Verslag VIBA Café 6 oktober 2005: Hans Coppen over restaureren met hart en ziel

In oktober nam Hans Coppen, architect, ons mee in de wereld van de restauratie. Restaureren is niet alleen in oude luister herstellen, maar vooral ook de voorwaarden scheppen om het gebouw duurzaam te laten voortbestaan. In Thorn heeft hij voor zijn gezin een molen omgebouwd tot woonhuis. Hij toonde beelden van de yogaruimte, die hij met de inrichting op de windrichtingen georiënteerd heeft.

Veel oude gebouwen werken met materialen die beperkt vocht opnemen om dit later weer uit te kunnen ademen. Bij de restauratie van boerderij Grote Brander in Okkenbroek is de vorm van de warmtescheidende binnenhuid zo gekozen dat het oude bouwfysische evenwicht van de rieten kap in takt blijft. De spanten blijven in de verwarmde binnenruimte zichtbaar

Voor hem is duurzaamheid niet alleen toekomstgericht, maar ook het respecteren, bestuderen en opnieuw toepassen van de oude bouwmethoden bij restauratie. Door bewust om te gaan met de oude landschapsstructuur en de culturele lading van plek en activiteit, wordt een gebouw niet alleen in zijn ruimtelijke omgeving maar ook vanuit historisch perspectief verankerd. Bij de restauratie van de boerderij heeft Chris Tolemei de nieuwe beplanting gerealiseerd in constant “overleg” met de planten en hun bovennatuurlijke context. Er zijn hier veel oude plantenrassen gebruikt.

Bij de restauratie van woonhuis Pollaert in Roermond was men bezig met het onderzoek naar de historische opbouw van het pand. Men heeft toen fundamenten van een tot nog toe onbekende stadsmuur ontdekt. Er is een moderne woningindeling gerealiseerd met respect voor de historische structuur van het pand. De materiaal opbouw van het pand bestaat uit met kalk gemetselde muren,houten vloeren en balken.De restauratie van het Graf van Pierre Cuypers (Architect van onder andere vele kerken en het Rijksmuseum in Amsterdam) betekende een herontdekking van oude bouwprincipes die ten grondslag lagen aan de historische kerkenbouw. Deze principes tonen sterke overeenkomst met theorieën over de structuur van de natuur zoals we die in veel uitheemse culturen tegenkomen.

Zijn verfijnde toewijding aan gebouwen en analyses van landschappen maakten veel indruk op de toehoorders.

VIBA

VIBA

Scroll naar boven

VIBA nieuwsbrief

Schrijf u in op onze nieuwsbrief

Managed by Kjenmarks - Wordpress & SEO specialisten