, projecten en ideeën, o.a. in samenwerking met de TU Delft.

Janssen: “Hoe maken we de stad tot biodiverse nuttige jungles voor aantrekkelijk eeuwig leven in de stad? Dit kan via de introductie van boomkronen op daken en de toepassing van de nieuwe veel belovende discipline voor bouwen met de natuur ‘bionia’. En fantaseren over Living climate machines aan de hand van andere plantsystemen samen met de TU Delft. Ook wil ik het graag hebben over de schaduwstudies die ik in Sao Paulo en Rio de Janeiro heb gedaan.  Rio en het Atlantic Forest zijn getrouwd met elkaar. Schaduw is hun grote liefde om zo uiteindelijk gezamenlijk beter vat te krijgen op leefcomfort (o.a. hitte-eilanden).”

Als visie-voorzitter van Dakpark Rotterdam, inmiddels een internationale showcase binnen de EU voor multifunctionele dakontwikkeling, maakt Janssen zich daarnaast sterk voor de zogeheten ‘Klavertje 4-aanpak’. Deze aanpak heeft hij tijdens zijn voordracht verder toegelicht.

Dakpark Rotterdam, Centrale grasveld met zicht op de waterpartij, rechts de Orangerie met het Parkrestaurant en in de achtergrond het Diepeveen torentje aan het Hudsonplein, voorjaar 2014
Dakpark Rotterdam, Centrale grasveld met zicht op de waterpartij, rechts de Orangerie met het Parkrestaurant en in de achtergrond het Diepeveen torentje aan het Hudsonplein, voorjaar 2014

Voor het volledige verslag van dit VIBA-Café, zie de link hieronder
verslag-viba-cafe-6-10-16-stef-janssen

VIBA

VIBA

Scroll naar boven

VIBA nieuwsbrief

Schrijf u in op onze nieuwsbrief

Managed by Kjenmarks - Wordpress & SEO specialisten