De biobased keten: BouwBoeren – Biobased Factory – Biobased Housing Solutions
Hoe krijgen we natuurlijk en gezond bouwen van de (lokale) grond?
De bouw moet veranderen. We moeten méér met biobased materialen werken. Maar waarom halen we die materialen nog vaak uit het buitenland? Waarom produceren we ze niet gewoon hier in Nederland?
Deze vragen leidden tot de oprichting van BouwBoeren, Biobased Factory en Biobased Housing Solutions – drie initiatieven die samen bouwen aan een lokale, circulaire biobased keten.
In 2020 werden Wout de Wit en zijn broer Luc geconfronteerd met een materialentekort voor een biobased Passiefhuis-project. Uit die frustratie ontstond een idee: wat als we zelf lokale boeren betrekken bij de teelt van vezelgewassen voor de bouw?
Hennep, miscanthus en vlas hebben enorme potentie, maar om ze lokaal te kunnen inzetten, moest er meer gebeuren dan alleen telen. Een hele keten moest worden opgebouwd – van zaaien en verwerken tot daadwerkelijk toepassen.
Om ruwe gewassen geschikt te maken voor de bouw, werd de Biobased Factory opgericht.
Hier worden mobiele machines ontwikkeld die bijvoorbeeld hennep en miscanthus verwerken tot bruikbare halffabricaten.
Maar zonder afzet geen keten. Daarom ontstond Biobased Housing Solutions:
waar prefab biobased Passiefhuis-woonproducten worden ontwikkeld: betaalbaar, gezond en opgebouwd uit (lokale) natuurlijke materialen.
Het lokaal telen van bouwmaterialen biedt enorme voordelen: een nieuw verdienmodel voor boeren, herstel van biodiversiteit, CO₂-opslag én een oplossing voor de groeiende vraag naar duurzame en gezonde woningen. Het klinkt zo logisch – waarom gebeurt het dan nog niet op grote schaal?
In deze presentatie neemt Wout de Wit je mee in de uitdagingen en doorbraken van de afgelopen vier jaar. Hoe bouwen we samen aan een lokale, circulaire biobased economie? Kom luisteren en ontdek het!