Verslag VIBA-Café 4 oktober: Houtstook en houtrook

Emissie-arm stoken, hernieuwbare energiebronnen zoals (snoei)hout, hoogrendementskachels zoals tegelkachels en Fin-ovens, ofwel massakachels. Het zijn onderwerpen die altijd veel belangstelling hebben gehad binnen de VIBA Vereniging. In eerdere VIBA Cafés hebben we prominente Fin-ovenbouwers als Fetze Tigchelaar en Corné Martens als sprekers mogen ontvangen en natuurlijk stralingswarmte-pionier Sietz Leeflang.

De laatste tijd is er steeds meer aandacht voor de nadelige gevolgen van houtstook. Onverbrande gassen en fijnstof zijn slecht voor onze gezondheid en ons milieu. Er zijn steeds meer organisaties die daarom bepleiten om het stoken van hout aan banden te leggen.

Maar: gelden deze nadelige gevolgen ook voor massakachels? Kun je fijnstofarm stoken in een hoogrendementskachel?

Omdat milieu en gezondheid bij onze vereniging belangrijke thema’s zijn, kunnen we de discussie daarover niet negeren. Om die reden wilden we tijdens het komende VIBA Café op 4 oktober zowel voorstanders als tegenstanders van houtstook aan het woord laten om te onderzoeken of we via een dialoog tot een eensluidend standpunt kunnen komen en met meer kennis op zak de zaal kunnen verlaten.

De avond werd ingeleid door twee sprekers:

Hierna vond een open discussie plaats tussen de sprekers en de toehoorders in de zaal.

Verslag en conclusie 
Zowel de tegenstanders als de voorstanders van houtstook constateren dat er met regelmaat overlast is door houtrook. Deze overlast wordt  veroorzaakt door dat mensen op een verkeerde manier hout verbranden in open haarden en niet goed functionerende kachels. Daarbij wordt ook regelmatig te nat hout gebruikt of hout met lijm of verf. Bij een slechte verbranding en de verbranding van lijm en verf komen giftige gassen vrij, die overlast en gezondheidsklachten kunnen veroorzaken bij omwonenden. Veel mensen denken dat een open haard waarin schoon hout gestookt wordt geen kwaad kan, maar realiseren zich niet dat juist bij smeulende haardvuurtjes fijnstof en giftige gassen vrijkomen.

Veel mensen vinden het stoken van een houtvuurtje bijzonder plezierig. Bovendien is (snelgroeiend snoei-)hout een zich snel vernieuwende energiebron die verantwoord ingezet kan worden. De vraag is dan ook of het stoken van hout vanwege alle klachten helemaal verboden moet worden. Als je goed gedroogd en schoon hout stookt bij een zeer hoge temperatuur, vindt er volledige verbranding plaats. In dat geval komen er nauwelijks  fijnstof en giftige stoffen vrij en is er weinig overlast. Er zijn goede kachels op de markt waarin deze nagenoeg volledige verbranding plaatsvindt. Deze kachels voldoen ook aan de strenge normen die ze in landen zoals Oostenrijk, Duitsland en Noorwegen moeten voldoen.

Als VIBA bepleiten we dat ook de Nederlandse overheid strenge normen gaat stellen aan de kwaliteit van houtkachels en dat er tevens een verbod komt op het ondeskundig stoken van niet goed gedroogd en vervuild hout. Op die manier kunnen klachten van omwonenden daadwerkelijk worden aangepakt, en is hout stoken voor iedereen plezierig.

Het-binnenmilieu-van-woningen-met-een-houtkachel

VIBA

VIBA

Scroll naar boven

VIBA nieuwsbrief

Schrijf u in op onze nieuwsbrief

Managed by Kjenmarks - Wordpress & SEO specialisten