VIBA Café 5 juni 2013 met Peter Thoelen

VIBA Café woensdag 5 juni 2013: Lezing over Het Vlaams Instituut voor Bio-Ecologische Bouwen en Wonen, door directeur Peter Thoelen

Het Vlaams Instituut voor Bio-Ecologische Bouwen en Wonen, kortom VIBE, lijkt in haar doelstellingen en visie veel de VIBA vereniging. Ook VIBE staat voor milieuverantwoord en gezond bouw en wonen. Op hun website valt het volgende te lezen:

“Onze opdracht omvat vorming, advies en bewustmaking over gezond en milieuverantwoord
(ver)bouwen en wonen. We vervullen dan ook een waaier aan activiteiten voor verschillende doelgroepen. In het bio-ecologische gedachtengoed en de bio-ecologische bouwpraktijk benaderen we bouwen en wonen vanuit een ‘geïntegreerde’ visie. Dat wil zeggen dat we rekening houden met zo veel mogelijk aspecten die met bouwen en wonen te maken hebben. Duurzaam bouwen is immers meer dan alleen maar recyclage van materialen, energiezuinig bouwen of zonnepanelen plaatsen.

Er zijn vier aspecten die onze aandacht verdienen. We bekijken ze zowel vanuit milieu- als vanuit gezondheidsstandpunt. Vandaar ook de term ‘bio’ – ‘ecologisch’: met zo weinig mogelijk schadelijke effecten op de kwaliteit van onze gezondheid en van het milieu.”

Maar is ook een belangrijk verschil. VIBE is een succesvol instituut dat een duidelijk plaats heeft ingenomen in de Belgisch bouwwereld. Ze zijn betrokken bij veel duurzame projecten en studies. Daarnaast geven ze informatie aan zowel de professionele bouwwereld als aan particulieren. Organisatie heeft c.a. 1000 leden en wordt gerund door c.a. 10 vast medewerkers.

 

Waar de VIBA ooit een inspiratie vormde voor VIBE, is VIBE nu een inspiratie bron voor de VIBA. Tijdens een bezoek van het bestuur aan VIBE afgelopen winter ontstonden de volgende vragen:

– moeten we die zelfde kant op,

– zijn er elementen die wij kunnen overnemen,

– kunnen we meer gaan samenwerken.

Om meer inzicht te krijgen in hun organisatie en aanpak komt Peter Thoelen, directeur van VIBE, vertellen hoe hij dit instituut op de kaart heeft gezet. Na de lezing van Peter willen we ook tijd inruimen om met elkaar van gedachten te kunnen wisselen over bovengenoemde vragen.

meer informatie over VIBE: www.vibe.be

AANMELDEN: door een e-mail naar [email protected]

PLAATS: Peter Schmid Auditorium, Service-instituut VIBA-Expo, Veemarktkade 8, gebouw B, De Gruyter Fabriek,  ‘s-Hertogenbosch

VIBA

VIBA

Scroll naar boven

VIBA nieuwsbrief

Schrijf u in op onze nieuwsbrief

Managed by Kjenmarks - Wordpress & SEO specialisten