Verslag VIBA praktijkcafé van 15 januari

Een klein gezelschap van 7 bevlogen VIBA-leden kwam op 15 januari voor een praktijkcafé. Een aantal belangstellenden had afgezegd, waarvan en met vragen over ervaringen met zelfregelende ventilatieroosters in relatie tot drukverschillen op de gevel.

Tijdens het praktijk café kwamen drie onderwerpen aan de orde:

1. Ervaringen met natuurlijke toevoer van ventilatie: soorten roosters, gebruik van roosters, andere vormen van ventilatie via serre, grondbuis. Het bleek dat weer veel met veel samenhangt. Verdere verdieping is gewenst. Besloten is dat de aanwezigen ieder voor zich het onderwerp uitdiepen en de volgende keer een inbreng meebrengen zodat een goed beeld ontstaat van ervaringen en goede keuzes. Zo mogelijk 5 minuten presentatie per deelnemer.

2.  Verminderen van stof door negatief geladen ionen en ervaringen met meten:
Een vraag is of en in welke mate het risico van ozonvorming beheerst wordt en hoe effectief de verschillende beschikbare apparaten zijn, welke natuurlijke aanpak aan te bevelen is en welke goede metingen bekend zijn.

3. Financiële haalbaarheid van massieve houtbouw.
Het onderwerp is aan de orde gesteld aan de hand van een recente prijsvergelijking tussen drie bouwsystemen (kalkzandsteen-kanaalplaat , houtskeletbouw en massieve houtbouw) waarbij de massieve houtbouw zo rationeel mogelijk is toegepast bij een schaalgrootte van ongeveer 3.000 m2 BVO. Opvallend was de ruimtewinst bij de bouwmuren (niet bij de gevels) van ongeveer 7 cm per muur (1,5% meer GO). Daarnaast zijn er bij massieve houtbouw verschillen als iets minder gewicht op de fundering, droge bouw in plaats van natte bouw, misschien een iets korte bouwtijd, potentieel minder afwerkkosten. Maar per saldo is volledige massieve houtbouw in een project van 3.000 m2 toch zo veel duurder < < ongeveer €250 extra per m2 BVO >> dat de financiele haalbaarheid nog ver weg lijkt.

Tussen de onderwerpen door kwam de straling van kachels bij verschillende soorten materialen aan de orde. Wat betreft de herverdeling van warmte in een ruimte ligt en mogelijk toekomstig onderwerp.

Het verslag gaat niet dieper op de materie in dan hier aangegeven. Om meer informatie te kunnen uit te wisselen is het beter om zelf naar het praktijk-café te komen.

Joop Bensdorp

VIBA

VIBA

Scroll naar boven

VIBA nieuwsbrief

Schrijf u in op onze nieuwsbrief

Managed by Kjenmarks - Wordpress & SEO specialisten