De tweede lezing was op 1 september in het Peter Schmidt-auditorium van de VIBA-expo met als onderwerp “Elektrostress en gezondheid”, naar het gelijknamige boek.
Hiervoor was Michiel Haas uitgenodigd, auteur van vele uitgaven uit de serie “duurzaam en gezond bouwen” bij uitgeverij Nibe. Nibe is het instituut voor bouwbiologie en ecologie, waarvan Michiel Haas directeur is. Is onze angst voor de toenemende hoeveelheid straling in de bebouwde omgeving gegrond? Het onderwerp sprak zeer aan, het aantal aanwezigen was hoog.
Een amusant gelardeerd beeldverhaal leidde de toehoorder langs verschillende onderwerpen zoals het verhaal over asbest : 18 jaar na ontdekking stond het gezondheidsrisico al vast en pas 93 jaar later werd asbest in Nederland verboden.
De gevolgen van verschillende soorten velden als elektrische ( waterbed) en magnetische wisselvelden (hoogspanningskabels) en elektromagnetische golven ( g.s.m.) werden getoond in tabellen.
Uit studie van 12 Europese onderzoeksinstituten zou blijken, dat door GSM straling b.v. blijvend schade kan optreden aan het DNA. Er volgde een top 10 van schadelijke apparaten: waterbedden, dect telefoons, wekkerradio’s, draadloos internetten, mobieltje voor kinderen, g.s.m. en u.m.t.s. zendmasten, mobieltje volwassenen enz. Hoe kan een mens nog gezond blijven in een wereld met een overvloed aan apparaten?
Voorkomen is altijd beter dan genezen, dus vermijden, uitschakelen en afschermen vormen mogelijke oplossingen. Is de conclusie van de gezondheidsraad, dat er geen gevaren zijn voor de volksgezondheid juist? Is het niet beter het voorzorg principe te hanteren?
Wie zich verder wil verdiepen in het onderwerp kan het boek bestellen bij het Nibe.
Ook deze avond werd voortgezet met een gezellig “café” ter plekke.