Verslag VIBA-Café 4 april: Juri Czabanowski over Futourisme

De gepromoveerde kunst- en architectuurhistoricus Juri Czabanowski (UrchiTecton) vertelde o.a. aan de hand van het schilderij ‘Der Wanderer’ hoe wij met deze dolaard mee kijken naar de horizon aan het eind van een lange onduidelijke weg van mist en water, naar een ongewisse toekomst. Met de globalisatie, klimaatverandering en mondiale verhuizingen, de ontwikkelingen van ICT en bio-technieken, ziet Juri dat we op een kantelpunt in de tijd staan die in de 21e eeuw mega transitions met zich mee zal brengen.
De grote veranderingen door de industriële revolutie brachten de ontwikkeling van het Modernisme aan het begin van de vorige eeuw. Wat volgens Juri later uitliep in het ‘knippen, plakken en reciteren van het post-modernisme, wat nu niet meer kan’.

Aan het eind van de vorige eeuw zagen we volgens Juri een ontwikkeling in humaan ecologisch georiënteerde woningbouw. Een globale en globalistische transitie die integraal duurzaam gestalte krijgt, Futourisme 21 genoemd die zich openbaart in een drastisch veranderde filosofische en kunstzinnige maatschappelijke visie om de huidige geopolitieke en maat-schappelijke problemen op te lossen en gestalte te geven. Juri ziet in deze transitie de noodzaak voor meer co-öpereren i.p.v. concurreren, co-excistentie, voor co-evolutie en co-(re)creatie.

Lees hier zijn Manifest Futourisme 21.

kijk ook op:

https://www.linkedin.com/pulse/j-czabanowski-meaning-balanced-co-existence-nature-21-czabanowski/

VIBA

VIBA

Scroll naar boven

VIBA nieuwsbrief

Schrijf u in op onze nieuwsbrief

Managed by Kjenmarks - Wordpress & SEO specialisten