Verslag VIBA-Café 2 mei: Philip Krabbendam over gemeenschappelijk-wonenprojecten

Philip Krabbendam is ontwerper van een aantal woongemeenschappen en als redactielid van ‘Gewoon Anders’ betrokken bij de Landelijke Vereniging Centraal Wonen.
In 2011 is hij gepromoveerd aan de TU Delft op een onderzoek naar kwaliteiten in de gebouwde omgeving die uitnodigen tot betrokkenheid.

Op 2 mei gaf Philip Krabbendam een VIBA-Café over zijn betrokkenheid bij gemeenschappelijk-wonenprojecten. De nadruk van de lezing ligt op zijn ervaring als architect met de manier waarop zo’n project met bewoners tot stand komt.

Philip Krabbendam kijkt hoe de gebouwde omgeving kan uitnodigen tot betrokkenheid, niet alleen als gebruikers functioneel zijn ingesteld, maar ook als zij op beleving gericht zijn:

“Functionaliteit is in de modernistische architectuur zo verabsoluteerd dat gebruikers het gevoel kregen niet meer te zijn dan een radertje in een grote machine. In een technocratie. Deze architectuur werd opgevolgd door een aantal kritische, post-modernistische architectuurbenaderingen. Hier werd niet de functie maar de beleving vooropgesteld. Maar helaas op zo’n manier dat het steeds om een grap of een spelletje leek te gaan. Zo stond de gebruiker zowel bij modernistische als bij postmodernistische architectuur met lege handen. In het eerste geval telde hij niet echt mee, in het laatste geval leek het leven gereduceerd te zijn tot een spelletje.”

lees hier het hele verslag, door Joop Bensdorp

VIBA

VIBA

Scroll naar boven

VIBA nieuwsbrief

Schrijf u in op onze nieuwsbrief

Managed by Kjenmarks - Wordpress & SEO specialisten